Avokado zaista može učiniti čuda za sve aspekte našeg zdravlja i zato zaslužuje svoje mjesto na tanjuru.
 Getty Images/iStockphoto
to smo čekali

Voće i povrće koje će vas držati sitim satima, na listi su se našle i mnogima omiljene namirnice

Pametnim odabirom namirnica više nećete trčati do frižidera svakih pola sata.

Znamo da su svježi proizvodi zdravi, ali tko želi biti gladan sat vremena nakon što ih pojede? Donosimo listu voća i povrća koje će vas najviše zasititi.

Voće i povrće su kamen temeljac svakog zdravog načina prehrane ili mršavljenja, ali isto tako mogu biti i komplicirani ako želimo obuzdati glad Uostalom, ako ogladnite ubrzo nakon što ih pojedete, manja je vjerojatnost da ćete se pridržavati svojih ciljeva. Što će vas onda zasititi?


1. Artičoke

Tajna je u vlaknima. Artičoke su dobar izvor netopivih vlakana koja brzo prolaze kroz vaš probavni trakt i pomažu kod zatvora. Također mogu pomoći u osjećaju sitosti i kontroli težine. Artičoke nude oko osam grama vlakana po šalici, uz pet grama proteina.


2. Krumpir

Ako je netko često na lošem glasu, onda je to krumpir. I najviše zbog kritika da doprinosi debljanju. Ako krumpir pripremite bez svih aditiva, on može biti zdrav i opskrbiti vas vlaknima koja doprinose tom osjećaju punoće i sitosti. Kuhani krumpir je uistinu nedužna namirnica što je i dokazalo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition.

U navedenoj je studiji otkriveno kako ispitanici koji se se pridržavali dijete koja je uključivala 5 do 7 serviranja krumpira tjedno i dalje su mršavjeli predviđenim tempom. Dakle krumpir nas sam po sebi neće udebljati, ali prženi krumpirići i ostale visoko energetske varijante krumpira mogu. Dobar izbor je i slatki krumpir koji ima nizak glikemijski indeks, ali još uvijek sadrži mnogo vlakana.


3. Banane

Banane su bogate vlaknima, što znači da će vas učiniti sitima. Sadrže i jednu vrstu škroba koja smanjuje apetit i sprječava nakupljanje kilograma. Banane pomažu i kod smanjenja razine šećera u vašoj krvi i povećavaju osjetljivost tijela na inzulin. Ako stanice vašeg tijela nisu osjetljive na inzulin, one ne mogu apsorbirati glukozu, a vaša gušterača je počinje proizvoditi u većim količinama. Hoće li tijelo skupljati masnoću ovisi o prisutnosti inzulina.


4. Jabuke

Jabuke nude kombinaciju vlakana i vode te nam daju osjećaj sitosti. Također sadrže pektin, topiva vlakna koja ublažavaju glad. Pomažu i u snižavanju kolesterola i razine glukoze u krvi. Analiza iz 2018. u časopisu Journal of the American College of Nutrition otkrila je da su jabuke povezane s gubitkom kilograma, možda zbog velike količine polifenola, što vjerojatno ima učinke protiv pretilosti.


5. Cvjetača

Cvjetača je zamjena za sve, od riže do tijesta za pizzu. Možete je peći, kuhati, samljeti i dodavati jelima kako biste povećali unos povrća. Može se dodati i u smoothie, povećat će unos vlakana i osjećaj sitosti, bez da puno promjeni okus. Također je dobar izvor vitamina C, K i folata.


6. Bobičasto voće

Ove male bobice savršena su grickalica, a teško da ćete s njima pretjerati. Umjesto da navečer posegnete za vrećicom čipsa ili pereca, uzmite zdjelicu bobičastog voća. Nisu kalorične tako da ih možete pojesti i više. Bobice mogu zaštititi i od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, što ih čini odličnim izborom za desert.


7. Mrkva

Mrkva je slatka, nema puno šećera i zasitit će vas. Možete isprobati i sok od mrkve koji obiluje vitaminima A, C, K, kao i folatom, kalijem, željezom, bakrom i manganom.


8. Avokado

U srednje velikom avokadu nalazi se 10 grama vlakana sa 75 posto netopivih vlakana koji ubrzavaju probavu te 25 posto topivih koji su odgovorni za osjećaj sitosti.


9. Datulje

Iako sadrže puno kalorija i prirodnog šećera, pune su i vlakana te će sjajno poboljšati slatkoću recepta bez dodanog šećera.


10. Mahunarke

Grah, grašak i leća su bogate prebiotičkim vlaknima koji pomažu hraniti naše crijevne bakterije i poboljšati zdravlje crijeva. Mahunarke održavaju razinu šećera u ravnoteži što znači da se dulje vrijeme zadržava osjećaj sitosti. Sjajno, zar ne?


Linker
19. travanj 2024 09:28