U svijetu krumpira

Dobar je i bijeli i crveni, ali ni blizu koliko je dobar ljubičasti!

Studija provedena na životinjama pokazala je da pigmenti ljubičastog krumpira smanjuju oksidativni stres, peroksidaciju masti i upalne procese u jetri.

 

Krumpir je sam po sebi kvalitetna namirnica. Bogat je energijom i u prošlosti je mnoge naraštaje spasio od gladi. Osim toga, sadrži vlakna, mineralne tvari, a zanimljivo je da nam je značajan izvor vitamina C. Da. Istina je to. Vitamina C ima manje nego npr. u naranči no krumpir jedemo često pa se u konačnici i vitamina nakupi poprilično.

 

'U krumpiru svega biše, u ljubičastom još i više'

Nedavno je ljubičasti krumpir bio na premijernoj akciji u jednom trgovačkom lancu. Začudila sam se kada sam ga ugledala. Iako ga nisam kupila, zaintrigirao me pa sam iz čiste znatiželje istražila što o njemu kaže znanstvena literatura.

Ljubičasti krumpir nije onaj ružičaste kore, a bijele sredine, kojeg iskusne domaćice drže najboljim za salatu. Ljubičasti krumpir je baš cijeli ljubičast. Osim što djeluje dekorativno, može biti od koristi našem zdravlju.   

Ljubičasti je krumpir izuzetan izvor antioksidanasa. Smanjuju koncentraciju kolesterola u serumu, a time i rizik od pojave ateroskleroze, drugih bolesti krvožilnog sustav te raka. Od antioksidanasa su u ljubičastom krumpiru prisutni vitamin C, karotenoidi, tokoferoli, alfa-lipoična kiselina, selen te polifenoli.

Među posljednjima značajno mjesto imaju antocijanini; u vodi topljivi pigmenti. Osim što krumpiru daju nesvakidašnju boju, povoljno utječu i na naše zdravlje. Štoviše, zajedno pokazuju izraženiju antioksidativnu aktivnost nego pojedinačno. Pokazalo se kako je ona kod ljubičastog krumpira dva do tri puta izraženija nego kod bijelog ili žutog rođaka, a također je izraženija nego kod vitamina C.

 

Ljubičasti krumpir i zdravlje jetre

Ciroza jetre uzrokovana prekomjernim unosom alkohola bolest je koja, između ostalog, rezultira promjenama aktivnosti enzima, izraženim stvaranjem slobodnih radikala i povećanim nakupljanjem masti.

Studija provedena na životinjama pokazala je da pigmenti ljubičastog krumpira smanjuju oksidativni stres, peroksidaciju masti i upalne procese u jetri.

Štoviše, štite jetru od negativnog djelovanja različitih kemikalija prisutnih u okolišu i kolesterola iz hrane. Praktično bi to značilo kako je od koristi s pečenim mesom kombinirati pire od ljubičastog krumpira i sezonsku salatu.   

Sljedeći put kada vidim ljubičasti krumpir u trgovini, bez dvoumljenja ću ga kupiti. Valja ga isprobati.

 

A što ja jedem možete pogledati na mome profilu EatToSlim.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo