Izbjegnite potencijalne zamke

U svakom desetljeću života treba se hraniti drugačije, saznajte kako

Razumijevanje onoga što i kako jedemo pomaže u održavanju zdravlja i sprečavanju pretilosti.

 

Većina ljudi smatra da je želja za jelom potaknuta glađu. Međutim, apetit nije tako jednostavan i jednoslojan kako se na prvi pogled čini. Tijekom desetljeća odrastanja i starenja, organizam prolazi kroz različite faze, a tako se mijenja i potreba za hranom. Ako se to shvati, lakše se i kvalitetnije odluke donose po pitanju prehrane. Znači da treba razmišljati o onome što se jede i na taj će se način izbjeći potencijalne zamke i problemi kao što je debljina, a ona za sobom vuče i mnoge druge zdravstvene tegobe.

 

1. DESETLJEĆE

Tijekom prvog desetljeća života tijelo prolazi kroz mnoge promjene. Ovo razdoblje izuzetno je značajno jer igra veliku ulogu u oblikovanju prehrambenih navika djece. Mališani su često izbirljivi po pitanju hrane, ali ih kroz pažljivu i ponavljanu izloženost različitim okusima roditelji mogu naviknuti na nepoznate ali zdrave i ispravne skupine namirnica. Tijekom tog perioda, razni poticaji i iskustva s hranom dovesti će djecu do toga da se i u udrasloj dobi hrane kvalitetnije. S druge strane, prisiljavati ih da moraju uvijek pojesti sve do kraja i očistiti tanjur može ih dovesti da toga da izgube sposobnost praćenja i slušanja vlastititog apetita i tako izgube osjećaj za sitost, odnosno da prestanu jesti kada im je dovoljno.

Isto tako, neprestano upozoravanje roditelja, kontroliranje što djeca i koliko jedu, može dovesti do toga da jedu previše što će porazno utjecati na njihovu kilažu i pojavu pretilosti.

 

2. DESETLJEĆE

U ovom desetljeću mnoge odluke koje se donose, bilo da se radi o hrani ili nečem drugom, pod izravnim su utjecajem hormona. Nažalost, afiniteti razvijeni tijekom tog razdoblja vjerojatno će se nastaviti i u odrasloj dobi. Mlade žene tijekom razdoblja adolescencije doživljavaju mnoge promjene, suočavaju se s mogućnošću trudnoće i s debljanjem. Ključno je u tom periodu i za mladiće i za djevojke da steknu naviku pripremanja zdravih i uravnoteženih obroka.

 

3. DESETLJEĆE

Period između 20 i 30 godina obilježen je značajnim promjenama načina života što može dovesti i do mnogih izraženih tjelesnih promjena. Dobivanje posla, pronalaženje partnera ili odlazak na fakultet, samo su neke od snažnih prekretnica koje mogu dugoročno utjecati na prehranu i tjelesnu težinu. Nažalost, ovo se doba također podudara sa sve većom nemogućnošću da ćete lako izgubiti sve što pojedete. Ako jedete previše, kilogrami će se gomilati. stoga u ovim godinama jedenje već polako postaje fizička i psihološka igra.

 

4. DESETLJEĆE

U ovoj fazi većina ljudi je usredotočena na svoju karijeru, a to u suvremenom životnom ritmu označava i pojačanu pojavu stresa.

 

Mnoga su istraživanja pokazala da se ljudi u četrdesetim godinama na dva načina suočavaju i nose sa stresom: ili jedu prevelike količine hrane, ili jedu nekvalitetno i premalo.

 

Niti jedan izbor nije dobar za tijelo i zdravlje.Kako bi se riješio ovaj problem, u suvremenim, organiziranim tvrtkama poslodavci svojim zaposlenicima osiguravaju mjesta gdje mogu kvalitetno objedovati što se dugoročno pozitivnon odražava na zdravlje, kvalitetu rada, ali i kontrolitranje stresa.

 

5. DESETLJEĆE

Ovo razdoblje često je obilježeno brzim opadanjem kvalitete zdravlja, a navike iz prošlosti polako počinju dolaziti na naplatu. Tijekom tog perioda trebali biste više razmišljati o potpunom odbacivanju loših navika. Uostalom, većina simptoma bolesti - bilo da je problem razina šećera u krvi ili kolesterol - nevidljivi su i često se počinju osjećati tek kad je bolest u uznapredovaloj fazi.

 

6. DESETLJEĆE

Od 50. do 60. godine kod većine ljudi dolazi do bržeg i naglog pada mišićne mase i sve slabijeg tijela. Kako bi se tome oduprli, treba se baviti tjelesnom aktivnosti jer je to jedini način da se zadrži mišićni tonus.

Hrana bogata bjelančevinama i drugim hranjivim tvarima također će pomoći da tijelo što dulje ostane u formi, vitko i zdravo.

 

7. I 8. DESETLJEĆE

Fokus je na održavanju dobre kvalitete života jer tijekom ove faze većina ljudi pati od raznih degenerativnih bolesti. Također mogu patiti od poremećaja kao što su slabija osjetila okusa i mirisa, odsutnost zuba i nemogućnost gutanja što može negativno utjecati na sposobnost jedenja i uživanja u hrani.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo