Znate li da je dresing za salatu najčešće pun šećera?
 Foto: iStock
A zato kile ne idu dolje

'Zdrave' namirnice koje skrivaju tonu dodatnog šećera

Pazite na prehranu i vježbate, ali brojka na vagi ne ide dolje? Možda je vrijeme da počnete čitati sastojke hrane koju kupujete...

Čokolada i ostali primamljivi slatkiši, razni sokovi, bogati umaci… Znamo da su oni puni šećera, ali, nažalost, postoji i niz drugih namirnica za koje smo uvjereni da su ultra zdravi, a u kojima se krije puuuno šećera.

Granola

Zdrav doručak - malo sutra. Granola iz dućana je obično puna skrivenih šećera što ju čini i ne tako idealnim odabirom za doručak. Na popisu sastojaka osim one očite 'šećer', potražite i smeđi sirup od riže, melasu, kukuruzni sirup, ispareni sok od šećerne trske…

Proteinske pločice

Iako su one prikladan izbor nakon teškog treninga, najčešće sadrže isto toliko šećera kao da ste pojeli čokoladu. Pronađite vrstu koja sadrži samo sjemenke i orašaste plodove, i ne posežite za svakom na kojoj piše da je zdrava.

Pazite na smeđi sirup od riže, šećerni sirup i šećer u obliku šećerne trske, koji se često dodaju za poboljšanje okusa. Također pripazite na šećerne alkohole poput glicerina i maltitola.

Jogurti

Aromatizirani jogurt često je dio 'zdravog' doručka. I on može pružiti nekoliko ključnih hranjivih tvari kao što su bjelančevine, kalcij i vitamin D. No, mnoge marke 'ušuljaju' u njega i tonu dodatnog šećera, posebno u voćnim proizvodima.

I nemojte pretpostavljati da su 'lagani' jogurti sigurniji odabir. Mnogi ili imaju umjetne zaslađivače ili dodaju više šećera kako bi nadoknadili okus koji se može izgubiti kad se masnoća ukloni.

Umak od rajčice

Nije neuobičajeno da bakin recept za umak od vas traži da dodate malo šećera. No, problem nastaje kada takvi (kupovni) umaci umjesto 'malo' stave 'tonu' šećera. Uvijek će biti malo šećera u umacima od rajčice, ali uzmite one koji imaju manje od 7 grama.

Juhe iz vrećice

Juhe iz vrećice također imaju dodane šećere koji im produžuju rok trajanja. Neke juhe sadrže i do nekoliko čajnih žličica šećera po porciji. Pročitajte sastojke prije kupnje.

Smrznuti jogurt

Ovo se prodaje kao zdravija alternativa sladoledu, ali smrznuti jogurt zna biti i prava šećerna bomba. U njemu se naime pojavljuje i kukuruzni sirup, šećer od šećerne trske, fruktoza, maltitol sirup, sukraloza i koncentrati voća. U prosjeku, smrznuti jogurt može sadržavati oko 17 do 25 grama šećera. Čitajte zato sastojke.

Preljev za salatu

Kupovni dresing najčešće je pun šećera. Jedan dresing, primjerice, sadrži četiri grama šećera, odnosno jednu čajnu žlicu.

Smrznuta jela

Visoko fruktozni kukuruzni sirup i dekstroza najčešći su izvori šećera koji ćete naći u zamrznutoj hrani. Primjerice, jedna smrznuta pizza zna imati i više od sedam grama šećera. I dok neki proizvođači pokušavaju stvoriti zdravije opcije, većina gotovih smrznutih jela su puna kalorija i natrija.

Sportska pića

Budući da sportska pića trebaju nadomjestiti tekućinu i elektrolite izgubljene tijekom naporne aktivnosti, malo šećera je zapravo dobra stvar. No, u tim bočicama zna biti i puno više šećera, nego što nam treba.

Šećer u većini sportskih pića bit će prisutan kao dekstroza, saharoza, fruktoza i maltodekstrin. Neke marke također se odluče za visoki fruktozni kukuruzni sirup kao jedan od glavnih sastojaka. Osim ako vaš intenzivni trening traje duže od sat vremena, vi zapravo ne gubite elektrolite do te točke da ih trebate zamijeniti sportskim napitkom.

Nije loše ponekad popiti sportsko piće, ali nemojte da vam to postane navika.

Linker
20. travanj 2024 04:19