Hit namirnica

Tako lijepa, tako zdrava, a još i jestiva do koštice

Nekad smatrane stočnom hranom, posljednjih su godina izborile zasluženo mjesto na gastronomskom, ali i zdravstvenom tronu. A sve je od buče jestivo i ljekovito - i bučino ulje, i koštice!

Najslikovitiji su znak jeseni! Već njihova prekrsna narančasta boja ukazuje na bogat izvor beta-karotena, koji je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunološki sustav i sprječava razvoj malignih tumora. Pored njega u buči su prisutni i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kislina te minerali kalij, fosfor, kalcij i željezo.

Ne tako davno bila je značajan izvor prehrane Indijanaca, kojima je pomagala da prežive duge hladne zime. I doseljenici su je objeručke prihvatili, dok ju je u Europu prenio Kolumbo. Neko smo je vrijeme smatrali stočnom hranom da bi danas postala prava delicija jer je ukusna, lako probavljiva i bogata nutrijentima.

 

U sve se miješaju

1. Konzumirajte cijele bučine koštice, najbolje su sirove ili blago pržene. Tako ćete dobiti paket svih hranjivih tvari.

2. Bučine sjemenke možete posuti po svojim omiljenim žitaricama.

3. Odlično dopunjuju razne vrste salata.

4. Ako kod kuće pečete kruh, dodajte i malo bučinih koštica.

5. Oljuštenim bučinim sjemenkama izvrsno ćete obogatiti svoj smoothie.

 

Buča, tikva, bundeva, žuta bundeva, misirača iz porodice Cucurbitaceae, dakle srodnica lubenica, dinja i krastavaca, jednogodišnja je biljka rasprostranjena po cijelom svijetu. Što jestivih, što ukrasnih ima ih između 750 i 850 različitih vrsta! Najrasprostranjenije su obična i njezine bliske srodnice. Katkad se priprema (poha) i cvijet, a uglavnom se plod kuha, peče, kiseli, koristi kao nadjev, prerađuje u pekmeze, džemove, marmelade.

 


Buča se odlično slaže sa začinima kao što su peršin, majčina dušica, kadulja, lovor, muškatni oraščić, đumbir i cimet.


 

Ljekovita su svojstva buča u narodnoj medicini poznata odavno. Idealna je za sve koje muče bolesti želuca i crijeva; pomaže prilikom zatvora i upale debelog crijeva. Dijuretik je pa se preporučuje osobama s artritisom. Štiti oči jer je bogata karotenoidima. Zasitna je, a ima malo kalorija, stoga je idealna prilikom mršavljenja. Pomaže smanjiti kolesterol, a žlica bučinog soka na dan zaštitit će vas i pred bolestima mjehura, jetre i prostate. Imate li problematičnu kožu, idealna je maska za lice. Najnovija istraživanja pokazuju da pored toga što kožu njeguje, ujedno je štiti pred rakom.

 

Bučine koštice

Brojni i uzgajaju buče upravo zbog njih. Bučine su koštice, naime, bogate kvalitetnim proteinima i masnoćama, a osim toga sadrže aminokiseline, triptofan, glutamat, vitamine E i B, bakar, mangan, kalij, željezo, cink i selen. Imaju mnogo kalorija, i do 559 na 100 grama, stoga preporučujemo da kupite neoljuštene kako biste se zabavili ljuštenjem i tako pojeli manje. Zbog sadržaja hranjivih vlakana preporučuju se svima, bez obzira na spol i starost.

Djeluju antistresno i antioksidativno, snižavaju kolesterol i poboljšavaju pamćenje. Možete ih jesti sirove, od njih pripremiti namaze, dodati ih u kruh, kolače.

Bučine sjemenke gulite neposredno prije upotrebe i odbacite samo čvrstu ljusku, a ne i sivo-zelenu ovojnicu sjemenke ispod nje jer se upravo u njoj skrivaju ljekovite tvari.

 


Sirovo meso, odnosno unutrašnjost buče može se upotrijebiti i za obloge prilikom opeklina prvog stupnja.


 

Bučino ulje

Istisnuto je iz bučinih koštica i jedno je od najhranjivijih vrsta ulja. Odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanasa, vitamina i sterola. Djeluje kao dijuretik, jača imuno sustav, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone. Poznato je i po svom blagotvornom učinku na prostatu. Obično ga koristimo za salate, a možemo ga dodati i u juhe i šejkove.

 

Jeste li znali?

  • Sirovo meso, odnosno unutrašnjost buče može se upotrijebiti i za obloge prilikom opeklina prvog stupnja.
  • I sjemenke i ulje poznato su sredstvo narodne medicine za rješavanje glista i drugih crijevnih parazita. Ne nadražuje sluznicu i nije otrovno, a osim toga može se konzumirati više dana zaredom jer nema nikakvih popratnih učinaka.
  • Bučine sjemenke gulite neposredno prije upotrebe i odbacite samo čvrstu ljusku, a ne i sivo-zelenu ovojnicu sjemenke ispod nje jer se upravo u njoj skrivaju ljekovite tvari.
  • Koliko koštica smijemo konzumirati na dan? Za odrasle se najčešće navodi količina od 300 grama, za djecu od 30 do 150.

 

Foto: Colourbox

 

Pikantna juha od buče

  • 1 šalica kuhane buče
  • 6 šalica miješanog povrća
  • 4 srednje velike nasjeckane mrkve
  • 2 nasjeckana luka
  • ljuta paprika, đumbir, sol, papar
  • 4 režnja češnjaka
  • malo timijana

 

Priprema:

1. Tri do četiri minute pržite češnjak, dodajte mrkvu i pržite još 5 minuta. Ubacite buču, biljke i povrtnu mješavinu.

2. Pokrijte i na umjerenoj vatri kuhajte 20 do 30 minuta. Sve izblendajte ručnim mikserom. Ukrasite timijanom.

 


Pesto od bučinih koštica

Ovakvim pestom možete obogatiti sendviče, tjesteninu ili pirjano povrće.

 

  • 2 šalice nesoljenih i neljuštenih bučinih koštica
  • 6 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • sol i papar prema ukusu
  • ¼ šalice vode
  • 2 žlice soka od limuna
  • 3 režnja češnjaka
  • stručak svježeg korijandera

 

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Pomiješajte bučine koštice sa 2 žlice maslinova ulja te sjemenke ravnomjerno rasporedite po limu. Blago ih posolite i pecite 10 do 15 minuta, izvadite iz pećnice i dobro ohladite.

2. U snažan blender istresite bučine koštice, dodajte sok limuna, češnjak, nasjeckani korijander i preostale 4 žlice maslinova ulja. Miješajte toliko dugo dok ne nastane pasta, koju još posolite i popaprite prema ukusu.


 

 

Rižoto od kestena i buče

  • 30 dag riže
  • 10 dag oguljenog kestena
  • 10 dag crvene buče
  • 5 dag luka
  • 1 dl bijelog vina
  • 5 dag maslaca
  • 0,3 dl ulja
  • 3 dl povrtnog temeljca
  • 1 žlica vegete
  • 0,5 dl vrhnja za kuhanje
  • sol i papar

 

Priprema:

1. Kestene ispecite na ploči ili u pećnici, ogulite pa narežite na kockice. Buču narežite na trakice, luk sitno nasjeckajte.

2. Na ulju zažutite luk pa dodajte kestene i rižu. Kratko glazirajte, dodajte buču, podlijte vinom, začinite i nastavite pirjati podlijevajući povrtnim temeljcem.

3. Kad je riža dvije trećine gotova, dodajte maslac i vrhnje za kuhanje pa nastavite pirjati dok riža i ostali sastojci ne budu skuhani.


 

 

Bezglutenski puding od buče

Evo recepta za ukusnu sezonsku slasticu koju ćete pripremiti od potpuno prirodnih sastojaka

 

  • ½ šalice pirea od buča
  • 1 šalica sira ricotte
  • 1/8 šalice melase
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • ½ žličice cimeta
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • nesoljene pistacije ili bučine sjemenke za ukras

 

 Priprema:

1. Sve sastojke dobro promiješajte i rasporedite u čaše.

2. Stavite smjesu na sat vremena u hladnjak pa poslužite.

 


Zdrava grickalica

Pripremite sami mješavinu od suhog voća i bučinih koštica

 

  • 1 šalica bučinih koštica
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • ½ šalice čipsa od kokosa
  • ½ šalice badema
  • ½ šalice suhih brusnica
  • ½ šalice kandiranog đumbira (narežite ga na sasvim male komadiće)

 

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Pomiješajte bučine sjemenke s maslinovim uljem te ih ravnomjerno rasporedite po limu. Blago ih posolite i pecite približno 10 minuta.

2. Pržene bučine koštice, čips od kokosa, suhe brusnice i kandirani džumbir pomiješajte u velikoj zdjeli. Mješavinu možete čuvati u staklenkama, no morate je iskoristiti u dva tjedna.


 

 

Štrudla od buče s medom

  • 1 kg kora za savijače
  • 2 šalice naribane buče
  • 60 dag svježeg kravljeg sira
  • 6 jaja
  • 4 dl kiselog vrhnja
  • 1 žlica soli
  • 2 dl mineralne vode
  • 2 dl ulja
  • malo meda za preljev

 

Priprema:

1. Umutite jaja, dodajte sir, vrhnje (od kojeg ste odvojili 2 žlice za premazivanje), ulje, žlicu soli i 1 dl mineralne vode. Malo namastite protvanj pa dolje stavite dvije kore, na njih smjesu, na to gužvajte kore svaki red u kontra smjeru, a između stavite nadjev.

2. Zadnje dvije kore složite ravno pa zalijte sa 2 žlice vrhnja i preostalom mineralnom vodom. Pecite oko 50 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.

3. Kad gibanicu izvadite iz pećnice, nagnite protvanj kako biste iscijedili višak masnoće. Prelijte domaćim medom.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo