Danas kuham zdravije

Tri prefina, a jednostavna recepta koja može napraviti i početnik u kuhinji

To što imate celijakiju ili ste osjetljivi na gluten i/li laktozu, ne znači da vaša hrana treba biti neukusna. Baš naprotiv, uz samo malo volje i mašte - svako vaše jelo može biti i ukusno i zdravo!

 

Čak i najsvestranije kruharice ponekad zapadnu u kreativnu blokadu. No, one ne odustaju, zar ne!? Pa naravno da ne - one predahnu, razmisle i opet spreme jelo kakvog se ne bi posramili i bolji restorani. Neka to bude motiv i vama! To što vi ili član vaše obitelji imate celijakiju ili ste osjetljivi na gluten i/li laktozu, ne znači da morate jesti neukusna jela.

 

Gledajte s vedrije strane

Uostalom, svaka priča ima dvije medalje - a to što imate celijakiju ili ste osjetljivi na gluten i/li laktozu zapravo znači da smijete jesti većinu namirnica u prehrani! Svježe voće i povrće, sjemenke i cjelovito, neobrađeno orašasto voće, svježe meso i ribu - ništa od toga vam nije zabranjeno. Paziti morate tek na žitarice i mliječne proizvode, jer pored laktoze, mogu sadržavati i gluten. Isto je s pekarskim i slastičarskim proizvodima.

Stoga znajte, uz samo malo volje i mašte svako vaše jelo može biti i ukusno i zdravo te ne izazivati neugodne simptome koje vašem tijelu čine prisutnost glutena i laktoze.

 

Što se to kuha?

Donosimo vam tri jednostavna recepta koja možete poslužiti za doručak, ručak i večeru ili, pak, od njih napraviti slijed koji bez srama možete servirati i gostima. A u njima ćete, vjerujte, uspjeti čak i ako ste totalni početnik u kuhinji.

Birali smo sastojke koji ne sadrže gluten, a ni laktozu. Osim što su ovakvi proizvodi bogati vitaminima, mineralima te proteinima, lako su probavljivi.

Za doručak vam savjetujemo slatku kašu od kvinoje, žitarice koja sadrži više kalcija od mlijeka i više proteina od mesa! Za ručak smo se odlučili pripremiti tjesteninu, u ovom slučaju fussile od riže i kukuruza, jer je bogata proteinima, mineralima, vlaknima i mastima, uz ugljikohidrate sadrži nezasićene masnoće, karotin koji djeluje kao antioksidans te proteine, ali ne sadrži gluten. Večera neka bude hranjiva i slasna uz najzdraviji namaz na svijetu - humus.

 

O čemu još treba voditi računa!

  • Nemojte zaboraviti kako ne biste smjeli jesti istim priborom s kojim ste dirali namirnice koje sadrže gluten.
  • Jednako tako nemojte na istoj radnoj površini i s istim priborom tretirati namirice sa i bez glutena i/li laktoze.

Osobi koja boluje od celijakije te, netko bi rekao - sitnice, doista mogu smetati.

 

U receptima smo koristili ove SPAR Free from proizvode:

 

Promo

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo