Ne znamo za vas, ali čim vidimo zimski sladoled nekako se raznježimo. Podsjeća li i vas na neka prošla vremena?
 Snimio: Marko Miščević
Podsjeća na djetinjstvo...

Zašto smo zaboravili na zimski sladoled?

Nostalgična potraga za okusom koji budi lijepe uspomene, one iz vremena kad smo bili djeca...

Stojim u jednoj zagrebačkoj slastičarnici, a iza mene ulazi dječak s bakom držeći je za ruku. Dolazi do vitrine sa slasticama i sladoledima i traži svoj desert.

- Evo ga, to je taj, to je zimski sladoled - govori oduševljeno baki.

Ta scena vratila me u djetinjstvo kada smo svi oduševljeno svake zime jeli zimske sladolede od šaum pjene i to nam je bila najbolja slastica na svijetu. Danas se, nažalost, tek u rijetkim slastičarnicama može naći ova slastica koja nas vraća u djetinjstvo.

Gdje ga još ima?

- Nekada zimi nije bilo sladoleda jer se radio samo od svježih sastojaka te se sladoled brže kvario, pa smo zato pravili zimske sladolede. Svaka slastičarnica imala je svoj recept, naši zimski sladoledi oduvijek su bili punjeni čokoladnom kremom s glazurom od čokolade - otkriva Šeherezada Sućević, vlasnica slastičarnice Orijent u Maksimirskoj ulici u Zagrebu koja i danas nudi zimski sladoled.

Slastičarnica Orijent

Cijena: 6 kuna

Okus: čokolada

U Orijentu zimski sladoled rade s kremom od čokolade - kažu da se tog recepta drže oduvijek, još iz vremena kad je svaka slastičarnica imala ovaj slatkiš.

Zimski sladoled može se naći i u slastičarnici Vincek.

- Još uvijek radimo zimski sladoled, koji smo tijekom godina obogatili i dodali mljevene lješnjake i čokoladni preljev. Probali smo ga raditi s novim kremama i okusima, no nije prolazilo. Gostima je još uvijek najdraži onaj stari okus, okus šaum kreme koja ih vraća u djetinjstvo - kaže Stjepan Vincek, vlasnik slastičarnice Vincek, i navodi da majke još uvijek dovode djecu na zimski sladoled iako danas sladoleda ima tijekom cijele godine, ali ovo je tradicija koju ne misle ukinuti.

Slastičarnica Vincek

Cijena: 8 kuna

Okus: šaum krema

U Vinceku rade klasični zimski sladoled, samo su ga obogatili komadićima lješnjaka na vrhu. Pokušali su, kažu, raditi ga s novim kremama i okusima, no nije prolazilo. Gostima je još uvijek najdraži onaj stari okus, okus djetinjstva.

Linker
17. travanj 2024 19:45