Zdrava kuhaona

Ukusna je hrana i snažan lijek, a malo tko ju je probao

Danas se pomalo vraća svijest o važnosti ove biljke, a sve je više znanstvenih dokaza o njezinu utjecaju na zdravlje i koristi u liječenju mnogih bolesti. Dostupna je kao ulje, proteinski prah, u obliku sjemenki i kao brašno. Njezino djelovanje toliko je blagotvorno da je visoko na ljestvici supernamirnica. Ona je konoplja.

 

Znatiželja me tjera da stalno isprobavam nove namirnice i nove recepte, predosadno mi je godinama kuhati ista jela.

Priznajem, imam sreće, moja obitelj to voli: nemaju predrasuda i prihvaćaju nove okuse. Osim toga, od onih smo koji od jutra jedu, ne preskačemo doručak, svi smo gladni čim se probudimo.

Sretna sam zbog te zdrave navike, osobito što je to usvojila i moja tinejdžerica Lucija. Iako će i ona s prijateljicama pojesti i nešto nezdravo i popiti gazirano piće, svjesna je da to nije hrana za svaki dan i zna prepoznati što je kvalitetno pa si umišljam da se trud isplatio.

 

Tako dobra

I kao sportašica zbog gotovo svakodnevnih treninga na zdrav način razmišlja o prehrani. U potrazi za novim namirnicama, onima koje nas i pročišćavaju i hrane na pravi način, tzv. superhranom, na naš je jelovnik ušla i konoplja, kod nas još uvijek pod svojevrsnim povećalom i premalo zastupljena u prehrani. Kako je nalazimo u više oblika - ulju, brašnu, sjemenkama, čaju i proteinskom prahu - tako su mogućnosti primjene velike.

Foto: iStock

Brašno se u manjim omjerima, do 30 posto, može koristiti u svim pekarskim proizvodima, tjestenini, pa čak i kolačima.

Ulje ne voli termičku obradu pa se dodaje na kraju pripreme, idealno je za začinjanje, npr. salata. A sjemenke se, baš kao i chia sjemenke, u sve miješaju: salate, smoothieje, jogurt…

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo