O slanom i slatkom: o svemu

Volite li tiramisu, okusi ovoga mogli bi vas 'izuti iz cipela'...

Ako ste ljubitelj slatkog, a pritom volite isprobavati nove recepte i okuse, tada vam slastica naše Sandre ne smije promaknuti...

 

To koliko ja volim bundevu, vi koji me duže pratite, naravno već dobro znate. Čim dođe jesen, ja palim pećnicu i u nju guram slatke bundeve raznih vrsta. Jer to mi je, ujedno, i omiljeni način termičke obrade bundeve, bilo da ću od nje raditi juhu, njoke, umak ili kolač. A ovaj sam put sezonu otvorila baš kolačem, red je više.

 

O bundevama sam puno pisala i prije. No ipak evo jedan mali kratki bundevasti pregled: postoje bundeve raznih vrsta, veličina i oblika. 

 

Koje za što koristiti

U našim su krajevima od davnina poznate, a i nekako najpopularnije tzv. bundeve turkinje, velike sočne bundeve koje pamtimo iz bakinih podruma i smočnica. Kako ove bundeve odlikuje čvrsto meso, idealne su za pečenje.

No za njima nimalo ne zaostaju slatke male hokkaido bundevice koje se mogu konzumirati zajedno s korom (naravno, ako nisu kemijski tretirane). Od njih radimo juhe, stavljamo ih u rižota, dodajemo u nadjeve, od njih radimo složence.

A kad nam se jede nešto slatko, poput kolača ili džemova, posežemo za kruškolikom, svijetložutom muškatnom bundevom (butternut). Od svih bundeva ove bundeve mogu najduže stajati (i do dvije godine, zamislite).

Inače, bundeve se u komadu mogu čuvati do par mjeseci, ali ih se može i izrezati na kockice pa zamrznuti ili ispeći, pretvoriti u pire, rasporediti u vrećice pa tako zamrznuti.

No vratimo se mi na moj kolač. Pravi, jesenji, slasni tiramisu s pireom od pečene bundeve. Koje? Muškatne bundeve! A kako sam ga radila pogledajte na fotkama ispod. Samo hint, žumanjke sam tukla na pari sa šećerom.

 

KORAK 1.

A kad sam napravila kremu, koja je bila ne samo predivne žute boje, već i tako genijalnog aromatičnog okusa, krenula sam sa slaganjem tiramisua po klasičnoj metodi. A može se složiti i u zdjelu ili u manje zdjelice ili čaše. Kako vam srcu drago.

 

KORAK 2.

O samom okusu vam neću puno pričati. Ako volite onaj puni okus bundeve, fine note cimeta i kardamoma, voljet ćete i ovaj kolač. Ja ga volim. Bila je to ljubav na prvi griz.

 

Tadaaaaaaaaaaaaa!

Snimila: Sandra Rončević

 

A sad na recep - korak po korak :)

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo