Inka bobice

Volite li ove bobice? Osim što pomažu kod bolova, smanjuju i rizik od raka

Inka bobice jedu se svježe, od njih se pravi sirup i džem, a sušene su cjenjenije od grožđica.

 

Suho bobičasto voće sadrži jednostruko nezasićene masne kiseline, prehrambena vlakna, esencijalne aminokiseline, vrijedne mineralne tvari, vitamine i dr. koji svi zajedno pridonose jačanju zdravlja i borbi protiv bolesti.

Snaži imunitet, pomaže kod mršavljenja, smanjuje rizik za rak i bolesti krvožilnog sustava, poboljšava probavu te sprečava prerano starenje.

 

Inka bobice

Inka bobice uzgajale su se još prije vremena Inka. Potječu iz područja Anda, odakle su se proširile prvo cijelom Južnom Amerikom, a potom i u druge tropske i suptropske dijelove svijeta.

Inka bobice jedu se svježe, od njih se pravi sirup i džem, a sušene su cjenjenije od grožđica.

 

Kako utječu na zdravlje

Imaju široku primjenu u narodnoj medicini Južne Amerike još od prapovijesti. Opravdava to njihov sadržaj. U njima ima karotena, vitamina C, E, K, nekih vitamina B skupine, različitih mineralnih tvari poput fosfora, željeza, kalija i cinka, fitosterola, višestruko nezasićenih masnih kiselina, nekih esencijalnih aminokiselina, jednostavnih šećera i dr. Sadrže i dosta željeza, a njegovu iskoristivost pomaže vitamin C.

To djeluje pozitivno na imunitet i sprečavanje anemije. Kalij pomaže provođenje živčanih impulsa, a cink sprečava oksidativna oštećenja stanica. Iz karotena u organizmu nastaje vitamin A, koji ima nezamjenjivu ulogu tijekom rasta i razvoja djece i mladih, štiti kožu i pridonosi imunitetu.

Karoteni u stanicama djeluju kao antioksidansi sprečavajući gomilanje slobodnih radikala u tkivima. Time se smanjuje rizik od nekih vrsta raka. Inka bobice djeluju umirujuće i smanjuju bolove, ublažavaju grlobolju, astmu, pridonose obnavljaju jetre i normalizaciji šećera u krvi. Suhe inka bobice izrazito su bogate pektinom, topljivim vlaknom koje pomaže snižavanje povišenih koncentracija glukoze i masnoća u krvi.

Foto: Istock

Tako dobra

Inka bobice sadrže fitosterole, koji pokazuju antioksidativno, protuupalno, antikancerogeno, antibakterijsko i antimikotično djelovanje, a također snižavaju povišeni i ukupni kolesterol u krvi. Neki ljudi burno reagiraju na tvari iz okoline. Osjetljivi su, primjerice, na deterdžente i parfeme te češće pate od alergija i autoimunih bolesti.

 

Kako bi se ublažile alergije i autoimune bolesti, primjenjuju se imunosupresanti, no njihovo dugotrajno korištenje može dovesti do nepoželjnih nuspojava. Istražuju se stoga biljke koje su prirodni izvori aktivnih tvari koje djeluju kao imunosupresanti.

 

Upravo inka bobice sadrže takve komponente, pseudosteroide imena fizalini. Fizalini uz to pokazuju protuupalno i antikancerogeno djelovanje. 

Saznajte više o: Açaí bobicama i aroniji.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo