Žuta bojila potenciraju pojavu dermatitisa, osipa te poteškoća s disanje.
 Foto: Istock
Svaka roba nađe kupca

Evo zašto bih ja prije poklonila 15 kuna nego probala popularni slushy

Slushiji se rade miješanjem vode, različitih šećera, aroma, boja i konzervansa.

Upeklo je pošteno. Gori sa svih strana. Spašavamo se na sve moguće i nemoguće načine; kupanjem, pivom, vodom, sladoledom, lubenicom … A tu su, naravno, i sokovi. Za oko su mi neki dan na rivi zapeli slushiji - točeni ledeni sokovi boje crvenog, žutog i plavog flomastera.

Pogledavši njihov sastav, zaključila sam kako je istinita izreka Svaka roba nađe kupca. No, trebamo li kupovati baš sve i svašta?

Šlaufići oko struka

Jedna čaša od 3 dl ovog soka prodaje se za 15 kn. Što se dobije za te novce? Budimo iskreni, nema tu puno kvalitete. Slushiji se rade miješanjem vode, različitih šećera, aroma, boja i konzervansa. U 3 dl soka šećera ima više od 2 jušne žlice što je energetska vrijednost jednaka 380 g šljiva ili 230 g grožđa. Povike su na cijene voća u turističkim mjestima koje su otišle u nebo.

Slažem se da nije normalno tražiti 80 kn za kilogram kardinala no s druge strane, slobodna sam reći da grožđe nije skupo u odnosu na umjetnu boju i obični šećer. Uzmete li u ruku grozd grožđa, imate što jesti pola jutra, a sve je prirodno; i šećeri, i vlakna i arome i antioksidansi.

Nadalje, osoba mase 65 kg treba plivati 20-tak minuta da potroši 2 jušne žlice šećera. Ljudi koji se ljeti izležavaju troše malo energije, pa se pojedeni i popijeni višak prvo skladišti kao glikogen u jetri i mišićima. Međutim, kapaciteti skladištenja glikogena su ograničeni te se nakon njihovog popunjavanja, ostatak dalje skladišti kao mast. Osim što se stvaraju šlaufići oko struka, mast se posprema i u jetri što može dovesti do masne jetre.

Dakle, ako ste od onih koji se ovog ljeta drže debelog hlada i svako malo nešto popiju ili gricnu, dobro ćete se popraviti.

A što je s bojama?

Umjetna crvena boja može izazvati osip i astmu. Žuta bojila potenciraju pojavu dermatitisa, osipa te poteškoća s disanjem. Živi otrov, znala bi davnih dana moja baka reći za umjetne sokove. Naravno, nećemo umrijeti od jedne čaše slushija, no ako uz to jedemo šarene sladolede, gotove voćne jogurte, bombone, malo po malo filujemo se aditivima. Ne unosimo ih više u organizam u tragovima već u popriličnim količinama koje nisu bezazlene.

Visokoprerađena hrana uzima mjesto neprerađenim namirnicama, u organizam se unosi manje vrijednih nutrijenata, imunitet slabi što stvara put za pojavu bolesti.

I zato, roditelji kontrolirajte na što dijete troši džeparac. Ja bih prije poklonila 15 kn nego okusila slushy.

A što ja jedem možete pogledati na mome profilu EatToSlim.

Linker
26. travanj 2024 22:17