Topla kremasta juha nije jelo koje se servira samo zimi.
 Snimila: Sandra Rončević
O slanom i slatkom: o svemu

Za proljetne dane biramo juhu od tikvica i poriluka

Tikvice, poriluk, malo češnjaka, malo čili papričice i curry. Na kraju zerica mlijeka, i to je to. Uživajte u zdjelici kremaste i aromatične juhe, koja se u vrijeme sezone ovih povrća često nađe na mom jelovniku.

Dok se vani vrijeme premišlja hoće-neće, ja sam se uhvatila juha. Iako se, kad gledamo sastojke, radi o jednoj sasvim običnoj i jednostavnoj juhi, nama jako dragoj, koju kuham svaki tjedan kad krene sezona tikvica (znam da nije još, barem ne ona prava, uskoro će, a dotad zagrijavanje) i za koju nekako mislim da nikome ne treba recept, no ipak ga evo, nek’ se nađe, jer dobrih recepata nikad dosta, zar ne!? :)

Mlijeko umjesto vrhnja

Tikvice, poriluk, malo češnjaka, malo čili papričice i curry. Na kraju zerica mlijeka, i to je to.

Da, dobro ste pročitali - mlijeka! Jer ja vrlo rijetko koristim vrhnje za kuhanje. I kad ga koristim, zamijenim ga vrhnjem za šlag. Ukusnije mi je i nježnije.

Snimila: Sandra Rončević
Nećete pogriješiti ako ovu juhu na kraju posipate preprženim špekom ili kruhom, ili ako u nju naribate sir.

Tako lako

Juha je kremasta i aromatična. Služi se u zdjelicama ili tanjurima, pokapana maslinovim uljem. Ponekad u nju dodam kockice preprženog špeka ili kruha, ponekad naribam mrvu tvrdog punomasnog sira. A ponekad, baš kao nekad davno u djetinjstvu, u nju nadrobim kruha.

  • 2 srednje velike tikvice
  • 1 srednje veliki poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice curry praha (blagog)
  • 1 mala čili papričica
  • prstohvat timijana
  • 750 ml vrće vode
  • 200 ml mlijeka (može i rižino)
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Očistite poriluk, operite ga pod mlazom hladne vode i pazite da dobro isperete ostatke zemlje. Narežite ga na tanje kolutiće.
  2. Operite tikvice, posušite ih kuhinjskim ubrusom, prepolovite po dužini pa i njih narežite na ploškice.
  3. U dubljoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte čili papričicu, timijan i režnjeve češnjaka koje ste prerezali po pola pa aromatizirajte ulje uz miješanje. Nakon dvije minute dodajte poriluk pa ga pirjajte jedno 5 minuta. Potom dodajte curry prah, sve dobro izmiješajte i nastavite pirjati još koju minutu.
  4. Dodajte tikvice, izmiješajte pa podlijte s malo vruće vode. Posolite i popaprite. Poklopite i nastavite pirjati na laganoj vatri 10 minuta.
  5. Dodajte ostatak vruće vode i poklopljeno kuhajte dodatnih 15 minuta.
  6. Potom skinite s vatre, izvadite čili papričicu te štapnim mikserom izmiksajte povrće. Dobit ćete gustu kremastu smjesu u koju dodajte mlijeko. Vratite na laganu vatru i pustite da juha još jednom zakuha. Ako vam je juha pregusta, slobodno dodajte još malo vode ili mlijeka. Na samom kraju probajte je li vam juha dovoljno slana te je dosolite ako je potrebno.
  7. Servirajte u dubokim zdjelicama ili tanjurima pokapano maslinovim uljem. (Ili kao ja nadrobite kruha - za poseban gušt.).

Linker
18. travanj 2024 11:15