Zdrava kuhaona

Tko još ne voli đumbir, neugledni, ali toliko moćan korijen?

Gotovo da nema bolesti koja od đumbira i njegove snage neće pobjeći i tanjura koji s njim neće biti mirisniji i zdraviji. A pred proljeće saveznik je i u detoksikaciji!

 

Đumbir ili jako volite ili ga uopće ne podnosite. Ja sam u prvoj kategoriji. Obožavam taj okus, tu pikantnu aromu koju daje jelima, i vjerujem u njegovu moć.

Iako je u Europu stigao još u davnom 9. stoljeću, kao da smo ga ozbiljno uključili u prehranu tek nedavno. Ja sam ga otkrila kad sam postala svjesna koristi detoksikacije. Priznajem, u početku mi je okus bio preintenzivan i trebalo mi je vrijeme da naučim dozirati pravu količinu kako ne bi nametnuo okus drugim namirnicama nego im dao karakter.

Tijekom godina iskušala sam razne načine detoksikacije, brojne vikend varijante koje čiste tijelo izvana i iznutra, a okuražila sam se i na zahtjevan petotjedni antiparazitski program biljem. Uz pelin, klinčić i crni orah i u đumbiru sam prepoznala saveznika.

 

Zimi i ljeti

Ukratko, zimi mi đumbir grije tijelo i osjećam od njega toplinu u trbuhu, ljeti me ugodno osvježava, a pred sezonu bolesti nekako mi ublažava simptome. Otkako sam shvatila da žitarice nisu dobre za moj organizam, budući da ih teško probavljam, osobito ako su u kombinaciji s mliječnim proizvodima, jutro počinjem čašom tople vode u koju iscijedim limun, dodam malo đumbira i ponekad još kurkume. Pola sata nakon tog napitka pojedem nekad smoothie s bademovim mlijekom i sezonskim voćem s malim dodatkom povrća ili rižin kreker s domaćim džemom i čajem.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA

 

Dobra navika

Veseli me što je Lucija već usvojila zdravu naviku konzumiranja više malih obroka tijekom dana. Obavezno doručkuje, nosi u školu užinu, i to za svaki odmor ponešto, od sendviča do voća, potom kod kuće ruča i prije nego što odjuri na popodnevni trening opet pojede užinu. Nakon treninga slijedi neka lagana večera koja nam je svima najdraži obrok jer se okupimo za stolom. Uz puno vode, Lucija pije i puno čaja, a u svaki naš čaj zimi ubacimo i đumbir. Voli taj okus kako u čaju tako i u svom omiljenom jelu iz woka.

I prijatelji oko mene sve se više trude jesti što zdravije: kupuju provjerene namirnice, uzgajaju svoje povrće i svatko pronalazi svoje detoksicirajuće namirnice među kojima đumbir zauzima važno mjesto.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo