Bolje od pasteriziranog

Bez straha posegnite za zamrznutim voćem i povrćem

Alternativa svježem voću i povrću je svakako zamrznuto jer se upravo tim postupkom uvelike čuva njegova nutritivna vrijednost i struktura

Mnogi strani turisti govore kako su naši gradovi upečatljivi po tržnicama. Šarenim što od voća i povrća, što od suncobrana. Graja i cjenkanje isprepliću se sa mirisom svježine. Onim prepoznatljivim mirisom zeleni. Nažalost, mnoge zaposlene domaćice nemaju mogućnost svakodnevno odlaziti na tržnicu po svježe voće i povrće. Dobro da imaju vremena išta i skuhati.
Što učiniti? Kupiti zamrznuto voće i povrće, ili ne?

 

Svježe bi nam trebalo biti prvi izbor, ali...

Svježe ubrano voće i povrće trebao bi biti prvi naš izbor. Sigurno se slažete sa mnom da ništa ne može zamijeniti svježu sočnu jabuku. I onaj osjećaj kad je zagrizete. Malo je onih koji imaju svoj vrt i voćnjak. Postalo je to usitinu pravi luksuz. Oslanjamo se dakle na tržnice i trgovine. Puna nam je šaka brade ako imamo svoju Maru kod koje nabavljamo domaću cvjetaču, i baku Lucu koja prodaje malo svojih trešanja, brokula i prokulica. Nakon kupovine, kod kuće bi povrće i voće uglavnom trebalo držati u hladnjaku. Na taj im se način produžava trajnost. No nije rijetkost da voće i povrće prevaljuje dalek put od polja do stola. Svježe ne znači i uvijek svježe ubrano.

 

Imajte na umu kako se mnoge vrste voća i povrća beru zelene. Dozrijevaju tijekom transporta. Uskraćujući mu prirodno dozrijevanje, ono ne postiže puninu svoje arome. Tekstura mu nije ona prava. „Kad jedem one uvozne breskve kao da jedem gumu“, slikovito opisuje moja starija susjeda.

 

Bolji način čuvanja namirnica

Iskustvo nam govori da je domaći proizvod bolji od industrijskog. To međutim ne vrijedi za zamrzavanje. Modernim zamrzavanjem voća i povrća, kakvo se provodi u industriji, uvelike se čuva njegova nutritivna vrijednost i struktura. To pomaže da vitamini i mineralne tvari ostanu na svom mjestu u stanicama gdje su bili i prije zamrzavanja. Ne gube se. Štoviše, zamrzavanje je bolji način čuvanja namirnica od pasteriziranja ili dodavanja konzervansa. Neki konzervansi kod ljudi mogu izazvati alergije. A pasteriziranje koristi visoku temperaturu. Osim što uništava bakterije, uništava i vitamine. Time se umanjuje hranjiva vrijednost namirnica. Zamrznuto povrće možete skuhati lešo. Koristiti za pripremu variva, složenaca ili juha. Zamrznuto voće odličan je sastojak pita, frapea i preljeve za palačinke.

 

Kad ne uspijete kod vaše Luce i Mare kupiti trešnje, brokule i prokulice, nemojte odustati od voća i povrća. Alternativa je ono zaleđeno. Znajte da se mora jesti svakodnevno. Voće neka bude vaša jutarnja i popodnevna užina. A bez povrća nema dobrog ručka i večere. U slast!

 

Zamrznuto povrće i voće. Kako odabrati?

Iz tvorničkog skladišta u kamion hladnjaču. Iz kamiona u skladište dućana. Iz ovog skladišta u dućan… Ukoliko dođe do nepažnje i zamrznuto povrće i voće počne se odmrzavati, dolazi do pada kvalitete. Važno je stoga spriječiti odmrzavanje i ponovno zamrzavanje tijekom skladištenja i transporta.

  • Povrće i voće mora biti rastresito u vrećici. Svaki komadić odvojen sam za sebe. Ako je vrećica neprozirna, protreste je. Mora dobro šuškati.
  • Ukoliko je u vrećici zaleđeni grumen znači da je tijekom skladištenja i transporta došlo do odmrzavanja i ponovnog zamrzavanja. Ne kupujte takav proizvod.
  • Ako je led na vrećici znači da je negdje došlo do povećanja temperature i proizvod je, rekli bi moji kuhari, molao. Ne kupujte ga.

 

Koje povrće možete sami zamrznuti?

Neke vrste sirovog povrća možete zamrznuti kući:

  • Rajčice za juhe, variva ili umake operite, uklonite peteljke i osušite. Takve ih stavite u vrećice ili prikladne kutije i zamrznite.
  • Zamrznite listove celera i peršina koje ćete koristiti u pripremi juha i variva. Operite ih i dobro posušite. Stavite u plastičnu posudicu i zamrznite. Trebat će vam često. Držite ih zato u zamrzivaču na dohvat ruke. Tako nećete trebati pretumbati cijeli zamrzivač.
  • Paprike namijenjene punjenju očistite od sjemenki, operite i osušite. Složite ih „jedne u druge“. Stavite u vrećicu i zamrznite.

 

Koje voće možete sami zamrznuti?

Dobro je znati!
Borovnice prije zamrzavanja nemojte prati kako im kožica ne bi otvrdnula.

  • Višnje i trešnje operite i dobro posušite. Stavite u plastične kutije i zamrznite. Ovim zamrznutim plodovima vrlo je lako ukloniti košticu. Imajte to na umu kada ih koristite za pripremu štrudela i pita.
  • Frapei od bobičastog voća odlična su okrjepa sportašima nakon treninga i natjecanja. A i svima nama koji volimo zimi osjetiti ljetnu svježinu. Zamrznuti se mogu maline, kupine i borovnice.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo