Đumbir se osim u gastronomiji, zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima koristi i u liječenju mnogih tegoba.
 Foto: iStock
Moćan i ljekovit korijen

Sve što ste ikad željeli znati o đumbiru

Đumbir je začinska biljka ljekovitih svojstava koju ljudi koriste već dulje od 7000 godina. Od njega se pravi vrlo zanimljiv čaj i pivo koje to nije. Nezamjenjiv je sastojak mnogih jela nacionalnih kuhinja diljem svijeta. Pozitivno djeluje na organizam, a cijene ga kuhari, slastičari i gurmani. U svakom slučaju, začin jedinstvenih karakteristika.

Đumbir (Zingiber officinale) je biljka iz porodice ljiljana. Pretpostavlja se da je njegova kolijevka Indonezija, gdje i danas raste nekoliko divljih vrsta. Udomaćio se u Indiji i Kini, odakle su ga arapski trgovci začinima donijeli do istočnih obala Mediterana, Crvenog mora i Egipta. Iako je bio poznat još starim Grcima i Rimljanima, đumbir je popularnost u Europi počeo stjecati tek u srednjem vijeku povratkom križara iz ratova. Portugalci su ga donijeli u sjevernu Afriku, a Španjolci su ga predstavili Novom svijetu.

Svježi korijen đumbira koristi se kao lijek i kao začin. Na tržište dolazi i suhi, mljeveni, ribani, ukiseljen u octu ili sirupu te ušećereni đumbir. Ako se koristi u svježem obliku, kora se mora skinuti prije rezanja ili ribanja.

Latinski naziv zingiber preuzet je iz sanskrta, čije značenje u 'obliku roga' opisuje izgled korijena đumbira. Njegov ljut, a ujedno slatkast okus odlično se uklapa u jela azijskih nacionalnih kuhinja.
I dok se u Europi uglavnom koristio kao začin, u kineskoj, arapskoj i indijskoj narodnoj medicini đumbir se, osim u gastronomiji, zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima koristi i u liječenju mnogih tegoba. Slovi za učinkovito sredstvo protiv mučnine, gihta, dišnih problema, tegoba debelog crijeva, migrene, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i dr. Ne bez razloga, u drevnoj se indijskoj medicini naziva 'velikim lijekom'. Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima koja su opravdala njegovu široku primjenu pokazavši brojna pozitivna svojstva, objeručke je prihvaćen na Zapadu kao funkcionalna hrana i učinkovita pomoć u klasičnoj medicini.

Sve popularniji i kod nas

Može se bez zadrške reći kako je danas diljem svijeta đumbir kao začinska biljka iznimno popularan. Stoji rame uz rame s paprom. Našem prosječnom građaninu ovo je teško povjerovati jer se u Hrvatskoj počeo koristiti tek odnedavno. Međutim, zahvaljujući svom okusu, aromi i aktivnim komponentama koje imaju pozitivan učinak na zdravlje nedvojbeno postaje sve omiljeniji i kod nas.
Ovaj začin svakako zavređuje našu pozornost. Obogatimo svoj život daškom egzotike i otkrijmo zbog čega ovaj korijen mnogi nazivaju lijekom na tanjuru. Ipak, đumbir ne bi trebala konzumirati djeca mlađa od šest godina, a trudnice bi se prije konzumacije đumbira trebale posavjetovati sa svojim liječnikom.

Foto: iStock
Đumbir u prahu često se koristi u spravljanju jela, no sada mu je sezona pa ipak birajte sviježi korijen, kako za kuhanje, tako i za smoothieje i druge napitke.

Najbolji je s Jamajke

Đumbir se počeo uzgajati za jelo u Indiji i Kini još pet tisuća godina prije naše ere. Kultiviranje đumbira u Americi počelo je s nakanom da se jeftinijim načinom dođe do egzotičnog i skupog začina koji se inače uvozio s istoka. Đumbir zahtijeva plodno tlo i toplu klimu te su danas Indija, Kina, Nigerija, Haiti i Jamajka njegovi najveći proizvođači. Tvrdi se kako najkvalitetniji đumbir raste upravo u središnjem planinskom dijelu Jamajke. Kina je najveći svjetski izvoznik ove biljke, a Indija gotovo cijeli svoj uzgoj koristi za domaće potrebe.

Karakteristike kvalitetnog đumbira
Đumbir ima karakterističan okus koji pomalo nalikuje papru. Kod jedenja se osjeti ljutina koju ublažava slatka nota koja asocira na limun. Žvakanjem korijena đumbira osjeća se žarenje u ustima i nosu koje potječe od njegovih hlapljivih i nehlapljivih komponenti. Mnoge hlapljive komponente daju jedinstvenu aromu i okus ovog korijena. Nehlapljive su komponente, poput gingerola, šogaola, paradola i zingerona, biološki aktivne te stvaraju karakterističan vrući osjet u ustima. U svježem đumbiru najzastupljenije aktivne komponente su gingeroli, dok je u suhom obliku to šogaol, dehidrirani metabolit gingerola.
Kvalitetan đumbirov korijen je nježan i gladak, ali ujedno jedar i čvrst, bez mrlja. Ujednačene je boje koja ide od nijanse slonovače preko svijetlosmeđe do nježno žuto-zelene. Naborani đumbir nikako se ne preporučuje koristiti.


Kemijski sastav suhog đumbira

Suhi đumbir sadrži oko 50 posto probavljivih ugljikohidrata (pretežno škroba), 10 posto bjelančevina, 10 posto masti, 5 posto vlakana, 6 posto anorganskih tvari, 1 do 4 posto esencijalnih ulja te oko 10 posto vode. Karakterističan miris potječe od fenola koji je u đumbiru prisutan u koncentraciji od oko 500 mg/100 grama. Dominiraju antioksidansi gingeroli, šogaoli i zingeron.

Foto: iStock
Tko bi rekao da u sto grama korijena ima tako puno dobrih stvari, a tako malo kalorija...

Nutritivna i energetska vrijednost korijena đumbira

Sto grama korijena đumbira ima:

  • 18 g ugljikohidrata
  • 1,82 g bjelančevina
  • 0,75 g masti
  • brojne mineralne tvari i vitamine
  • njegova energetska vrijednost je 80 kcal na sto grama.


Antioksidativna aktivnost komponenti đumbira

Stvaranje slobodnih radikala u reakcijama metabolizma u količini većoj nego što antioksidativni sustavi stanica i izvanstaničnih tekućina mogu neutralizirati dovodi do oksidativnog stresa.

Đumbir u svom korijenu sadrži brojne antioksidanse kao što su terpenoidi, alkaloidi, polifenoli iz korijena te beta-karoten i askorbinsku kiselinu kojima obiluje jestivo lišće. Antioksidansi djeluju na više načina; neutraliziraju slobodne radikale, razgrađuju perokside i sl.

Oksidativni stres negativno djeluje na zdravlje srca, živaca, povećava rizik za nastanak malignih promjena te intenzivira proces starenja. Oštećenja nastala oksidativnim djelovanjem slobodnih radikala dovode do različitih kroničnih i degenerativnih bolesti. Nasuprot njima, antioksidansi iz hrane znatno umanjuju nastajanje spomenutih oštećenja. Antioksidansi se dodaju namirnicama tijekom njihove prerade kako bi se spriječile ili ublažile oksidativne promjene nastale utjecajem visoke temperature, kisika i svjetlosti. Treba imati na umu kako je većina ovih tvari (aditiva) sintetičke prirode, što zahtijeva strogu zakonsku regulativu budući da u neprimjereno velikoj količini mogu imati negativan utjecaj na zdravlje. To povećava zabrinutost educiranih potrošača pa prehrambena industrija nastoji sintetičke antioksidanse zamijeniti onima iz prirodnih izvora.

1 gram đumbira dnevno

U narodnoj medicini koriste se svježi oguljen đumbirov korijen i mljeveni đumbir. Osim korijena, u gastronomiji se, posebice u pripremi pekarskih proizvoda, koristi đumbir u prahu. Na tržištu je dostupan i đumbir u šećernom sirupu koji je prikladan dodatak slasticama s čokoladom, sladoledima, kremama i nadjevima za kolače te kao dekoracija sočnim azijskim kolačima. Može zamijeniti med u mnogim jelima, a također je izvrsna dopuna plati sireva. Kandirani đumbir može se konzumirati sam ili koristiti u pripremi različitih slastica.

Kada je riječ o dugoročno sigurnom, a uz to dovoljno učinkovitom dnevnom unosu, spominje se 1 gram đumbira u prahu. Osmina čajne žličice đumbira u prahu ekvivalentna je jednoj jušnoj žlici svježeg naribanog đumbira.

Foto: iStock
Jeste li znali da đumbir povisuje koncentraciju HDL kolesterola, snižava koncentraciju LDL i masnoća u krvi, sprečava prekomjerno grušanje krvi te normalizira krvni tlak!?

Đumbir i zdravlje srca

Bolesti srca i krvnih žila nastaju zbog utjecaja različitih faktora rizika kao što su povišeni LDL kolesterol u krvi i promjene njegove strukture uzrokovane oksidacijom. Đumbir sadrži čitavu paletu flavonoida za koje se pokazalo da pozitivno utječu na smanjenje obolijevanja i smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila. Djeluju zaštitno na krvne žile tako što sprečavaju nakupljanje kolesterola na unutrašnjim stijenkama krvnih žila i nastajanje aterosklerotskog plaka koji rezultira smanjenim protokom krvi kroz žile, što pak ima negativan utjecaj na opskrbu organa kisikom i hranjivim tvarima. Vjerojatno je da se sastojci ekstrakta đumbira vežu za jedinice LDL kolesterola i tako sprečavaju njihovo povezivanje. Nadalje, flavonoidi smanjuju stvaranje LDL kolesterola, sprečavaju njegovu oksidaciju, neutraliziraju slobodne radikale te smanjuju upalne procese. Uz to su pokusi na životinjama pokazali kako konzumiranje đumbira potiče pretvorbu kolesterola u žučne kiseline, čime se snižava njegova koncentracija u krvi.
Konzumiranje ovog začina pozitivno djeluje na poželjnu sintezu enzima u stanicama. Također se intenzivira sinteza aktivnih komponenti, receptora, na membranama stanica što dovodi do smanjenja propusnosti membrana stanica i ulaska LDL kolesterola u stanice. Nadalje, đumbir povisuje koncentraciju HDL kolesterola, snižava koncentraciju LDL i masnoća u krvi, sprečava prekomjerno grušanje krvi te normalizira krvni tlak. Sve to pozitivno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila, što potvrđuje istraživanje na životinjama kod kojih je konzumacija đumbira rezultirala smanjenjem aterosklerotskih promjena u aorti i srcu.

Za kognitivne sposobnosti

Poznato je da kod žena srednjih godina nerijetko dolazi do slabljenja kognitivnih sposobnosti, što uključuje slabljenje pozornosti, sposobnosti prisjećanja nedavnih događaja i računanja. Narodna arapska medicina, među ostalim, koristi đumbir za poboljšanje pamćenja. Istraživanja na životinjama opravdala su ovu primjenu pokazavši kako konzumiranje đumbira može pozitivno djelovati na pamćenje i zdravlje mozga. To ide u prilog ranijim studijama koje su pokazale da konzumiranje đumbira povećava koncentraciju dopamina koji potiče cirkulaciju te serotonina koji pozitivno djeluje na mozak. Uz to gingerol, aktivna tvar iz đumbira, smanjuje aktivnost kolinesteraze, što za rezultat ima povećanje koncentracije acetilkolina, neurotransmitera koji ima nezamjenjivu ulogu kod učenja i pamćenja.
Neosporno je da na razvoj i očuvanje zdravlja mozga utječu način života i prehrana. Đumbir se odlično kombinira uz plavu ribu, koja je glavni izvor dobro iskoristivih omega-3 masnih kiselina u prehrani ljudi svih dobnih skupina. Studijama je pokazan njihov značaj u razvoju mozga nedonoščadi. Tu je i vitamin B6, koji sprečava različite degradacije mozga. Između ostalog nalazi se u mahunarkama i lisnatom tamnom zelenom povrću… U svoje standardne recepte sa špinatom i blitvom uključite đumbir. Bit ćete iznenađeni novim okusima.

Foto: iStock
Đumbir se odlično kombinira uz plavu ribu, koja je glavni izvor dobro iskoristivih omega-3 masnih kiselina u prehrani ljudi svih dobnih skupina. Studijama je pokazan njihov značaj u razvoju mozga nedonoščadi.

Pomaže i kod malignih bolesti

Budući da je rak jedna od najčešćih bolesti i jedan od glavnih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama, ne čudi zanimanje za biljne komponente koje učinkovito neutraliziraju neželjene procese u stanicama koji potenciraju stvaranje malignih promjena. Pozitivni učinci đumbira na zdravlje mogu se pripisati aktivnim komponentama gingerolima i njihovim produktima. Pokazalo se da đumbir kod čovjeka usporava sintezu tvari koje potiču upalne procese. Nedavno je otkriveno kako gingeroli i ekstrakt đumbira pokazuju učinkovitost u sprečavanju razvoja raka kože kod životinja. Nadalje, đumbir sadrži i kvercetin, flavonoid jake antioksidativne aktivnosti. Brojna su istraživanja pokazala da kvercetin može djelovati na sprečavanje razvoja različitih vrsta raka, posebno raka dojke, jajnika i prostate, što se objašnjava sposobnošću zaštite stanica od oksidativnog stresa. To stvara brojne mogućnosti za primjenu đumbira u razvoju farmaceutskih proizvoda namijenjenih terapiji različitih vrsta raka.
Vjeruje se kako đumbirov korijen može biti polazište i u liječenju raka debelog crijeva, što se pripisuje različitim aktivnim komponentama; već spomenutim gingerolima, ali i zumberonu te šogaolima. Znanstvenici smatraju da bi se primjenom ovih tvari spriječile neželjene popratne pojave kemoterapije i radioterapije. Kada se govori o zdravlju debelog crijeva, valja imati na umu kako redovita tjelovježba, dovoljan unos vode, nepušenje te prehrana bogata vlaknima imaju važnu ulogu u očuvanju njegova integriteta. Odličan izvor vlakana su mahunarke, integralne žitarice, neoguljeno voće i povrće. Zanimljivo je spomenuti kako je kora mladog netretiranog krumpira jestiva. Nadalje, rjeđa konzumacija mesa, odnosno njegovo izbjegavanje, rezultira nižim unosom zasićenih masnih kiselina i njihovom nižom koncentracijom u krvi. Moderan način prehrane u razvijenim zemljama podrazumijeva obilne količine mesa, no valja znati da su leukotrieni (produkti oksidativnog metabolizma arahidonske kiseline iz namirnica životinjskog podrijetla) nepoželjni spojevi koji se vezuju uz rak i upalne procese. U svoja omiljena povrtna jela, voćne salate i kompote uključite đumbir kako biste intenzivirali njihov pozitivan utjecaj na zdravlje.

Važan je i sljedeći podatak. Znanstveno je dokazano kako je uzimanje đumbira tri dana prije i tri dana poslije primanja kemoterapije učinkovito u smanjenju mučnine. Đumbir se pokazao učinkovitim i protiv mučnine nakon laparoskopske operacije jajnika.

Đumbir protiv mučnine

Đumbir je čest u ajurvedskoj i kineskoj tradicionalnoj medicini gdje se koristi kao ljekovito sredstvo protiv niza probavnih tegoba, što se može zahvaliti gingerolu u njegovu sastavu; to su aktivne tvari koje potiču prolazak konzumirane hrane kroz probavni sustav, smanjuju mučninu i nagon za povraćanjem.
Korist od njegove primjene potvrđuju nedavna znanstvena istraživanja. Studija provedena među studentima pomorstva nenaviknutima na plovidbu pokazuje pozitivan učinak konzumacije đumbira u prahu na smanjenje simptoma morske bolesti, u prvom redu mučnine i vrtoglavice. Drugo je istraživanje utvrdilo učinkovitost đumbirova korijena protiv vrtoglavice tijekom putovanja.
Patite li od tih tegoba, svakako tijekom sljedećeg putovanja iskoristite potencijal đumbira i na jednostavan i prirodan način učinite svoje putovanje ugodnijim. Preporučuje se pijenje čaja od đumbira prije i tijekom putovanja. Od koristi je i žvakanje kockice đumbirova korijena ili kandiranog đumbira.

Sprečava rast Helicobacter pylori

Čir na želucu posljedica je negativnog djelovanja različitih čimbenika na sluznicu želuca. Pokazalo se kako je vodeni ekstrakt đumbira učinkovit u snižavanju rizika za pojavu čira na želucu tako što štiti sluznicu želuca od želučane kiseline i sprečava rast Helicobacter pylori, bakterije koja kod ljudi potencira pojavu raka želuca.

Foto: iStock
Ako imate problema s glavoboljom ili često patite od ukočenosti vrata, isprobajte bolno područje izmasirati mješavinom bademova ulja i đumbira.

Ulje od đumbira
Naribajte oguljeni đumbirov korijen i dobro ga procijedite kroz gazu. Tako dobiveni sok miješa se s uljem badema ili jojobe, i to u omjeru 1:5 (1 udio soka đumbira na 5 udjela ulja). Masaža ovako pripremljenim uljem pomaže kod glavobolje, ukočenosti vrata te reumatskih bolova u mišićima i zglobovima. Bolno se mjesto nekoliko puta dnevno lagano izmasira ovim uljem.

Đumbir i crijeva

Danas se sve više shvaća važnost uravnotežene crijevne flore za zdravlje u cjelini. Neupitna je važnost nepatogenih bakterija mliječno-kiselog vrenja koje svojom aktivnošću proizvode različite kiseline, bakteriocine, vodikov peroksid, biosurfaktante i druge koji stvaraju sredinu nepovoljnu za prekomjerno razmnožavanje patogenih bakterija. Đumbir je začin komplementaran djelovanju probiotičkih bakterija.
Pozitivan utjecaj đumbira na ravnotežu crijevne flore ogleda se u rezultatima jedne znanstvene studije koja je pokazala da su alkoholni ekstrakti njegova korijena učinkoviti protiv patogenih bakterija E. coli i Shigella koje, ako se u nekontrolirano velikom broju razmnože u probavnom sustavu, mogu izazvati brojne tegobe. Također se pokazalo da su gingeroli iz đumbira učinkoviti protiv rasta gljivica. Sve to dobra je osnova za češću primjenu antibakterijskih svojstava aktivnih tvari đumbira, kako u medicini, tako i u kulinarstvu.

Kod reume i artritisa

Osteoartritis koljena najčešći je uzrok lošije pokretljivosti kod ljudi te može dovesti do ozbiljnog oštećenja hrskavice zgloba. Danas se klasična terapija osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i reume obično oslanja na terapiju različitim lijekovima koji nažalost izazivaju brojne nuspojave. Mnoge od njih mogu biti ozbiljne, zbog čega je primjena tih lijekova često vremenski ograničena. Nasuprot tome, drevna je indijska medicina u liječenju spomenutih bolesti koristila đumbir, čiju su učinkovitost potvrdile nedavne znanstvene studije. Pokazalo se da sastojci đumbira blokiraju sintezu tvari koje izazivaju bolne upalne procese u mišićima i zglobovima, što u konačnici rezultira smanjenjem boli, oteknuća i jutarnje ukočenosti te boljom pokretljivošću. Znanstvenici vjeruju da će se uskoro đumbir ili njegove komponente naći u kapsulama namijenjenim liječenju reume i artritisa.

Đumbir potiče cirkulaciju. Iskoristite to njegovo svojstvo u ublažavanju artritisa i reume. Primijenite obloge, masažu uljem đumbira, okrijepite se šalicom čaja.

U oporavku sportaša

Znanstveno je dokazano da đumbir poboljšava cirkulaciju te se stoga preporučuje njegova primjena iznutra i izvana kod bolova u mišićima i zglobovima. Brža cirkulacija učinkovit je način uklanjanja štetnih tvari iz mišića i zglobova nakon tjelovježbe, čime se pomaže njihov oporavak. Nadalje, korisno je znati da aktivni sastojci đumbira sprečavaju nastajanje tvari koje pojačavaju upalni proces koji oštećuje tkivo. Od koristi su stoga oblozi s đumbirom kod uganuća te kod bolova u mišićima i zglobovima. Pomaže i masaža uljem đumbira, koje možete sami pripremiti.
Preporučljivo je i pijenje čaja od đumbira, jer će pomoći nadoknadu prijeko potrebne tekućine i ubrzati uklanjanje štetnih tvari iz organizma nastalih tijekom tjelovježbe. Znanstveno je dokazano da dodatak prehrani koji sadrži đumbir pomaže regeneraciju mišićne snage nakon tjelovježbe.

Oblozi od đumbira
Ogulite i izribajte jedan srednje veliki korijen đumbira, prelijte ga vrelom vodom i pustite da odstoji 15 minuta. Gazu natopite u pripremljenu tekućinu i što topliju stavite na bolno mjesto.

Foto: iStock
Dobar je u aromaterapiji, kao ulje za masažu, ali i kao dodatak prehrani, no to profesionalni sportaši jako dobro znaju. Primijenite i vi njihov trik!

Kod šećerne bolesti

Ljekovita svojstva đumbira koriste se u arapskoj narodnoj medicini u liječenju šećerne bolesti tipa 2 od koje pati više od 90 posto oboljelih od dijabetesa. Učinkovita kontrola povišene razine šećera u krvi kod oboljelih je ključna i nužna radi smanjenja rizika pojave pratećih tegoba koje zahvaćaju krvne žile. Nuspojave lijekova za smanjenje povišene koncentracije šećera u krvi razlog su za stalna nastojanja za pronalaženjem novih učinkovitih tvari čija bi primjena smanjila ozbiljnost nuspojava. Brojne su in vitro studije, in vivo studije na stanicama, studije na životinjama i one kliničke pokazale učinkovitost đumbira u reguliranju koncentracije glukoze u krvi.

Kod zdravih ljudi konzumiranje đumbira pozitivno djeluje na transport šećera u stanice. Rezultati istraživanja na životinjama pokazuju da sirovi đumbir pozitivno djeluje kod šećerne bolesti tipa 2.

Snižava se koncentracija glukoze, kolesterola i masnoća u krvi, povećava se lučenje inzulina, razina antioksidanasa je viša, a također dolazi do poboljšanja funkcije bubrega i smanjenja gubitka bjelančevina mokrenjem. Česta komplikacija kod šećerne bolesti je oštećenje bubrega. Ustanovljeno je da ekstrakt đumbira kod životinja sprečava gubitak mišićne mase te zaštitno djeluje na jetru i bubrege. Štoviše, potiče regeneraciju oštećenog tkiva ovih organa. Najnovija istraživanja na životinjama oboljelim od šećerne bolesti tipa 2 pokazuju da đumbir može uvelike usporiti, pa čak i spriječiti nastanak sive mrene. Preliminarne kliničke studije na ljudima pokazuju kako đumbir u kombinaciji s češnjakom pozitivno djeluje na reguliranje kolesterola i masnoća u krvi. Za pozitivan učinak đumbira uvelike je zaslužan gingerol, glavna aktivna tvar đumbira. Kod šećerne bolesti tipa 2 gingerol zaštitno djeluje na stanice gušterače, značajno snižava koncentraciju glukoze u krvi natašte, slobodne masne kiseline, ukupni kolesterol i masnoće te razinu inzulina. Nadalje, studije na životinjama pokazale su da dugoročno konzumiranje ovog korijena potiče lučenje cijelog niza enzima gušterače nužnih za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina unesenih hranom.
Valja imati na umu da je sastav đumbira kompleksan te se može reći da je njegovo pozitivno djelovanje rezultat zajedničkog učinka svih komponenti koje sadrži. Treba istaknuti prisutnost mineralnih tvari kalcija, cinka, kalija, mangana i kroma koji, među ostalim, djeluju i na izlučivanje inzulina. To navodi na zaključak kako đumbir može biti od velike koristi kod ublažavanja komplikacija šećerne bolesti.
Mogućnosti primjene đumbira kod šećerne bolesti su brojne. Može se dodavati mesnim i povrtnim jelima, pripremiti topli ili hladni napitak ili jednostavno žvakati kockicu đumbira.

Kod problema dišnog sustava

Infekcije dišnog trakta poput upale pluća, sinusitisa i kroničnog bronhitisa česte su tijekom zimskih mjeseci. Posebice pogađaju djecu, starije osobe i osobe slabijeg imuniteta. Iako nam je danas na raspolaganju velik broj antibiotika, primjećuje se sve učestalija rezistencija štetnih bakterija na njihovo djelovanje. Zbog toga znanstvenici ulažu napor u istraživanje prirodnih spojeva koji pokazuju antibakterijsku aktivnost. Đumbirov je korijen uspješno tisućama godina korišten u liječenju infekcija dišnog sustava kao što su bronhitis, grlobolja, kašalj i sl. Pokazuje mnoge poželjne fiziološke i farmakološke značajke. Djeluje protuupalno, smanjuje bol, snižava povišenu temperaturu, jača srce, a što je posebno značajno, za razliku od mnogih lijekova, ne djeluje štetno na jetru. Više je znanstvenih istraživanja pokazalo kako je ekstrakt đumbira učinkovit protiv bakterija (Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa) koje izazivaju neke od infekcija dišnog sustava. To bez sumnje pokazuje velik potencijal za razvoj novih učinkovitih farmaceutskih proizvoda s aktivnim komponentama đumbira namijenjenih liječenju različitih respiratornih tegoba.

Bilo da imate problema s dišnim putevima ili tek želite svoj dom oplemeniti egzotičnim mirisom, zanimljivo vam može biti eterično ulje đumbira. Samo nekoliko kapi ovog ulja nakapanih na keramičku pločicu oraspoložit će vas u svako doba godine.

A što je s jetrom?

Istraživanja na životinjama pokazuju kako đumbir sprečava upalne procese u oštećenoj jetri. Uz to se smanjuje stvaranje slobodnih radikala koji je dodatno oštećuju. Štoviše, dolazi do njezina oporavka. Sprečavanje peroksidacije masti u jetri može se zahvaliti zingeronu, jednoj u nizu aktivnih tvari đumbira.
Nedavno je znanstvenom studijom potvrđeno kako đumbir pomaže u liječenju nealkoholne masne jetre. Od pomoći je i dovoljna količina povrća i voća u prehrani. Namirnice ovih skupina sadrže beta-karoten, vitamin E te antocijane - pigmente crvene do plave boje važne za pravilan rad jetre i izbacivanje štetnih tvari.
Iz prehrane treba isključiti sve visokoprerađene namirnice kao što su instant-juhe, gazirani i negazirani zaslađeni napici, gotova i polugotova jela, gotovi dodaci jelima, gotovi umaci, prehrambeni proizvodi zaslađeni kukuruznim sirupom bogatim fruktozom i sl.

Đumbir za inhalaciju
Za bolju prohodnost dišnih puteva tijekom prehlade pomaže inhalacija vodenom parom. Iskoristite ljekovita svojstva đumbira. U širu posudu stavite dvije jušne žlice naribanog đumbira i prelijte ih litrom kipuće vode. Poklopljeno neka odstoji pet minuta, potom počnite inhalirati.


Đumbir u kulinarstvu

Pozitivan učinak aktivnih tvari đumbira najjednostavnije je iskoristiti njegovim korištenjem u kulinarstvu. Njegovi antioksidansi su prilično termostabilni i pokazuju zaštitno djelovanje čak i nakon 30 minuta kuhanja đumbira u vodi. Ta su svojstva aktivnih komponenti đumbira razlog njegova čestog korištenja u spravljanju džemova i kiseljenju povrća. Ipak, s obzirom na to da dugotrajno izlaganje visokoj temperaturi smanjuje učinkovitost đumbira, preporučuje ga se dodavati jelima pri kraju kuhanja. Ovi podaci svakako bi trebali biti poticaj za češće korištenje đumbira u kuhinji.
Poznato je kako se čak kod 10 posto ljudi koji pate od povišenog krvnog tlaka on može regulirati smanjenom konzumacijom soli. Osim što aktivne komponente đumbira snižavaju povišeni krvni tlak, nije na odmet spomenuti i da dodatak đumbira jelima traži štedljivije soljenje jela. Složit ćete se da je to poželjna karakteristika i koristan podatak svima koji prehranom mogu utjecati na sniženje krvnog tlaka.

Čovječuljak od đumbira

Mljeveni je korijen đumbira čest sastojak različitih vrsta keksa i kolača. Poznata je slastica đumbirovo tijesto (engl. gingerbread) koje dolazi u mnogo različitih vrsta i oblika; od biskvitnog kolača preko medenjaka do božićnih ukrasa; šarenih čovječuljaka od đumbira. Uz to, đumbir se koristi i u proizvodnji različitih alkoholnih i bezalkoholnih pića. Jestivi su njegovi mladi listovi bogati antioksidansima. U obliku salate konzumiraju se u nekim dijelovima Azije.

Foto: iStock
Gingerbread je omiljeni slatki kolačić mnogima u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, no nema razloga da se njime ne zasladite i ostatak godine.


Budući da su kao kolonizatori dugo bili prisutni u jugoistočnoj Aziji, Englezi su u svoju kuhinju uveli mnoštvo začinskog bilja, a upravo je đumbir jedan od najčešćih.

Početkom 19. stoljeća u Engleskoj je zabilježena prva proizvodnja đumbirova piva (engl. ginger ale). No, suprotno nazivu, radi se o bezalkoholnom piću. Dobiva se od đumbira, limuna i šećera djelovanjem kvasca koji fermentira šećer stvarajući plin koji daje željeni osvježavajući doživljaj.

1 šalica đumbira (oguljenog i izrezanog na kolute)

2 šalice šećera

1,5 šalica vode

Priprema:

  1. U posudu za kuhanje ulijte vodu, dodajte 1,5 šalicu šećera i zakuhajte.
  2. Dodajte đumbir, smanjite vatru i kuhajte sljedećih 20 minuta.
  3. Rupičastom žlicom uzmite đumbir, ocijedite i poredajte u jednom sloju na rešetku. Mudro je ispod rešetke staviti lim za pečenje kako bi na njega kapao višak šećernog sirupa. Ostavite đumbir da se osuši.
  4. Ostatak šećera stavite u zdjelicu i u njega uvaljajte svaki komad đumbira.
  5. Držite u zatvorenoj posudi na hladnom.

I ovo je važno!

Tako pripremljen đumbir može stajati i do tri mjeseca.
Preostali sirup možete upotrijebiti kao zaslađivač različitim slasticama i napicima. Drži se u zatvorenoj boci u hladnjaku.

2 lista svježeg crvenog kupusa
2 naranče
1 mali netretirani domaći krastavac
1 mala mrkva
1 žlica lanenog ulja
1 čajna žličica sitno naribanog đumbira
vode po želji

Priprema:

  1. Listove kupusa oprati i ukloniti im sredinu.
  2. Izrezati na rezance.
  3. Naranče oguliti i narezati na kockice.
  4. Neoguljeni krastavac i očišćenu mrkvu narezati na kockice.
  5. Sve sastojke staviti u blender i izmiksati.
  6. Dodati vode po želji, promiješati i poslužiti.

60 g svježeg đumbira
400 g mrkve
50 g maslaca
1 žličica smeđeg šećera
600 ml povrtnog temeljca
150 ml nezaslađenog kokosovog mlijeka
sol i papar

Priprema:

  1. Đumbir i mrkvu ogulite i narežite na tanke ploške.
  2. Maslac otopite i na njemu kratko popržite đumbir i mrkvu.
  3. Dodajte šećer i pustite da se malo karamelizira.
  4. Zatim dodajte temeljac i kokosovo mlijeko (koje možete sami napraviti).
  5. Kad prokuha, smanjite vatru i kuhajte još 20-ak minuta.
  6. Gotovu juhu izmiksajte štapnim mikserom te začinite solju i paprom po želji.

I ovo je važno!


Želite li sami pripremiti kokosovo mlijeko, trebat će vam:

300 g kokosovog brašna

1 litra vode

Priprema:

  1. Kokosovo brašno stavite u vodu i pustite da prokuha.
  2. Potom uz stalno miješanje kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
  3. Dobro izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom.
  4. Procijedite kroz gazu, najbolje dvostruku.

Ovako pripremljeno kokosovo mlijeko držite u hladnjaku i potrošite tijekom tri dana.

200 grama fileta palamide
1 jušna žlica sitno naribanog đumbira
ZA MARINADU:
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
50 ml limunovog soka
ZA PRELJEV:
1 jušna žlica maslinovog ulja
2 jušne žlice limunovog soka
papar i sol

Priprema:

  1. Đumbirov korijen ogulite i sitno naribajte.
  2. Pomiješajte s uljem, limunovim sokom, soli i paprom.
  3. Ribu stavite u prikladnu posudu, prelijte je marinadom i držite na hladnom 3-4 sata. Nekoliko puta okrenite ribu.
  4. Pecite na roštilju.
  5. Gotovu ribu prelijte mješavinom maslinovog ulja i limunovog soka.

Savjet plus!
Za mariniranje su prikladni fileti ribe mase oko 100 grama, može se uzeti i druga plava riba; tuna, velike lokarde ili skuše…

200 g pilećih prsa
200 g tjestenine
5 češnjeva češnjaka
komad svježeg đumbira (5 cm)
4 grančice majčine dušice
250 ml pilećeg temeljca
30 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar

Priprema:

  1. Piletinu izrežite na komade.
  2. Majčinu dušicu operite, otkinite listiće s grančica i pospite ih po mesu.
  3. Meso posolite i popaprite, sve prelijte maslinovim uljem i izmiješajte.
  4. Zatim meso popržite na tavi da dobije rumenu koricu. Izvadite meso iz tave.
  5. U tavu dodajte 10 grama maslaca te oguljeni i nasjeckani đumbir i češnjak. Kratko popržite pa prelijte temeljcem.
  6. Sve kuhajte dok se količina ne smanji za jednu trećinu.
  7. Na kraju dodajte preostalih 20 grama maslaca i dobro izmiješajte. Dodajte piletinu i tjesteninu skuhanu al dente.

Savjet plus!

Đumbir i češnjak daju intenzivan okus ovom jelu pa po želji možete smanjiti njihovu količinu.

500 g tikvica
200 g paprika
200 g patlidžana
100 g mrkve
20 g maslaca
20 g đumbirova korijena
papar, peršinov list

Priprema:

  1. Povrće operite, a mrkvu operite i ogulite.
  2. Na tanke rezance izrežite tikvice, patlidžane, mrkve i paprike.
  3. U woku rastopite maslac i blago popržite đumbirov korijen izrezan na tanke listiće.
  4. Dodajte mrkvu i popržite uz često protresanje jednu minutu. Dodajte ostalo povrće i sve popržite još tri minute.
  5. Maknite s vatre, popaprite i pospite s nešto usitnjenog peršina.

Savjet plus!
Ovo se jelo odlično uklapa uz kus-kus.

200 g zrelije banane
250 ml jogurta
250 ml mlijeka
3 jušne žlice limunova soka
3 žličice meda
1 žličica naribanog đumbira
malo cimeta

Priprema:

  1. Oguljene banane izrežite na kolutove, prelijte jogurtom, mlijekom i limunovim sokom.
  2. Dodajte naribani đumbir i sve izmiksajte štapnim mikserom.
  3. Zasladite medom. Dodajte malo cimeta.
  4. Servirajte u čašama u koje ste stavili po kocku-dvije leda.

Savjet plus!

Tko voli intenzivniji okus, može dodati još đumbira po želji.

1 kg smokava
500 g želirnog šećera
30 g svježe naribanog đumbira
3 žličice cimeta
2 neprskana limuna (kora i sok)
125 ml vode

Priprema:

  1. Smokve operite, ogulite i izrežite na kocke.
  2. Prelijte ih vodom i kuhajte na laganoj vatri dok se ne raskuhaju.
  3. Zatim dodajte želirni šećer, naribani đumbir, cimet, naribanu limunovu koricu i limunov sok.
  4. Kuhajte još desetak minuta. Stavite u vruće staklenke i dobro zatvorite.

10-20 grama đumbira
1 žličica meda
limunov sok
200 ml vode

Priprema:

  1. Uzmite količinu đumbira prema tome koliko snažan okus želite. Naribajte ga ili narežite na tanke ploške.
  2. Prelijte proključalom vodom i ostavite deset minuta poklopljeno kako bi se što više zadržale aromatične tvari.
  3. Procijedite.Dodajte limunov sok i zasladite medom.

Linker
19. travanj 2024 19:45