Pozitivan utjecaj

Uz ove zdrave saveznike imat ćete imunitet za poželjeti

U zimskim namirnicama treba uživati u ovo doba godine. Upravo nam sada i pomažu da ostanemo zdravi.

 

Prehrana može biti od velike pomoći u jačanju imuniteta. Nije svejedno koje namirnice odabrati. Snažan imunitet podupire cijeli niz hranjivih tvari i kvalitetnih namirnica. U zimskim namirnicama treba uživati u ovo doba godine. Upravo nam sada i pomažu da ostanemo zdravi.

 

PROBIOTIČKE BAKTERIJE

Kiselo mlijeko, svježi sir, kiseli kupus i repa namirnice su dobivene aktivnošću bakterija mliječno-kiselog vrenja. Prisutne su u našoj gastronomskoj tradiciji stotinama godina. Osim što ih je lako uključiti u svakodnevna jela, izuzetno su hranjive i cijenjene zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje čovjeka. Pomažu funkciju probavnog sustava, povoljno djeluju na čvrstoću kostiju, a također jačaju imunitet. Namirnice dobivene djelovanjem probiotičkih bakterija posebno su korisne starijim sobama. Starenjem slabe fiziološke funkcije organizma, što povećava rizik za pojavu različitih bolesti.

Smanjena se otpornost organizma negativno odražava na kvalitetu i duljinu života. Unosom dobrih bakterija iz jogurta i kiselog kupusa u organizam jača se imunitet starijih ljudi.

Pozitivan učinak izraženiji je kod ljudi narušenog imuniteta, a to su upravo oni koji su ove zime imali gripu ili prehladu. Osim što jačaju imunitet, bakterije mliječnokiselog vrenja pomažu iskoristivost mikronutrijenata iz hrane, što dodatno jača naš obrambeni sustav. Osim toga, fermentirani mliječni napici poput kiselog i acidofilnog mlijeka lakše su probavljivi od mlijeka, što je dodatni poticaj starijim ljudima da ih što češće uvrste u jelovnik. Rast i razmnožavanje ovih poželjnih mikroorganizama podupiru neprerađene namirnice bogate neprobavljivim oligosaharidima. To su u prvom redu cjelovita pšenica, luk, banana, češnjak i poriluk.

 

ČEŠNJAK IMA ANTIVIRUSNO I  ANTIBAKTERIJSKO DJELOVANJE

Kad god osjete da se osjećaju slabima, stariji ljudi posegnu za češnjakom. Koristi se u liječenju tegoba dišnih puteva još od Hipokrata. U drevnoj indijskoj medicini primjenjuje se protiv kašlja. Kuhari češnjak cijene jer je nezamjenjiv začin mediteranske i kontinentalne kuhinje, a znanstvenicima je neiscrpan izazov. S pravom ga uspoređuju s moćnim dirigentom simfonijskog koncerta - imunitetom.

I doista, znanstvene studije su pokazale kako oni koji redovito jedu češnjak manje obolijevaju od gripe i prehlade. Kod njih je, u odnosu na one koji nemaju naviku čestog jedenja češnjaka, jači imunosni odgovor kada dođu u kontakt s nepoželjnim mikroorganizmima te se u konačnici stvara više antitijela. Češnjak pokazuje antivirusno i antibakterijsko djelovanje.

Učinkovit je protiv bakterija roda Staphylococcus, koje, uz ostalo, izazivaju infekcije dišnih puteva. Djelotvoran je i protiv virusa gripe i rinovirusa; čestog uzročnika prehlade. Brojne su komponente češnjaka kojima duguje svoju ljekovitost. Ističu se ajoen, alicin i selen. Kako bi ljekovita svojstva češnjaka potpuno došla do izražaja, nekoliko minuta prije dodavanja jelu sitno ga narežite i ostavite na zraku. Češnjak je osjetljiv na visoku temperaturu. Ona smanjuje njegova ljekovita svojstva. Stoga se, kad god je moguće, preporučuje češnjak koristiti svježi.

 

ČEŠNJAK U JELIMA

Pomiješajte usitnjeni češnjak s maslinovim uljem, kosanim peršinom, mljevenom crvenom paprikom i paprom. Prelijte po narezanom kiselom kupusu i eto zimske salate. Odlično se uklapa uz meso s roštilja, meso u umaku, omlete, sir... Prepecite kriške starog kruha, natrljajte ih češnjakom i pokapajte maslinovim uljem. Servirane s jogurtom čine laganu večeru. Svježi sir pomiješajte s mljevenom crvenom paprikom i sitno narezanim češnjakom te za doručak namažite na kruh. Sitno nasjeckani češnjak i vlasac dodajte u kefir i promiješajte.

 

MIRIS

Protiv mirisa češnjaka obično se uzima jaka kava ili njezina zrna, med, jogurt, mlijeko i peršin. Međutim, zanimljivo je spomenuti kako dojenčad siše više i dulje kada mlijeko ima izražen miris češnjaka. Dojilje tako jedući češnjak čine dobro i sebi i djetetu.

 

BETA-GLUKAN

Beta-glukan je kao topljivo prehrambeno vlakno dio mnogih svakodnevnih namirnica. Nalazi se u gljivama, ječmu i zobi. Pokazano je kako njegova prisutnost u prehrani jača imunitet potičući aktivnost makrofaga koji, jednostavno rečeno, gutaju i razgrađuju nepoželjne mikroorganizme. Mnogo je jednostavnih načina da zob i ječam uvrstite u jelovnik i time ojačati imunitet.

 

ZOBENE PAHULJICE

Zobene pahuljice sa suhim šljivama, bademima i jogurtom dobra su ideja za doručak. Na mlijeku skuhajte zobene pahuljice. Dodajte im popržene lješnjake i grožđice. Ovo jednostavno jelo također je dobar doručak. Zobeno brašno dodajte smjesi za palačinke.

JEČAM U JELOVNIKU

Umjesto riže u rižoto dodajte ječam. Kuhani ječam može biti prilog mesnim umacima. U kombinaciji sa slanutkom i pirjanim povrćem (gljivama, tikvicama, paprikom...) zanimljiv je vegetarijanski obrok.

Foto: iStock

DOMAĆA PILEĆA JUHA

Dobra pileća juha prastari je narodni lijek protiv prehlade. Svaka domaćica ima svoj recept, no jedno je sigurno; što se doda više sastojaka, juha će biti bolja. Osim piletine, kuha se mrkva, luk, peršin, celer, a mogu se dodati pastrnjak, repa i slatki krumpir. Židovi ovo jelo nazivaju i svojim penicilinom.

Ono ublažava simptome prehlade, djeluje na upalne procese i održava prohodnost dišnih puteva. Mnogo je aktivnih sastojaka pileće juhe koji zajedno djeluju pozitivno na zdravlje dišnih organa. Aminokiselina cistein pomaže protuupalni odgovor organizma. Povrće sadrži mnoge ljekovite komponente koje djeluju sinergistički, pa ga valja propasirati i pojesti, a ne baciti, kako se ponekad učini.

 

VOĆE SVAKI DAN - UJUTRO I ZA UŽINU

Voće treba biti svakodnevno na našem jelovniku. Jedite ga natašte te kao jutarnju i popodnevnu užinu. Voće se obično veže uz vitamin C, no tu su i brojni drugi vitamini. Naranča tako sadrži karotene, vitamine B1, B2 i B3 te mineralne tvari poput kalija, bakra i selena. Osim što je bogat vitaminom C, kivi ima vitamin E, B6, folat i dr., a od mineralnih tvari izdvajaju se bakar i magnezij. Kruška sadrži vitamin K, vitamine B skupine, a od mineralnih tvari kalij i mangan. Neka cijelo voće uvijek bude vaš prvi izbor. Naime, pokazalo se kako samo 100 g jabuke ima izraženiji pozitivan učinak na zdravlje nego megadoza od 1 g vitamina C. To ne treba čuditi ima li se na umu da jabuka, osim vitamina C, sadrži topljiva i netopljiva vlakna, mineralne tvari kalij, magnezij i mangan te brojne druge mikronutrijente i antioksidanse koji svi zajedno pomažu odvijanje različitih metaboličkih procesa u organizmu.

Imate li u obitelji školarca, za užinu mu u školsku torbu stavite jabuku, krušku, bananu ili naranču sa zarezanom korom kako bi je u školi lako ogulio. Roditelji, bake i djedovi često ujutro djeci izmiksaju voće, žitne pahuljice i mlijeko. Sigurni su da će tako kvalitetnim obrokom započeti dan. Naposljetku, osobama koje ne vole voće ili imaju problema sa žvakanjem korisni su različiti voćni i povrtni sokovi koji se mogu miješati međusobno, ali i s mlijekom, sirutkom i jogurtom.

 

JOGURT NA DRUGAČIJI NAČIN

Bezbroj je načina kako jogurt, mlaćenica i njima srodni nezaslađeni fermentirani mliječni napici mogu obogatiti našu prehranu:

  • Kiselo mlijeko i palenta kuhana s malo soli i maslinova ulja omiljen su doručak i večera cijele obitelji.
  • Domaći voćni jogurt. Štapnim mikserom izmiksajte jogurt i šumsko voće. Ova odlična užina služi i tome da djeci ponudite voće ako ga inače ne vole. Na isti način može se napraviti voćni jogurt s bananom, marelicom ili dinjom.
  • Jogurt sa suhim šljivama i raženim pahuljicama od pomoći je kao doručak svima koji imaju problema s neredovitom probavom.
  • Jogurt posut cimetom i mljevenim klinčićem egzotični je napitak koji će oduševiti sladokusce.
  • Tekući jogurt s nasjeckanim vlascem neobičan je preljev za salate. Ako trebate paziti na unos masti, odaberite onaj niskomasni.
  • Jogurtu možete dodati sjeckane popržene lješnjake i narezani krastavac. Za doručak poslužite uz heljdin kruh.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo