Crni rižoto

S ovim jelom ni u kojoj prigodi ne možete pogriješiti!

Sastojci (za 4 osobe):

  • 700 g sipe  
  • 450 - 500 g luka
  • 260 g riže okruglog zrna
  • 100 g bijelog vina
  • 80 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ribani tvrdi sir
  • češnjak
  • sol
  • papar
  • ružmarin
  • peršinov list
  • lovor
  • majčina dušica
  • mažuran


Priprema:

Prvi korak je da očistite sipu i odstranite crnilo koje će vam trebati za ovaj rižoto, a to se radi tako da sipu okrenemo leđima na radnu plohu, prerežemo je po dužinu uzduž "trbuha" i oprezno, kako ne bismo razlili crnilo, odstranimo vrećice u kojima se krije. Odložite ih u zdjelicu i krenite s pripremom jela.

  1. Na zagrijanom ulju popržite izrezani luk da postane staklast.
  2. Dodajte očišćenu i izrezanu sipu. Pirjajte na blagoj vatri uz povremeno miješanje dok tekućina ne ispari.
  3. Potom dodajte vino i sve začine. Nastavite pirjati oko pola sata na niskoj vatri uz dolijevanje tople vode ili ribljeg temeljca po potrebi.
  4. Dodajte opranu rižu, još dolijte vode ili ribljeg temeljca i promiješajte. Kuhajte na blagoj vatri oko 40 minuta uz često miješanje i dolijevanje vode (temeljca) po potrebi.
  5. Kad vidite da je riža još malo i gotova u rižoto dodajte vrećice sa crnilom - ne brinite, u kuhanju će se raspasti i dati poseban okus jelu. Vatru ugasite, lonac poklopite i ostavite da odstoji do 10 minuta, a potom servirajte.


Gotovi rižot pospite usitnjenim peršinom i poslužite uz ribani sir.

Uz ovaj rižoto kao salata odlično ide zelena salata, matovilac, potočarka, rajčica, krastavci, mladi kupus, maslačak …


Savjet +

1. Kada se radi rižoto, nema šetnje okolo. Lako zagori, pa nad njime treba doslovno stražariti, često ga miješati i dodavati mu malo po malo tekućine.  

2. Da hobotnica, sipa ili muzgavci budu mekši, u lonac u kojem se kuhaju uvijek stavim pluteni čep. Ne znam ima li to neke koristi, no tako su me učili. 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo