VITAMIN A - GDJE GA IMA Nedostatak vitamina A poguban za zdrave oči

Vitamin A možemo naći u mrkvi, mlijeku i mlječnim proizvodima, jajima. Zdrave oči nužno ga trebaju. Nedostatak vitamina A može dovesti do sljepoće

PREDUVJET zdravih očiju je doprema hrane i kisika u taj jedinstveni organ koji stari najviše i najbrže od svih ostalih naših organa.

Ako je starenje sinonim za oksidaciju, onda možemo reći da je oko organ koji je najpodložniji tom procesu.

Stoga od rođenja treba poduzimati sve što možemo kako bi se oko zaštitilo. Dobar vid i pravilna cirkulacija tjelesnih tekućina u oku održava se, među ostalim, zdravom prehranom, u kojoj je ključan vitamin A.

U zemljama u razvoju, nedostatak vitamina A u prehrani jedan je od glavnih uzroka razvoja sljepoće prije 21. godine života. Stoga pozdravljamo činjenicu da je stvorena genetski modificirana riža koja sadrži gen za sintezu beta karotena – preteče vitamina A.

To je ohrabrujuća činjenica za djecu koja su u siromašnim krajevima svijeta prisiljena jesti samo rižu, te su zbog nedostatne prehrane sklona bolestima oka. Beta karoten, koji se pretvara u vitamin A, najvećim se dijelom nalazi u žumancetu, jetri, te u narančastom, žutom i tamnozelenom voću i povrću.

O tom se vitaminu već mnogo piše i govori, a pojedini znanstvenici smatraju ga idealnim sredstvom za sprječavanje procesa starenja pa ga naveliko stavljaju u kozmetičke proizvode.

Drugi smatraju da je to jedan od najjačih antioksidansa, te preporučuju unos tog vitamina kao sredstva koji sprječava malignu transformaciju stanica.

Tijekom djetinjstva stalno su nas upozoravali da moramo jesti mrkve kako bismo bolje vidjeli u sumrak i snašli se u mračnim prostorima. Ovo narodno kazivanje nije bez osnove. Noćno slijepilo ili ograničena sposobnost vida u sumrak u 95 posto slučajeva glavni je simptom bolesti poznate pod nazivom noćno slijepilo.

Njezin je uzrok nedostatak vitamina A, koji nastaje u našem organizmu u jetri pregradnjom beta karotena – narančastog pigmenta sadržanog u mrkvi.

Nadalje, taj je vitamin važan za zdravlje i ljepotu kože, za stvaranje obrambenog sustava organizma, štiti od štetnih utjecaja sunčevih zraka i slobodnih radikala. Njegov nedostatak najprije ćemo uočiti u obliku noćne sljepoće, suhoće kože i promjena na sluznicama.

No, oprez! Ovaj se vitamin dobro zadržava u tijelu jer nije topiv u vodi. Stanja koja prate visoke količine vitamina A uključuju glavobolju, mučninu, povraćanje, povećanje jetre uz istodobne promjene na njoj, suhoću sluznice usta te gubitak tjelesne težine. Zabilježena su čak i trovanja sa smrtnim ishodom.

Značajniji su prehrambeni izvori vitamina A jaja, mlijeko i mliječni proizvodi. Žute i lisnate zelene biljke, poput mrkve, bundeve, špinata, marelica, osiguravaju velike količine beta karotena, stoga treba uživati u sirovoj mrkvi i kaki jabukama.

Linker
25. travanj 2024 07:05