Čaj smanjuje rizik od lomova kostiju za čak 30 posto
 Foto: iStock
Zaboravite mlijeko

U čaju se krije tajna jakih kostiju

Biljne kemikalije poznate kao flavonoidi zaslužne su za jačanje kostiju, ubrzanu izgradnju novih koštanih stanica i eroziju postojećih. Na taj način flavonoidi smanjuju rizik od lomova i preveniraju osteoporozu.

Najnovija istraživanja pokazala su da ljubitelji i redoviti konzumenti čaja ne samo što uživaju u šalici ovog toplog ukusnog napitka već time dobro čine i svojim kostima. Osobe koje piju tri šalice čaja dnevno imaju jače kosti, manji rizik od bolnih prijeloma, uključujući i slomljene kukova, a taj rizik smanjuje se čak za 30 posto. Pored toga, čaj može značajno ojačati kosti, prevenirati osteoporozu, a australski znanstvenici tvrde da je učinak toliko snažan da bi čaj mogao postati glavni dodatak prehrani u prevenciji fraktura.

Zaslužni su flavonoidi

Smatra se da su za to zaslužne biljne kemikalije flavonoidi koje jačaju kosti, ubrzavaju izgradnju novih koštanih stanica, a usporavaju eroziju postojećih. Flavonidi koji se također nalaze u voću i povrću dobri su za zdravlje srca, a poznato je da je zdravo srce dobro i za zdrave kosti.

Flavonide također sadrži i kava, međutim čaj se pokazao kao daleko najveći izvor tih spojeva. Istraživanje koje je objavjeno u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition ističe da Međunarodna asocijacija za osteoporozu procjenjuje kako više od 200 milijuna ljudi na svijetu ima neku bolest kostiju.

U SAD-u i Europi gotovo 30 posto žena u postmenopauzi ima osteoporozu, a barem 40 posto tih žena i do 30 posto muškaraca će kao posljedicu toga pretrpjeti prijelom u životu.

Istraživanje na starijoj populaciji

Istraživači sa Sveučilišta Flinders u južnoj Australiji pratili su zdravlje oko 1.200 starijih žena tijekom deset godina. Osobe su bile prosječne dobi oko 80 godina na početku istraživanja, a ispitivane su o prehrambenim navikama s posebnim naglaskom koliko čaja su pile. Tijekom tih deset godina žene su pretrpjele 288 lomova, uključujući i 129 prijeloma kuka. Međutim, one koje su pile najmanje tri šalice čaja dnevno imale su gotovo trećinu manju vjerojatnost da će imati lom kosti od onih koje su čaj konzumirale rijetko ili nikada.
Za potrebe što preciznijeg istraživanja uzeti su i drugi čimbenici koji utječu na slabljenje kostiju, a to su pušenje i nevježbanje.

Linker
11. travanj 2024 21:10