Zdrava kuhaona

Tri recepta zbog kojih ćete jabuke voljeti još i više!

Od jabuka se može raditi mnogo toga: sokovi, ocat, džemovi, kolači. Ali ne posežite za ljepoticama iz supermarketa, nego se potrudite nabaviti netretirane stare sorte ovog voća.

Cijenim i svim srcem podržavam svakoga tko nastoji sačuvati neku starinu, baštinu svoga kraja, zaboravljeni recept ili sjeme starih sorti. Takav je i naš obiteljski prijatelj Mija iz Boka Palanječkog, predivnog sela u okolici Siska. Puno je obnovljenih tzv. posavskih iža, starih drvenih posavskih kuća koje su ponovno oživjele upravo zahvaljujući njegovu trudu i ljubavi.

U mojoj potrazi za jabukama starih sorti kod njega sam pronašla dvije: tzv. kanađanke i pikače. A na našem imanju imamo staru sortu jabuka bobovac i staru sortu krušaka tepka.

Nisu one poput jabuka u supermarketima, svih jednakih, pretenciozno lijepih. Moje su različite po boji, obliku, s kvržicama, ali zato predivno mirišu, baš kao i sva jela koja od njih spremimo. Ničim tretirane, te se jabuke ne mogu dugo čuvati. Držim ih u drvenim kašetama i redovito pregledavam jer brzo trule.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA

Zato ih sušim da imamo finu grickalicu, naribane spremim za štrudle, režem na kockice, nakapam limunom i spremim u ledenicu za kompot. Prva voćka koju je Lucija pojela bila je baš jabuka. Miješala sam je u kašice, dodavala u rižine pahuljice. U to vrijeme mame su birale između banana i jabuka. Meni se jabuka, osim što je domaće voće, činila lakše probavljivom. Potraga za jabukama koje nisu tretirane i u ono vrijeme prije 12 godina bila je teška i ozbiljna.

 

Bila je to sreća

Ali sreća da sam se odlučila za njih, jer se poslije pokazalo da je Lucija imala alergijsku reakciju na bananu, točnije ono čime se tretiraju banane koje sazrijevaju u hladnjačama. Moji kolege Davor i Josip svaki dan na poslu pojedu po jabuku: Josip dopodne, a Davor popodne. Znam puno ljudi koji večeraju po jabuku, i tako cijeli život. I sama vjerujem u onu poslovicu “Jabuka na dan, doktor iz kuće van”, ali onakva kao iz naših voćnjaka.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA

Svaki dan jedna jabuka, ali iz naših voćnjak

Jabuka ima puno vrsta i okusa, od reskih do slatkih, od sočnih do brašnastijih. Od njih se može raditi mnogo toga: od sokova, octa do džemova. Mogu se sušiti, peći, stavljati u kolače (od pita do štrudli). Jabuke sadrže puno vode pa su odličan izbor u dijetalnoj prehrani, a zbog lake probavljivosti idealno ih je pojesti 30 minuta prije obroka. Sadrže obilje vitamina C, a kora im je prepuna antocijana.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA

Ali ako ne znate odakle su i jesu li tretirane, obavezno im ogulite koru.  

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo