Košaru u ruke i pravac šuma!

Sve što vam treba ove jeseni: Recepti s gljivama koje obožavamo, a sigurni smo da ćete i vi

Odlična su zamjena za meso i jedna od rijetkih namirnica koja nas opskrbljuje D vitaminom. Ako još uvijek niste, krajnji je čas da počnete češće pripremati i jesti gljive.

S prvim znakovima jeseni nastaje prava gljivarska groznica jer gljive su ne samo ukusne, nego i izuzetno zdrave. Osim vrganja, koji s razlogom nosi epitet kralja gljiva, ujesen ima i lisičica, sunčanica, rujnica, mrkih trubača.

I obične jestive šumske gljive potiču imuno sustav i dobre su u borbi protiv raka dojke i prostate. Sadrže jako malo kolesterola i praktički nemaju masti ni natrija. Zato sadrže kompleks D vitamina i na taj način oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.

Foto: iStock

Mogu ih konzumirati i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču funkcioniranje jetre, gušterače i endokrinih žlijezda. Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi.

Često konzumiranje gljiva izuzetno je važno za vegetarijance jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.

Međutim, treba biti pažljiv kako s branjem gljiva jer su neke otrovne vrste vrlo slične jestivima, tako i s količinom jer prevelika količina može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u želucu.

 

Jeste li znali

No, nije baš samo uzeti košaricu u ruke i krenuti! Za branje u državnim šumama morate imati dozvolu. Zateknu li lugari na svom terenu neprijavljene berače, imaju pravo zaustaviti ih, pregledati im auto i sadržaj torbi i naplatiti im dnevnu dozvolu.


RECEPTI KOJE VOLIMO


Pripremila: Vesna Gregl

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo