Pozitivan učinak voća i povrća ne može se ograničiti samo na prisutnost antioksidanasa, budući da je on rezultat djelovanja više stotina različitih prirodnih komponenti.
 Foto: iStock
Zdravlje iz voća i povrća

Antioksidansi i sezonski plodovi

Rajčice, paprike i krastavci omiljena su nam salata ovih dana. Svi se radujemo hladnoj lubenici, smokvama, breskvama i dinji. Svo ovo voće i povrće obiluje vitaminima, vlaknima i mineralnim tvarima. I antioksidansima kojih nema u drugim namirnicama.

Ti lako probavljivi plodovi prirode dobrodošlo su osvježenje upravo ljeti. K tome su i niske energetske vrijednosti pa uistinu treba poslušati savjet i ljeti uživati u namirnicama koje upravo dozrijevaju u ovo doba godine.

Antioksidansi (tj. redoks molekule) pomažu u inaktiviranju patogenih organizama i tako sudjeluju u jačanju imuniteta.

Poznato je kako namirnice biljnog podrijetla djeluju zaštitno protiv pojave različitih zdravstvenih tegoba. U mnogim vrstama voća i povrća nalazi se likopen. Jedan je od najučinkovitijih antioksidanasa; učinkovitiji od beta-karotena i vitamina E. Posebno su njime bogate rajčice i njihovi proizvodi (npr. salsa). Najpoznatija je njegova uloga u zaštiti zdravlja prostate. Također, ovaj provitamin zaštitno djeluje na srce i krvne žile, te kožu. Kod šećernih bolesnika štiti LDL kolesterol od oksidacije.

Uz to, protiv nastajanja brojnih tegoba djeluju beta-karoten (iz marelice, dinje, paprike…) i vitamin E (iz rajčice). Fenolne tvari iz zelenog čaja i crnog vina osnažuju antioksidativni kapacitet plazme. Isti učinak pokazuju i zelena salata, kupina, šljiva, mladi luk…

Sočno zrelo voće

Kad god ste u mogućnosti preporučujem vam na tržnici kupovati dozrelo voće od malih proizvođača. Za razliku od velikih koji su primorani brati voće tehnološke zrelosti, ovi mali proivođači mogu sebi dopustiti luksuz i brati ga u trenutku konzumne zrelosti, samo dan prije donošenja na tržnicu. Sočnost i punina okusa takvog voća ne može se usporediti ni sa čim.

Nažalost, ovo je voće, zbog svoje mekoće osjetljivo i podložno brzom kvarenju. Stoga, na tržnicu ponesite košaricu od pruća. Plodovi se u njoj neće zgnječiti, a vi ćete sigurno uživati u ljetnim blagodatima. I jedva dočekati jutro da odete na tržnicu po novu dozu vitamina.

Smokva

Bilo da se radi o krupnim petrovačama ili malim nježnim zelenim, žutim ili modrim poljaricama, smokve nam nude neponovljivu raskoš sočnosti i slatkoće. Opjevana je u mnogim pjesmama. Često se spominje u mitologijama drevnih naroda Sredozemlja, te u Bibliji. U ovoj se svetoj knjizi Kršćana navodi kao učinkovito sredstvo liječenja upale desni. Govori se dalje kako su podanici smokvama izliječili kralja Ezekiju od tumora. Platon je štovao smokve tvrdeći kako pomažu umnim naporima mislilaca.

Smokva se uzgaja već oko pet tisuća godina.

U narodnoj se medicini diljem Sredozemlja smokva rabila u liječenju dišnih organa, te sprječavanju i olakšavanju problema vezanih uz zatvor stolice. Obiluje vodom koje ima oko 80%. Ugljikohidrata je oko 16%. Vlakana ima oko 2,5%. Štoviše, smokve poljarice koje dozrijevaju u kolovozu, jestive su „kože“, pa je i količina vlakana koja nam može biti na raspolaganju veća. Uistinu bi trebalo jesti tu „kožu“ jer se u njoj nalazi glavnina antioksidanasa koji pozitivno djeluju na zdravlje. Tamnije vrste sadrže više ovih poželjnih tvari.

Foto: iStock
Smokve sadrže kalij (koji pozitivno djeluje na zdravlje krvožilnog sustava), kalcij, magnezij i fosfor čija je prisutnost neophodna za čvrstoću kostiju. Nadalje, tu su karoten te brojni vitamini B skupine koji pomažu u očuvanju ljepote kože, kose i noktiju. Zbog svega rečenog u smokvama uistinu treba uživati sada, u jeku sezone njihova dospijevanja!

Kupina

Kupine su bogate antocijaninima, snažnim antioksidansima.

Kupina je samonikli trnoviti grm. Međutim, danas se, zahvaljujući jedinstvenom nutritivnom sastavu svojih plodova, komercijalno uzgaja na plantažama. Stari su Grci i Rimljani koristili njezine plodove za liječenje probavnog sustava te protiv zatvora stolice i hemoroida. Glavni je sastojak kupine voda. Ima je oko 80%. Uz to sadrži oko 6% ugljikohidrata.

Od mikronutrijenata sadrži kalij, fosfor, magnezij, kalcij, karoten, vitamine B skupine i mnoge druge. Svakako treba iskoristiti ovo doba godine i uživati u plodovima koje nam priroda nesebično daruje!

Foto: iStock
Osim slatkih plodova koji jačaju organizam i pomažu probavu, koriste se listovi, cvjetovi i korijen ove neugledne biljke. Čaj od suhih listova kupine od pomoći je u liječenje ekcema i lišajeva, protiv upale grla i desni, a rabi se i za zaustavljanje proljeva.

Više od zbroja njihovih sastojaka!

Pozitivan učinak voća i povrća ne može se ograničiti samo na prisutnost antioksidanasa u njima. Antioksidativni kapacitet rezultat je djelovanja više stotina različitih komponenata koje se prirodno nalaze u ovim plodovima. Što je on izraženiji, pozitivniji je utjecaj na zdravlje.

Štoviše, nije moguće proizvesti dodatak prehrani koji bi bio dostojna zamjena za voće i povrće. Čak je i znanstveno dokazano kako jedna mala neoguljena jabuka, bolje reći jabučica, od 150 g ima snažniju antioksidativnu aktivnost od 1 g čistog vitamina C. Sjetimo se kako i na deklaraciji dodataka prehrani piše kako oni nisu zamjena uravnoteženoj i raznolikoj prehrani.

I stoga, uživajte u ljetu, voću i povrću. Neka vam je u slast!

Bonus recept: smokve u narodnoj medicini

Uklanjanje bradavica na rukama
Smokvino se „mlijeko“ u narodnoj medicini koristi za uklanjanje bradavica. Jednostavno ga se nekoliko puta dnevno nanese na bradavice.

Uklanjanje podočnjaka
Prerežite smokve na pola. Lezite, zatvorite oči i na podočnjake stavite smokve. Odmarajte tako dvadesetak minuta.

  • 6 smokava poljarica
  • 2 usoljena inćuna
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • kruh
  • češnjak

PRIPREMA:

  1. Oguljene smokve dobro pomiješajte s očišćenim usitnjenim inćunima.
  2. Blago popržite kruh, pokapajte ga uljem i natrljajte češnjakom.
  3. Namažite pripremljenom smjesom i poslužite.

  • 500 g suhih smokava
  • 100 g badema
  • malo rakije
  • komorač

PRIPREMA:

  1. Smokve sameljite, a bademe nožem usitnite na krupnije komade.
  2. Stavite ih na radni stol, dodajte rakiju i pomiješajte.
  3. Oblikujte plosnati krug visine cca. dva prsta.
  4. Stavite na rešetku i sušite u pećnici na laganoj vatri.
  5. Osušeni smokvenjak ohladite, na vrh stavite komorač i umotajte u masni papir.

  • 4 kg kupina
  • 1 kg šećera

PRIPREMA:

  1. Izgnječite kupine.
  2. U veliku teglu redajte naizmjenično red kupina, pa red šećera.
  3. Zatvorite i držite na toplom tjedan dana.
  4. Dobiveni sok procijedite preko gaze i ulijte u boce (boce nemojte napuniti do samog vrha kako bi se moglo osigurati vrenje).
  5. Na vrh boce stavite komadić čiste gaze. Zavežite ga tankim konopom.
  6. Kada nakon nekih petnaestak dana vrenje kupinovog mošta završi, boce se zatvore.
  7. Držite ih horizontalno ili ukoso (s čepom nagnutim prema dolje), kako bi se spriječilo kvarenje vina.

Linker
18. travanj 2024 05:10