Zdrava kuhaona

Vrijeme je 'cvjetova' punih okusa, a mi smo isprobali tri prefina recepta...

Možda izgledom nisu najprivlačnije, no artičoke pružaju poseban gastronomski doživljaj. Nije neodoljiv samo njihov okus nego i način jedenja. Kad je artičoka pripremljena, jede se laticu po laticu, kako bi se što više uživalo u njezinu okusu, a najbolji dio krije se u srčiki.

 

Pripremaju se s krušnim mrvicama i bobom, kuhaju se ili peku, pa se može reći da je svako jelo s artičokom poslastica. Proljeće je najbolje vrijeme da se njima počastite.

 

Cvijet u tanjuru, a sve zbog žena!

I u kuhanju je nekako kao u mojem poslu: kao što je fotografija više muški svijet, tako vrhunske restorane najčešće vode muškarci, tek tu i tamo poneka žena. Rijetke, ali zato vrijedne! Spomenut ću samo neke koje sam upoznala kroz posao, a čija su me jela dotaknula.

Prva i po meni najbolja je Ana Ugarković. Cijenim što je počela pionirski posao i usudila se predstaviti kuhanje na način koji do tada nismo poznavali. Obožavam njezin pristup i pripremu namirnica, razmišljanje o jelima. Okusa nekih njezinih jela još se uvijek sjećam, a to znači da je uspjela, da to nije bilo jelo trenutka, nego osjećaja. Upravo pizza s artičokama njoj je u čast. Na prvu jednostavno jelo, zapravo vrhunska gozba.

Ima još jedna Ana, Ana Grgić (chef kuhinje Esplanade) i njezini nezaboravno kremasti rižoti.

I za kraj, jer i ja svaki obrok završavam slatkim, Petra Jelenić, čarobnica slatkog svijeta, a dijelimo i zajedničku ljubav prema maku.

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media

 

Mnogo više od posla

Jednostavno, moram biti upoznata s trendovima pa obožavam knjige o kuhanju i stalno ih kupujem. Trenutno me inspirira ona Mimi Thorisson, čiji je suprug fotograf pa zajedno rade mnogo više od posla. Moram spomenuti i videouratke bake Gine, Talijanke koja živi u Americi. Mijesi tjesteninu i priprema tradicionalna jela kao da je u srcu Italije, a govori neodoljivom kombinacijom talijansko-engleskog jezika. Poučna, duhovita, nasmijana…

Razmišljanje o ženama u kuhinji različitih generacija završavam vječitom istinom da je i svaka od nas običnih žena šefica u svojoj kuhinji. I inspiracija svojim kćerima, kao što sam, već vidim, i sama svojoj tinejdžerici Luciji.

 

Ovu Zdravu kuhaonu, osim ženama, posvećujem i posebnoj namirnici - artičoki, onoj koja svojom fizionomijom nalikuje cvijetu, a svojim slasnim okusom pruža poseban gastronomski doživljaj.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo