Ma nije prerano

Top 5 zimskih keksića bez kojih vam blagdanski stol neće biti potpun

Donosimo sve o royal icing glazuri i najbolji recept za gingerbread keksiće na koji ćete ikada naići.

 

Za vas pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina

 

Je li rano za božićne pripreme? Ja nekako vjerujem da je sada pravo vrijeme za napraviti popis stvari koje ćemo pripremiti za blagdanski stol kao i one koje ćemo pokloniti. U narednim kolumnama ću se potruditi donijeti vam sve potrebno za najukusniji blagdanski stol. Pa, krenimo prvo s keksićima.

Keksići su neizostavni dio svake blagdanske priče i sigurna sam da svaka kuća ima svoj omiljeni recept. A imate li popis najboljih keksića i neke od ideja kako ih ukrasiti?

Danas vam donosim top 5 blagdanskih keksića, recept za royal icing glazuru, mali vodič kroz zimske začine i najukusniji recept za gingerbread keksiće.

 

5. Klasični prhki keksići

Klasični prhki keksići su neizostavni dio blagdane priče. Možete ih raditi u raznim oblicima, poput srca, zvijezda ili običnih i tradicionalnih krugova. Ove keksiće možete puniti pekmezom i prekriti drugom polovicom keksića kojoj ste napravili rupu u sredini.  Možete ih poslužiti same, posute šećerom u prahu ili ih ukrasiti royal icing glazurom.

S njima nećete pretjerati, pogotovo u nadolazećem periodu. Najbolje od svega je što ih možete pripremiti i 10-ak dana unaprijed i bit će vam jednako ukusni.

FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA

4. Kikiriki keksići

Kikiriki keksići su keksići koje obožavaju djeca, jednostavni su za pripremu, a mirišu predivno. Možete ih izraditi u klasičnom okruglom obliku s utisnutim crtama ili ih ukrasiti s likovima snješka ili soba.

Ideja za soba je da stavite dva slana pereca koja će biti uši i utisnete ih u keksić prije pečenja.

S malenim komadićima tijesta izradite dvije manje loptice (oči) i jednu malo veću (njuška) i takve ih ispečete. Kasnije oči i njuškicu obojite royal icing glazurom u boji.

FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA

3. Zdravi keksići s bademovim brašnom

Preukusni zdraviji keksići rađeni od bademovog brašna s komadićima čokolade. Ove keksiće možete raditi i s dodatkom zobenih pahuljica. Jedni su od omiljenih keksića i rado viđeni u svim prigodama. Ovo vam može biti divan poklon prijateljima koji ćete staviti pod bor ili im jednostavno donijeti u goste.

FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA

2. Raspucanci

Raspucanci su tradicionalni blagdanski keksići. Poznati su u cijelom svijetu i sigurno ste čuli za njih. Ja sam ih stavila na predzadnje mjesto ovog popisa. Za njihovu izradu postoji niz različitih recepata i različitih okusa, na vama je da odaberete vaš omiljeni, ili nekoliko njih. Svakako ih ubacite na listu keksića koje ćete raditi.

 

1. Gingerbread keksići

I na prvom mjestu su gingerbread keksići. Savršeni blagdanski keksići. Bez njih mi blagdani nisu potpuni. Ovi keksići se tradicionalno izrađuju u blagdanskim motivima i ukrašavaju royal icing glazurom (može i bez). Od njih se rade čovječuljci, sobovi, zvijezde, božićna drvca i sl. Također, možete izraditi kućicu ili božićno drvce koje će biti glavna zvijezda vašeg stola.

FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA

Znate li što je royal icing glazura?

Royal icing ili kraljevska glazura je gusta glazura idealna za ukrašavanje. Sastoji se od bjelanjka, šećera u prahu i limunovog soka. Razne dekoracije načinjene od ove glazure, nakon što se osuše, mogu dugo trajati i jako su postojane. S royal icingom možete bojati, ispunjavati ili obrubljivati kekse.

Kod izrade kućice, ova glazura će vam poslužiti kao ljepilo za stranice. Također, možete ju napraviti malo gušću ili rjeđu, ovisno o namjeni za koju je koristite.

Gušća će vam poslužiti za ispisivanje ili obrubljivanje, a rjeđa za ispunjavanje. Također, ovu glazuru možete bojati prehrambenim bojama s čime je i sam izbor dekoracija mnogo veći. Da bi vam royal icing uspio potrebno je pridržavati se mjera i slijediti nekoliko koraka.

Za izradu royal icinga trebat ćete:

  • 1 bjelanjak (M veličine)
  • 170 g šećera u prahu
  • tri žličice soka svježeg limuna

Priprema:

  1. Neka vam sve posude budu čiste i suhe. Šećer u prahu obavezno prosijte. Neka vam jaje bude iz provjerenog uzgoja. Težina bjelanjka za jaje M veličine je 30-35 grama. Koristite jaje iz provjerenog uzgoja.
  2. Mikserom istucite jaja u snijeg.
  3. Dodajte im sok limuna. Postepeno dodajte šećer uz stalno miješanje.
  4. Provjeravajte gustoću glazure.
  5. Kada ste gotovi, poklopite posudu u kojoj je glazura jer se jako brzo suši. Ostavite je u hladnjaku na pola sata. Ovako pohranjena, glazura vam može trajati do 6 dana.
  6. Prije korištenja royal icing prebacite je u vrećicu za ukrašavanje kojoj ste odrezali vrh (pazite da ne bude širok otvor).

FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA

Začini

Sada kada znamo s čime ukrasiti keksiće, bacamo se na izbor začina i njihovu kombinaciju.

Uvijek možete kupiti mješavinu začina za blagdanske kolače i kekse, ali vam savjetujem da je sami izradite. Izrazito je jednostavno, a i sami možete prilagoditi intenzitet okusa. Osim toga, neki od začina možete zamijeniti drugim ili ga jednostavno izostaviti.

FOTO: BAKE ME BY NINA MRVICA

Začini koje ja koristim za medenjake i njihovi omjeri su:

Cimet - ja koristim cejlonski jer mi ima pikantniju aromu i nije toliko oštrog okusa poput kasija cimeta. Ovo je jedan od mojih najdražih začina i pravi je zimski odabir. Za medenjake vam trebaju 2 žličice mljevenog cimeta.

Đumbir - korijen kojeg možemo pronaći u različitim oblicima, od kandiranog, u sirupu, sušenog samljevenog ili svježeg. Oštrog je okusa i koristi se za slatka ili slana jela. Jedan od najpoznatijih proizvoda je upravo gingerbread ili medenjaci. Za naše medenjake će vam trebati 2 žličice mljevenog đumbira.

Korijander - dolazi s Bliskog Istoka i jedan je od najpoznatijih začina. Znate li da korijander pripada obitelji mrkve? Lišće se koristi svježe i podsjeća na list peršina dok se sjemenke koriste suhe. Znate li za tajni sastojak mortadele? Da, korijander je zaslužan za posebnu aromu. Mi ćemo ga koristiti u našim medenjacima, stavit ćemo ½ žličice.

Kardamom - ovaj indijski začin sadrži limunast okus i iznimno je bogat vitaminima. Može se koristiti kao plod, sjemenka ili prah. Nama će trebati ¼ žličice praha kardamoma.

Muškatni oraščić - vjerujem da ste svi čuli za ovaj začin. Kada bi prevodili njegov naziv, rekli bi da je to mirisni orah. U prošlosti je predstavljao simbol moći i bogatstva, a kasnije je postao dostupan svima. Za naše medenjake ćemo koristiti ¼ mljevenog muškatnog oraščića.

Klinčić - visoko tropsko drvo čiji se začin dobije sušenjem njegovih cvjetova. Ovaj začin se smatra pravim zimskim začinom te se koristi u slanim i slatkim jelima. Za naše medenjake ćemo odvojiti ¼ žličice klinčića.

Kada smo opisali začine i nabrojili sve potrebno, možemo krenuti u izradu naših gingerbread keksića.

 

 

Dobar tek!

Vaša Nina Mrvica - Bake me by Nina

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo