Gljive su izuzetno vrijedna namirnica, a zbog njihova bogata okusa i sastava odlična su zamjena za meso.
 Getty Images
Košaru u ruke i pravac šuma!

Sve što vam treba ove jeseni: Recepti s gljivama koje obožavamo, a sigurni smo da ćete i vi

Odlična su zamjena za meso i jedna od rijetkih namirnica koja nas opskrbljuje D vitaminom. Ako još uvijek niste, krajnji je čas da počnete češće pripremati i jesti gljive.

S prvim znakovima jeseni nastaje prava gljivarska groznica jer gljive su ne samo ukusne, nego i izuzetno zdrave. Osim vrganja, koji s razlogom nosi epitet kralja gljiva, ujesen ima i lisičica, sunčanica, rujnica, mrkih trubača.

I obične jestive šumske gljive potiču imuno sustav i dobre su u borbi protiv raka dojke i prostate. Sadrže jako malo kolesterola i praktički nemaju masti ni natrija. Zato sadrže kompleks D vitamina i na taj način oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.

Foto: iStock
Kralj među gljivama je vrganj. Možete ga koristiti svježeg ili suhog, u juhama, rižotu, uz tjesteninu ili složenac... Zapravo, kako god želite. A jedno je sigurno - svako od tih jela zbog njega će imati bolji okus.

Mogu ih konzumirati i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču funkcioniranje jetre, gušterače i endokrinih žlijezda. Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi.

Često konzumiranje gljiva izuzetno je važno za vegetarijance jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.

Međutim, treba biti pažljiv kako s branjem gljiva jer su neke otrovne vrste vrlo slične jestivima, tako i s količinom jer prevelika količina može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u želucu.

Jeste li znali

No, nije baš samo uzeti košaricu u ruke i krenuti! Za branje u državnim šumama morate imati dozvolu. Zateknu li lugari na svom terenu neprijavljene berače, imaju pravo zaustaviti ih, pregledati im auto i sadržaj torbi i naplatiti im dnevnu dozvolu.


RECEPTI KOJE VOLIMO

25 dag lisnatog tijesta
50 dag rujnica
2 režnja češnjaka
1 crveni luk
3 dag maslaca
sol i papar

Priprema:

  1. Na maslacu prodinstajte sitno nasjeckani luk, dodajte nasjeckani češnjak pa gljive narezane na srednje kocke. Kratko prodinstajte, posolite i skinite s vatre.
  2. Od lisnatog tijesta oblikujte košarice i pecite ih desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih. Ohlađene napunite pirjanim gljivama.

U nedostatku rujnica, ovaj recept možete napraviti i s bukovačama.

6 mladih klobuka sunčanica (neotvorenih)
6 većih šnita pršuta
6 većih šnita sira škripavca
3 jaja
brašno
krušne mrvice
sol
ulje za pohanje

Priprema:

  1. Iz mladih još neotvorenih sunčanica istrgnite stapku. Sir zarolajte u pršut pa ga ugurajte u sunčanicu. Umutite jaja.
  2. Nadjevene sunčanice posolite pa uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa u mrvice. U dubokoj posudi ili fritezi zagrijati ulje na 160 stupnjeva Celzijevih i ispržiti sunčanice do zlatnožute boje.
  3. Izvaditi ih iz ulja i stavite na papirnati ubrus da pokupe višak masnoće.
  4. Servirajte tople uz pire krumpir ili neku od miješanih blago začinjenih salata (rikola, matovilac).

Na ovaj način možete pripremiti i velike šampinjone, a posebnog okusa bit će oni zlatni.

1 kg očišćenih vrganja
1 veći narezani luk
4 režnja češnjaka
3 dl vrhnja za kuhanje
2 žlice ulja
sol i papar

Priprema:

  1. U dubokoj posudi na ulju prodinstajte nasjeckani luk dok ne uvene pa dodajte sitno nasjeckani češnjak. Kratko prodinstati, dodati 80 dag gljiva narezanih na listiće i dinstajte dok ne počnu puštati svoj sok.
  2. Podlijte s pola litre vode i kad prokuha smanjite vatru i kuhajte 15 minuta. Dobro izmiksajte štapnim mikserom, posolite, popaprite.
  3. Dodajte vrhnje i ostatak vrganja koje ste prethodno prodinstali na malo masnoće. Kad zavri, kuhajte na laganoj vatri još 10 minuta.

Ako niste u prilici nabaviti vrganje, možete se poslužiti i lisičarkama.

40 dag očišćenih lisičarki
1 luk
2 režnja češnjaka
1 žličica fino nasjeckane svježe majčine dušice
8 jaja
1 žlica ulja
1 žlica maslaca
sol i papar

Priprema:

  1. U većoj tavi na ulju rastopite maslac, dodajte nasjeckani luk, dinstajte dok ne uvene pa dodajte češnjak nasjeckan na listiće.
  2. Kratko prodinstajte, dodajte lisičarke i majčinu dušicu pa dinstati dok ne počnu puštati sok. Posolite i popaprite te dodajte prethodno umućena jaja.
  3. Pecite uz konstantno miješanje koliko želite da vam jaja budu pečena.


Pripremila: Vesna Gregl

Linker
13. travanj 2024 11:36