Zdrava kuhaona

U plodovima našeg vrta uživamo i na +35

Kako je vrijeme roštilja i pripreme hrane na otvorenom, tikvice će dodatno osvježiti vaše omiljene mesne i riblje delicije.

 

Priznajem, istinski uživamo u ljetu: škola je završila, dani su beskrajno dugi, a naš vrt unatoč vrućinama obiluje plodovima. Ipak, najljepše su večeri, kad sparina malo popusti i družimo se uz hranu. Svatko ima svoje omiljeno ljetno povrće. Lucija obožava krastavce, kojih je vrt ove godine prepun, i jede ih neoguljene u svim varijantama, od samo malo posoljenih do ozbiljnih salata koje sama priprema. Njezin tata Ivan i ja još čekamo da se plodovi našeg omiljenog paradajza zacrvene, a do tada po tržnicama tragamo za volovskim srcem, predivnim mesnatim paradajzom za salate i kuhanje, našom najdražom sortom. Oko tikvica se svi slažemo: volimo ih sve vrste i na sve načine.

Lako ih je uzgojiti i obilno nagrade svakog vrtlara. Samo su dvije sadnice dovoljne da prehrane cijelu obitelj. Stalno iznova cvjetaju i iz tih divnih cvjetova nastaju tikvice. Mi ih sadimo više vrsta jer volimo sve, od zelenih do žutih, od duguljastih do okruglih. Razlikuju se po okusu, a oblik nekako nametne pripremu. Od svega toga zaista se može napraviti kraljevska večera.

Jedno jelo obogatili smo i sušenom bučom iz već nadaleko poznatog OPG-a Lenac iz Hrvatske Kostajnice. Pripremaju ih ručno, suše na suncu i za 10 dag sušenih potrebno je oko 4 kilograma svježih. Odlično zamjenjuju tjesteninu, a hranjive su im vrijednosti neusporedive.

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media

Omiljene delicije

Kako je vrijeme roštilja i pripreme hrane na otvorenom, tikvice će dodatno osvježiti vaše omiljene mesne i riblje delicije. Režite ih na veće trake, malo pouljite, bacite na roštilj pa netom ispečene marinirajte u maslinovu ulju, soli, papru, limunovu soku i češnjaku. Tako pripremljene pojest će i oni koji na roštilju vole vidjeti nešto konkretnije od povrća. I što da vam još kažem, jedite fino i zdravo, uživajte u ljetu i, ono najvažnije, budite sretni.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo