PREHRANA PO BOLESTIMA

Zahvaljujući ovim namirnicama problemi s jetrom, žuči i gušteračom mogu potpuno nestati

Jetra je jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati. Izlučuje žuč i ima ključnu ulogu u preradi hrane i procesu detoksikacije. Gušterača proizvodi enzime koji pomažu probavljanje bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Proizvodi i inzulin

 

Prehrana je najbolji način liječenja bolesne jetre, žuči i gušterače. Simptomi većine bolesti koje pogađaju ove organe ublažit će se ili nestati ako se dobro biraju namirnice koje svojim hranjivim tvarima imaju blagotvoran učinak na ove organe.


Ove namirnice pomažu jetri:

* artičoka - vrijedan izvor folata i kalija koji mogu poboljšati funkcioniranje jetre, sadrži cinarin koji se nalazi u jestivoj osnovi lista, koji je osobito dobar za jetru i kod bolesti žuči i žučnih kamenaca

* mrkva - pojačava detoksikaciju jetre

* maslačak - liječi upale i kamence žučne vrećice, pospješuje izlučivanje tekućine i rad jetre

* menta - smanjuje mučninu izazvanu bolesnom jetrom

* kamilica - pospješuje probavu i smanjuje bolove * tamno povrće (radič, rikula, raštika) - sadrže klorofil koji djeluje kao čistač

* peršin - ubrzava rad bubrega i mjehura, povoljno djeluje na bolesti jetre

* cikla - pospješuje rad želuca i žuči

* naranča - potiče rad jetre, bogata vitaminom C

* maslinovo ulje - aktivira kontrakciju žučnog mjehura te tako pojačava peristaltiku tankog i debelog crijeva

* limun - stimulira rad jetre i čisti je

* grožđe - eliminira štetne tvari i žučne kamence

* jagode - čiste jetru

* maline - preporučuju se za sve oblike gastrointestinalnih smetnji

* borovnice - dezinficiraju intestinalne putove

* rajčica - pomaže u neutralizaciji otrova i njihovoj eliminaciji iz tijela

* šparoga - regulira funkcije jetre, ublažava upalu

* poriluk - jedan od najboljih regeneratora stanica jetre

* krumpir - ne djeluje opterećujuće na jetru

* ružmarin - stimulira izlučivanje tvari iz jetre

* celer - regulira funkciju jetre

* luk - poboljšava izlučivanje tvari iz organizma

* cikorija - bogata svim spojevima nužnim za funkcioniranje jetre

* pir - ljekovito djeluje na sva oboljenja jetre

* sikavica - širok spektar povoljnih djelovanja na jetru

* sirutka - moćan čistač jetre, preporučuje se redovito je piti.


MASNA JETRA

Za održavanje jetre zdravom ključna je prehrana siromašna mastima, alkoholom i šećerima, a uputno je i smanjiti unos čaja i kave. Također se savjetuje izbjegavanje jako začinjene hrane jer ona uzrokuje pojačan rad jetre. Tijekom bolesti jetre iscrpljuju se zalihe vitamina B12 i folata kojih ima u životinjskoj jetri, ribi i mliječnim proizvodima, zelenom povrću i svježem voću. Unos velikih količina vitamina C - najbolji izvor su paprike i agrumi – pomoći će obnoviti sustave za uklanjanje otrovnih tvari.

Sok od cikle, mrkve i limuna može pospješiti izlučivanje žuči u jetri, što pomaže izbacivanju otpadnih tvari iz organizma.


CIROZA JETRE

Ciroza uzrokovana prekomjernim unosom alkohola najčešći je uzrok raka jetre i zatajenja jetre sa smrtnim ishodom. Klinički tijek bolesti dodatno se može pogoršati kad je prehrana osobe koja pije siromašna bjelančevinama i masnim kiselinama, vitaminima A, C i E, tiaminom i cinkom potrebnim za razgradnju alkohola i odvođenje masnoće iz jetre. Upaljenoj jetri ne pogoduju masnoće pa bi prehrana trebala biti siromašnija masnoćama, a bogatija ugljikohidratima.

Preporučuje se jesti:

* umjerene količine mesa, ribe i nemasni sir – jer su dobri izvori bjelančevina i cinka

* mahunarke – jer sadrže aminokiseline s blagotvornim djelovanjem kod bolesti jetre

* biljna ulja, jaja i integralni kruh – nadomjestit će vitamin E i druge bitne vitamine i hranjive tvari.

Dovoljne količine voća i povrća, ribe i morskih plodova te integralnih žitarica pomoći će zaštititi jetru.


BOLESTI ŽUČNOG MJEHURA

Pri bolestima žučnog mjehura i žučovoda važno je odabrati namirnice koje neće potaknuti lučenje žuči. U akutnoj fazi bolesti preporučuje se suzdržavanje od hrane dok se bolovi ne smire, a kad se smire, nutricionistice Karmen Matković Melki i Tena Niseteo savjetuju da bi se prvo trebale početi jesti nemasne juhe, voćni sokovi, kompot i zaslađeni čaj od kamilice. Potom krumpir, riža, tjestenina, pšenična kukuruzna krupica, tjestenina, dvopek, obrano mlijeko i puding. U sljedećoj fazi prehrana s niskim udjelom masti (manje od 20% cjelodnevnog energetskog unosa), visokim udjelom ugljikohidrata (65- 70%) i umjerenim udjelom proteina (10-15%). Izbjegavati pržena, pečena i jela pripremljena sa zaprškom te masno meso i mesne prerađevine, masnu ribu, žumanjak, punomasno mlijeko i mliječne proizvode te masne umake.

Ove se namirnice preporučuju:

* žitarice: odstajali kruh, dvopek, tjestenina, pšenična krupica, riža, kukuruzno brašno

* voće: zrelo voće, kuhano voće, voćni prirodni voćni sokovi, pirei, kreme i želei

* povrće: kuhano i pasirano zeleno lisnato povrće, mrkva, cvjetača, tikvice, rajčica, krumpir, šparoge, cikla, zelene salate uz dodatak limunovog soka

* mlijeko i mliječni proizvodi: obrano mlijeko, kiselo mlijeko i jogurt, svježi nemasni sir

* meso: nemasno kuhano ili pripremljeno na žaru (govedina, teletina, junetina, kunić, bijelo meso peradi bez kožice, janjetina)

* riba: nemasne ribe kuhane ili na žaru uz dodatak sirovog maslinovog ulja (brancin, škarpina, oslić, list, orada)

* začini: umjereno limunov sok i blagi začini * masnoće: sirova ulja (maslinovo, bučino, laneno), maslac, margarin.


AKUTNA ILI KRONIČNA UPALA GUŠTERAČE (PANKREATITIS)

Zbog iznimne važnosti koju gušterača ima u procesu probave, pravilna prehrana od velike je važnosti za zdravlje gušterače. Akutni pankreatitis najčešće je povezan sa žučnim kamencima. Kod kroničnog pankreatitisa je doživotna pravilna prehrana i nadomjesna primjena enzima gušterače sastavni dio liječenja. Važno je unositi i jako mnogo tekućine jer dehidracija može pojačati bol u trbuhu. Važno je i konzumirati više manjih obroka umjesto tri obilna.

Hrana koja se preporučuje:

* nemasne juhe od povrća i mesa, riblja juha, sluzava juha od riže

* nemasno mlado meso pirjano u vlastitom soku ili kuhano (teletina, junetina, kunić, puretina, piletina – bijelo meso) * kuhana bijela riba (oslić, škarpina)

* kuhani bjelanjak

* mlijeko i mliječni proizvodi: 1% mliječne masti, posni svježi sir, kiselo mlijeko, acidofil, jogurt s probiotikom

* kukuruzna i pšenična krupica

* povrće: kuhani krumpir, kuhano povrće, špinat, blitva, mrkva, tikvice (na lešo ili varivo)

* maslinovo ulje

* kuhano voće (kašasti sokovi od voća, kompoti).


Umjereno treba konzumirati:

pureća i pileća prsa u ovitku, mladu zelenu salatu, ciklu, zrelu rajčicu, brokulu, korabu, mlade mahune.

 

Izbjegavati:

masne juhe, juhe od kupusa i cvjetače, gotove juhe; prženu i pohanu hranu, dimljeno meso i suhomesnate proizvode, mesne konzerve; masne ribe (skuša, tuna, srdela, šaran, som), riblje konzerve; omlete, pečena jaja, žumanjak, punomasno mlijeko, zrele, masne sireve, vrhnje, sladoled; kruh s integralnim žitaricama, peciva i pekarske proizvode; grah, bob, leću, grašak, papriku, kupus, kelj, krastavce, gljive, prženi i pečeni krumpir; luk, češnjak, senf, alkoholni ocat, hren, papar; kolače, orašaste plodove, voće u svježem obliku, jake čajeve, kavu, alkohol i gazirana te slatka pića.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo