Nemojte posustati

Detoksikacija može biti početak mijenjanja loših navika, evo kako!

Moramo priznati sami sebi kako idemo iz krajnosti u krajnost. Postalo je in prejedati se mjesec dana i onda na sva zvona pričati o detoksikaciji.

 

Stigla nam je sezona detoksikacije. U trendu su kišnica, post, klistir, biljni čajevi za jetru i protiv masnoća, ... Šeraju se recepti smoothieja svakojakih boja i kombinacija, ugovaraju skupi detox programi.

Kod mene nema ništa od svega toga.

Joj, mila majko. Opet sam van trendova. Stojim po strani, u svome filmu, i promatram normalan svijet.

 

Ispire se krivnja

Moramo priznati sami sebi kako idemo iz krajnosti u krajnost. Postalo je in prejedati se mjesec dana i onda na sva zvona pričati o detoksikaciji. Ispire se time možda krivnja zbog prejedanja i osjeća neka lažna zadovoljština.

Ili smo naivni, pa nasjedamo trikovima pametnih trgovaca. Prvo su nas dobro našopali šunkom, kobasicama i čokoladom, pa nam sada, silno se brinući za naše zdravlje, umiljato prodaju kurkumu, đumbir i razne klice. Sve odreda eko

Izgleda mi da jedino ja nisam na detoksikaciji. A zašto i bih?

Hranu kupujem onakvu kakva je, neprerađenu. Kuham jednostavna jela prema onome što nađem svježe na tržnici, ribarnici, mesnici, ... Na mome jelovniku nikada nema juha iz vrećice, bujona, kole, sokova, čokolade, grickalica, bombona, ... Na detoksikaciji sam svaki dan. 

Tako mi ni postblagdanska detoksikacija od alkohola ne treba jer ga nisam pila, niti od kobasica i kolača jer ih nisam jela. Prejedala se nisam. Jela sam kada bih osjetila glad i sve kao i obično; i meso, i ribu, i voće, i povrće, i kruh, i mlijeko. Jedino je možda izbor hrane bio malo drugačiji. Prema tradiciji Bosanske Posavine moga muža se za Badnjak uz ribu spremio posni kuhani kiseli kupus, a za Božić smo uz pečeni odojak jeli kuhanu pšenicu.

 

Zašto uništavati samoga sebe?

Za blagdane ljudi trpaju u sebe sve od reda; masno, slatko, slano, alkohol, ... Cijeli dan, svaki dan iznova.

Nakon zagrijavanja kod sebe, te silnih gastro rundi kod rodbine i prijatelja, i najveći entuzijasti enormnih kapaciteta jednom pokleknu. Boli žuč, osjeća se iscrpljenost i umire zbog zatvora stolice. Organizam više ne može. Sam oglašava uzbunu.

 

E da je pameti i već jednom naučiti na svojim greškama. Zašto uništavati samoga sebe? Trebalo bi se jednostavno restartati i krenuti jesti kako valja. Ne može se pričati o kvaliteti prehrane, a mrštiti se pri pomisli na ječam, proso i zobene pahuljice. Isto tako, ručak nije ručak, a večera nije večera ako nema povrća.

 

Treba imati red u životu, pa i u prehrani. Treba naći vremena za sjesti i na miru jesti. Što će nam silni novci ako ćemo preskočiti doručak, za ručak pojesti neko lisnato s nogu, a večerati sendvič? Svi znamo svoje greške i što trebamo mijenjati. Ne treba puno mudrovati. Najbolja su obična jednostavna jela. Evo, ja ću danas za ručak imati juhu od brokule, pileći paprikaš, slani krumpir i salatu od crvenog kupusa.    

Potrebno je neprestano misliti na svoje zdravlje. Ne samo sada u sezoni detoxa. Ipak, detoksikacija može biti početak mijenjanja loših navika. Nemojte posustati. Neka vam je sa srećom. 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo