Ako ne volite cvjetaču, pretpostavljam da još niste našli svoj omiljeni recept.
 Foto: Istock
Vrijedi probati

Alternativa krumpiru koju možemo jesti na tone bez straha od debljanja

Cvjetača je idealna namirnica za dijetu za mršavljenje. Niske je energetske vrijednosti jer sadrži malo bjelančevina, masti i iskoristivih ugljikohidrata.

Razmišljam danas što sutra skuhati za ručak. Mora biti nešto dobro, a brzinski jer ujutro radim, a uvečer putujem.

Najbolje bi bilo skuhati cvjetaču, kelj i krumpir i uz to ispržiti kotlete, predloži muž.

Tako ćemo, obradujem se instantno jednostavnoj ideji.

A zašto ja ne bi' napisala kolumnu o cvjetači, odmah mi sine. Čudno mi je da se toga već prije nisam sjetila, jer sada zimi, često mi je na jelovniku.

Malo povijesti

Cvjetača je prva rodica brokule, a daljnja kupusa. Pojavila se u Europi u srednjem vijeku, a danas se već uzgaja diljem svijeta. Ipak, mora se priznati da je najpopularnija u Europi, točnije u Italiji.

Osim bijele cvjetače, postoje njezine novije sorte; atraktivne zelena i ljubičasta. Baš je ta ljubičasta prije nekoliko godina kao ukrasna biljka bila posađena uz splitske gradske prometnice.

Ma koji ispušni plinovi i olovo. Da je ekipa znala da to valja jesti, garant bi se na pazaru okrenila dobra lova. Ili možda ne bi. Prema kazivanju starijih koji dobro pamte, prije nekoliko desetljeća je jedan nadobudan lik, vidjevši kako ona dobro kuri negdje vani, cilo svoje polje pokrio kaulom. Na kraju je bio u debelom minusu, jer je ljudi, skeptični u ono što prvi put vide, nisu pustili u svoju kuhinju.

Srećom, udomaćila se

Srećom, ona se ipak tijekom godina kod nas dobro udomaćila. Ja od nje radim juhu i kuham ju lešo. U studentskoj menzi sam obožavala zapečenu cvjetaču.

Pokušala sam je par puta sama napraviti, no nije mi ni izdaleka ispala onako dobro. (Dobro ste pročitali. Meni je hrana u menzi baš bila OK i uvijek sam se čudila onima koju su vječito nešto brontulali.)

No da se ja vratim na cvjetaču. Može se još peći, pirjati … Ma može se spravljat na mali milijun načina kako kaže ona legendarna pjesma, naših još većih legendi.

Idealna za mršavljenje

Cvjetača je idealna namirnica za dijetu za mršavljenje. Možemo je jesti na tone bez straha od debljanja. Niske je energetske vrijednosti jer sadrži malo bjelančevina, masti i iskoristivih ugljikohidrata. S druge strane, obiluje vlaknima, mineralnim tvarima, vitaminima i antioksidansima. Od vitamina se svojom prisutnošću ističu vitamin C i folat.

Samo 100 g sirove cvjetače zadovoljava više od polovice dnevnih potreba čovjeka za vitaminom C i više od četvrtine potreba za folatom.

Vitamina C sada zimi nikad dosta, a folat pomaže dobrom raspoloženju i zdravlju srca. Ovo posljednje je posebno važno sada kada su nakon blagdana kardiologije pune pacijenata; onih koji su zadnji mjesec dana uz pečeno i francusku feštali nemilice sve u 16. Osim toga, vitamin C i folat su vitamini koji se uvelike gube kuhanjem pa podatak da je cvjetača jestiva i sirova, vrijedi zlata.

Nažalost, sada je prodaje ogoljena cvjetača, bez listova. A oni su isto jestivi. Doduše, ruku na srce, njih bih ipak skuhala. Po meni, nema dobrog variva od cvjetače bez njihovih listova. S listovima ga je radila moja baka. Vjerojatno sam od nje pokupila taj zlatni standard pa sada varivo od cvjetače bez listove nikako ne valja. U prilog listovima ide i činjenica da obiluju vitaminom K; neophodnim čimbenikom zgrušavanja krvi.

Naravno, ne smijemo po cvjetači nemilice tankati ulje kao da je voda. Ali kad je domaće maslinovo, znam nerijetko čuti. Ma da je najbolje na svijetu. Priznajem da je ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunska namirnica zbog sadržaja poželjne oleinske kiseline i obilja antioksidanasa. Međutim, ono je bilo i ostalo ulje; visokokalorična namirnica s kojom treba biti štedljiv. Osim, naravno, ako vam sumo borci nisu uzor elegancije. :)

Ako ne volite cvjetaču, pretpostavljam da još niste našli svoj omiljeni recept.

Možda bi vam se svidjelo da od nje napravite pire ili je pomiješate s mrvicama. I jedan i drugi recept su super brzi. Sve je gotovo za sretnih 13 minuta.

Pire od cvjetače

Ako po starinski kuhate cvjetaču; do sudnjeg dana kako su to običavale raditi naše bake i majke, onda vam recept za pire od cvjetače niti ne treba. To po njihovom uvijek je bila jednolična kaša koja se sama topila u ustima.

Ako ste pak sofisticrana kuharica koja ipak drži do svoga gastro imidža, pire od cvjetače sigurno ćete raditi na malo drugačiji način.

Dovoljno je cvjetaču staviti kuhati u ključalu vodu i kuhati 5 minuta. Ocijedite ju, dodajte papar, maslinovo ulje i izmiksajte štapnim mikserom. Pospite usitnjenim peršinom i to je to.

Možete je kao lajt alternativu pire krumpiru kombinirati s mesom u umaku, pečenim mesom, prženom ribom i sl.

Cvjetača s mrvicama

Ako vam je dosadila klasična lešo kuhana cvjetača, dodajte joj malo mrvica. I ovo je jelo ništa lakše za napraviti. Na maslinovom ulju blago popržite mrvice i u njih uvaljajte kuhane cvjetiće cvjetače.

Koji god recept bio vaš omiljeni No 1, vjerujem da uživate u cvjetači. Dobar vam tek.

A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim.

Linker
20. travanj 2024 13:43