Prije nego nešto odbiješ barem probaj... Lakše je suditi.
 Foto: iStock
ŠTO ĆU JA S TIM?

Godinama je čekao u pretincu 'Ne otvaraj!', ali muž me zaribao i kupio ga...

Momentalno mi je pao mrak na oči. 'S njime je odlična juha', kaže oduševljeno muž. 'O pokoro moja. Skuhat ću je sutra da ga što prije nestane', odlučno kažem sama sebi. Rezultat? Sad mi je žao što ga nisam i prije probala.

Ako ste se ikad vozili jutarnjim prigradskim busom, sigurno ste upoznati s pravilima ponašanja. Zna se tko gdje sjedi, koji se prozori smiju otvoriti i o kojim se temama smije razglabati najranije ujutro.

Za prepričavanje dogodovština o muževima nikad nije prerano, a sudionika nikad u deficitu.

Neki dan se tako poveo razgovor o muškarcima i njihovoj kupovini hrane.

Nema koristi više slati ga u dućan. Svega kupi, no ni približno ono što mu kažem, jada se na muža gospođa Nada.

Sve mi je poznato. Najvažnije mu je kupiti pivo i čips za tekmu, a što ću sutra kuhati za ručak, koga briga, nastavi Mira.

Moj je zadnji put bio u dućanu kada se plaćalo čekovima, sjeti se treća prija i nasmije cijeli auditorij.

Ja srećom nemam ovakvih problema. Štoviše, Bog mi se smilovao. I dok ja pojma nemam koliko košta kilogram brašna ili litra deterdženta za pranje poda, moj muž zna cijene cijelu godinu dana unazad. Kupovina hrane mu dobro ide tako da nam kući ničega ne fali.

Često mi donese i ono što sama nikad ne bih kupila. Tako me je prošli vikend obradovao komoračem. Momentalno mi je pao mrak na oči. Što ću s njim? Baka i majka ga nisu kuhale, a meni se od kad znam za sebe, nije sviđao miris njegovog divljeg pradjeda. Nikad ga nisam ni okusila. Znam da mi to i nije baš na čast, ali tako je.

Svih ovih godina čekao je u nekom mom pretincu s natpisom Ne otvaraj!

S njime je odlična juha, kaže oduševljeno muž.

O pokoro moja. Skuhat ću je sutra da ga što prije nestane, odlučno kažem sama sebi.

Rezultat? Mogu vam reći da je juha čak zanimljiva. Vrijedilo je mrvu truda.

A volite li vi komorač?

Malo povijesti i gastronomije

Komorač potječe s juga našeg kontinenta. Još od prapovijesti koristi se kako u narodnoj medicini tako i u kulinarstvu. Uzgajali su ga stari Egipćani. Objeručke su ga prihvatili Grci i Rimljani kojima je bio simbol uspjeha. Udomaćio se i na Engleskom dvoru pa i dan danas englezi povrću prilikom kiseljenja dodaju komorač. Povrh svega, komorač je svojstven talijanskoj, posebice sicilijanskoj kulinarskoj tradiciji, no česti je sastojak i francuskih i grčkih jela. Kao povrće se lukovica, stabljika i listovi komorača dodaju mnogim umacima, varivima, salata. On je i začin. Njegovo sjeme sastojak je kobasica, kruha, tjestenine, keksa i voćnih kolača. Posebno je zanimljiv u ribljim jelima.

Komorač je bogat aromatičnim uljima zaslužnima za specifičan miris i okus jela.

Cvjetovi i listovi ove biljke se često koriste za prirodno bojanje tkanina.

Foto: iStock
Komorač je snažan detoksikator organizma, stoga je idealan za ovo doba godine, kada je najbolje upustiti se u proces čišćenja tijela od nakupljenih otrova, balastnih tvari i viška tekućine te normalizaciju kiselosti organizma (pH 7,34).

Utjecaj na zdravlje

Komorač se u narodnoj medicini uvelike koristi za olakšavanje probavnih tegoba poput nadutosti i iritabilnog debelog crijeva. Osim toga, potiče lučenje prolaktina i stvaranje mlijeka kod dojilja, ublažava menstrualne tegobe i jača libido.

Pozitivan utjecaj komorača na zdravlje rezultat je bogate prisutnosti fenolnih kiselina, flavonola, flavona, kumarina i sl. koji, između ostaloga, pokazuju jako antioksidativno djelovanje.

Savjet +

Komorač je najbolje jesti sirov jer tada od njegovih fenolnih komponenata imamo najviše koristi. S druge strane, termička obrada smanjuje antioksidativnu aktivnost. Želite li komorač ipak kuhati, dovoljno je narezati ga na ploške i spustiti u ključalu vodu na par minuta.

Komorač daje aromatičnu notu povrću pečenom na roštilju. Fino ide uz tikvice, patlidžane i paprike. Kako bi se što više sačuvala njegove pozitivne karakteristike, umjesto na roštilju, kratko ga s drugim povrćem popržite u woku.

Ideje, ideje

  • Lukovicu komorača izrežite na tanke ploške i dodajte salati od krastavaca i rajčice.
  • Usitnjene stabljike i listove komorača dodajte gulašu ili povrtnim varivima. Bit će pikantnija.
  • Sitno izrezane listove komorača pomiješajte s tekućim jogurtom i bijelim paprom. Eto zanimljivog salatnog preljeva.
  • Komorač možete dodati povrtnim sokovima.
  • I još jedna zanimljivost. Date li svojim kokama nesilicama komorač, jaja će biti aromatična.

A što ja još fino jedem (hihihi), možete vidjeti i na mom Instagram profilu - @EatToSlim

  • 1 tikvica
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • komad celerovog korijena
  • 1/2 peršinovog korijena
  • komadić pastrnjaka
  • 1/4 lukovice komorača
  • sol, papar, peršin, mažuran, kopar, majčina dušica
  • ulje
  • voda

Priprema:

  1. Na ulju blago popržite luk.
  2. Dodajte mrkvu izrezanu na krupno, zatim celer, peršin i pastrnjak, pa sve lagano popržite minutu, dvije uz često miješanje.
  3. Dodajte začine i prelijte vrućom vodom da prekrije povrće. Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte 10-tak minuta.
  4. Dodajte na krupno izrezanu tikvicu i kuhajte sljedećih 10 minuta.
  5. Dodajte na tanke ploške izrezani komorač i kuhajte još 2 minute.
  6. Izvadite mrkvu, a juhu izmiksajte štapnim mikserom.
  7. Mrkvu izrežite na kolutiće, pa vratite u juhu.
  8. Pospite sjeckanim peršinom i poslužite.

  • piletina (batak i zabatak)
  • komorač
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • bijelo vino
  • limunov sok
  • sol i papar
  • češnjak

Priprema:

  1. Lukovice komorača izrežite na četvrtine pa ih pomiješajte s limunovim sokom, maslinovim uljem, bijelim vinom, soli, paprom i sitno izrezanim češnjakom.
  2. Sve prelijte po piletini pa stavite peći u zagrijanu pećnicu dok piletina na porumeni.

Ja ću ovo jelo poslužiti s Ličkim polama (pečenim neoguljenim polovicama krumpira) i salatom. Neka nam svima bude u slast. :)

Linker
23. travanj 2024 09:58