Došlo je vrijeme da isprobate i ove specijalitete, pogotovo što su tako zdravi
 Foto: iStock
Smrducka, ali je zdravo

Ulje kukaca bogat je izvor omega 3 kiselina

Insekti se već koriste kao izvor proteina, no sada bi se i njihovo ulje moglo više koristiti i češće naći u kuhinjama diljem svijeta

Glavni izvor omega-3 nezasićenih masnih kiselina trenutno je riba, no ulje kukaca vrlo vjerojatno će postati novi izvor ovih vrlo zdravih kiselina koji će se koristiti u dnevnoj upotrebi.

Pitanje je čime ih hraniti

Insekti, naime, prirodno stvaraju masne kiseline, a na Sveučilištu Wageningen u Nizozemskoj znanstvenicui trenutno ispituju koji se insekti najbolje mogu koristiti za proizvodnju ulja i što bi u tom slučaju trebala biti njihova optimalna prehrana. Insekti su već koriste kao izvor proteina za ljude i životinje.

Tijekom procesa ekstrakcije proteina također se vadi i ulje, međutim ono se do sada bacalo. Nova istraživanja dokazuju da je to velika šteta.

Za potrebe istraživanja znanstvenicu su proučavali kvalitetu mliječne masti i iz čiste znatiželje učinili su i analizu ulja koje je ostalo nakon ekstrakcije proteina insekata. Pokazalo se da ulje sadrži puno zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.

Malo neugodan miris

Također se utvrdilo da može biti izvađeno na ekološki prihvatljiv način, što je također najveća garancija najbolje kvalitete ulja u usporedbi s drugim procesima. Doc. Tzompa Sosa, voditeljica ovog istraživanja Sveučilišta Wageninge,n ekstrahira ulje iz crva, ličinki žohara, cvrčaka, žohara, skakavaca i muha.
- Svako pojedino ulje miriše drugačije, neko ljepše, drugo ima malo neugodniji miris. No iznenadila nas je količina omega 3 kiselina koje sadrže - zaključila je znanstvenica.

Linker
12. travanj 2024 07:35