Kraljica kolača

Ušli smo u kuhinju poznate slastičarnice i doznali kako rade kultni recept: ovako izgleda kremšnita u izvedbi zagrebačkog Orijenta

Ako nešto posebno volimo "posuditi" iz bogate nam domaće tradicije, onda su to recepti za brojna jela. Od ozbiljnih mesnih pečenki, preko osvježavajućih povrtnih specijaliteta, sve do poslastica. A jedna od onih koja je u našim krajevima nezaobilazna jest, naravno - kraljica kremšnita

Među omiljenim kolačima naših podneblja uvijek se nađe kremšnita. Razlozi su jednostavni - sastojci su nam uvijek i svugdje dostupni, a priprema ne traje (pre)dugo.

Zamolili smo slastičarku kultnog zagrebačkog Orijenta da samo za nas pripremi svoje popularne kremšnite "od nule", kako bi ih s manje problema mogli pripremiti i oni koji nisu baš vični spravljanju slastica.

 

Pogledajte video:

 


U Orijentu sve rade sami, i kremu i tijesto, a osim jednog tajnog sastojka, trebat će vam samo malo strpljenja prilikom miješanja kreme do savršenstva.

 

 

Sastojci koji se koriste u video receptu:

  • 20 žlica brašna
  • 30 žlica šećera
  • 1,5 l mlijeka
  • 1 l vode
  • 12 žumanjaka
  • 12 bjelanjaka
  • tajni sastojak

 

Kratke upute:

  1. Ohlađeno tijesto razvaljajte na radnoj površini uz pomoć brašna, pa ga oblikujte prema limu za pečenje, na način da dobijete dvije jednake površine tijesta (za dno i pokrov kremšnite). Po tijestu izbušite rupice.
  2. Tijesto stavite peći na 10-ak minuta na 220 stupnjeva.
  3. Za to vrijeme radite kremu, pazeći da vam pritom tijesto ne zagori.
  4. Odvojite 12 žutanjaka u (pomogućnosti bakrenu) posudu, a bjelanjke odvojite.
  5. U posudu sa žutanjcima dodajte brašno, šećer, vodu i mlijeko.
  6. Sve miješajte na lagajnoj vatri, dobro pazeći da ne nastaju grudice.
  7. Bjelanjke tucite paralelno s kuhanjem kreme.
  8. Kada krema bude gotova, bjelanjke pomiješajte s ostatkom.
  9. Kremu prelijte preko tijesta i pokušajte u limu što duže hladiti (idelano preko noći, a najmanje dva sata).
  10. Na ohlađenu kremu dodajte šlag.
  11. Sve prekrijte drugim dijelom tijesta.
  12. Posujte kolač šećerom u prahu.

 

Što mislite koji je tajni sastojak? Javite nam svoje odgovore u komentarima i na društvenim mrežama :)

Dobar tek!

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo