Donosimo vam sjajne trikove
 Getty Images/iStockphoto
znamo kako sačuvati svježinu

ZA NEKE NIKAD NE BISMO REKLI Ovih 12 vrsta voća i povrća mogu doslovno trajati mjesecima

Postoji dosta namirnica koje svakodnevno konzumiramo, a koje mogu jako dugo zadržati svježinu i kvalitetu ako ih čuvamo na prikladan način

Cijeli je niz razloga zbog čega želimo da namirnice koje kupimo što duže traju. Za početak, namirnice koje se pokvare prije nego što smo ih pojeli su bačen novac, a to nitko ne voli. Osim toga, nemamo uvijek vremena da svaki dan, a ponekad čak ni svaki tjedan, odlazimo na tržnicu ili u supermarket po nove zalihe. Srećom, postoji dosta namirnica koje svakodnevno konzumiramo, a koje mogu jako dugo zadržati svježinu i kvalitetu ako ih čuvamo na prikladan način. Stoga, kad sljedeći put odete u nabavku, uzmite barem nekoliko od ovih namirnica koje će vam trajati i kad sve ostalo što ste kupili potrošite.


Jabuke (ali i kruške)

Jabuke i kruške mogu trajati duže od bilo kojeg drugog voća, a u odgovarajućim uvjetima to može biti čak do 4 mjeseca. Većina jabuka će dobro podnijeti temperaturu od 0°C, iznimka je samo sorta Honeycrisp koja je sklona oštećenjima uslijed hladnoće pa nju treba čuvati na temperaturi od 2 do 3°C. Pojedite prvo najveće jabuke od onih koje ste kupili jer se one obično najbrže pokvare, a ostale jabuke, ako želite da vam što duže potraju, stavite u plastičnu vrećicu i zatim u odjeljak za voće u hladnjaku. Pazite da ih stavite dalje od povrća jer etilen, plin koji ispuštaju, uzrokuje brže truljenje povrća.


Cikla

Cikla može trajati između dva i četiri mjeseca u hladnjaku. Kad kupite ciklu, prvo joj odrežite zeleni dio ako ga još ima, a zatim je stavite u perforiranu plastičnu vrećicu u odjeljak za povrće u hladnjaku.


Kupus

Kupus ima najbolji okus kad je svjež, no može trajati i do 2 mjeseca ako je umotan u plastičnu foliju i ako ga držite u hladnjaku. Upotrijebite ga kao zamjenu za zelenu salatu ili drugo osjetljivo lisnato povrće koje će se sigurno brže pokvariti zbog visokog udjela vode. Zato prvo pojedite one vrste povrća koje su osjetljivije, a kad njih ponestane, upotrijebite kupus.


Mrkva

Tajna u dugom trajanju mrkve jest u tome da je dobro posušite i pazite da ostane suha. Naime, mrkva ispušta dosta vlage koja uzrokuje ubrzano kvarenje. Stoga mrkvu stavite u papirnati kuhinjski ubrus koji će apsorbirati višak vlage i zamijenite ga suhim svaki put kad primijetite da je postao mokar. Na taj način mrkva može ostati svježa od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.


Celer

Korijen celera voli vlagu pa ga čuvajte umotanog u plastičnu foliju ili vrećicu na najdonjoj polici hladnjaka. Ako je dobro zamotan, celer može potrajati još tjedan dana ili duže, čak i nakon što ga razrežete.


Češnjak

Češnjak najduže traje ako se čuva na temperaturi od 15 do 19°C i u prostoru u kojem vlada umjerena vlaga. Ako imate kuhinju u kojoj je suh zrak, češnjak će sasvim dobro trajati u kuhinjskom ormariću u kojem je mrak. Možete češnjak držati i u hladnjaku, ali samo cijele glavice jer bi one prerezane i načete svim ostalim namirnicama dale miris češnjaka. Glavice češnjaka umotajte u papirnatu vrećicu i stavite u hladnjak: tako mogu trajati mjesecima. No, imajte na umu da češnjak, kad se jednom ohladi, počinje klijati čim se izvadi na sobnu temperaturu. Dakle, ako ga držite u hladnjaku, neka tamo i ostane sve do trenutka upotrebe.


Luk

Luk držite u suhom prostoru, na temperaturi od 1 do 10 stupnjeva jer tako može potrajati čak do godinu dana. Ako nemate takav prostor, stavite luk u rupičaste vrećice (kakve su one u kojima je pakiran u supermarketima) i zatim ga stavite u kuhinjski ormarić kako bi bio u mraku. Na taj način moći će potrajati mjesec dana ili duže.


Krumpir

Idealna temperatura za čuvanje krumpira je oko 4 do 5°C, koliko je obično u najtoplijem dijelu većine kućnih hladnjaka. Krumpir ne voli svjetlo i od njega može pozeleniti pa pazite da bude u tamnom prostoru. Podrumi ili garaže obično su idealna mjesta za čuvanje krumpira i tamo može potrajati između 2 i 4 mjeseca. Pazite da krumpir držite dalje od jabuka i luka (bilo da ga držite u hladnjaku ili u podrumu) jer oni ispuštaju plinove koji ubrzavaju proces truljenja. Imajte na umu da slatki krumpir ne može dugo trajati pa njega pojedite u roku od tjedan dana od kupnje.


Daikon (bijela rotkva)

Možete ga čuvati na isti način kao i mrkvu: uklonite zeleni dio, omotajte papirnatim kuhinjskim ubrusom koji će upiti višak vlage i stavite u plastičnu vrećicu u hladnjak. Tako može potrajati i do mjesec dana.


Zimska ili butternut tikva

Butternut tikve i druge varijante bundeve mogu trajati od 2 do 6 mjeseci ako ih čuvate na tamnom mjestu. Neka stoji u kuhinjskom ormariću, a ako ih imate više, neka budu odvojene kako bi oko svake mogao cirkulirati zrak.


Repa

Repa je odličan izvor vitamina A i C, kalija i vlakana, a uz to može trajati do mjesec dana u hladnjaku. Čuvajte je na isti način kao i celer: umotanu u plastičnu foliju na najdonjoj polici u hladnjaku.


Smrznuto povrće

Kad odete u nabavku u supermarket, obavezno u košaricu stavite i nekoliko vrećica smrznutog povrća. Povrće se smrzava u roku od nekoliko sati nakon što je ubrano i ponekad takvo smrznuto povrće može biti čak i zdravije od onog svježeg. To je slučaj, primjerice sa špinatom, šparogama ili graškom te drugim povrćem koje u hladnjaku ne može dugo potrajati. Za ovo nije potreban savjet, ubacite kupljeno smrznuto povrće u zamrzivač i bit će vam nadohvat ruke mjesecima.

Linker
18. travanj 2024 22:16