Alergije zbog kojih je Lucija jela zdravije od svojih vršnjaka s godinama su prolazile, no ona i njezina mama unatoč tome nisu odustale kuhati i jesti zdravo
 Berislava Picek/EPH
Zdrava kuhaona

Sva djeca vole špagete, pa i one od riže

Ukoliko je i vaše dijete alergično na gluten i druge alergene, mama Berislava i jedanaestogodišnja Lucija mogu vam pomoći provjerenim jelima i idejama

Prije 11 godina, kad se moja Lucija rodila, bila je potpuno zdrava i napredna beba. Imala sam dovoljno mlijeka pa je lijepo napredovala sve dok sa šest mjeseci nismo uz dojenje počeli uvoditi nadohranu. A onda odjednom šok! Kad sam joj dala za večeru par žlica mliječne kašice, završila je u bolnici Šalata. Otkrili su da je alergična na dosta toga: u to vrijeme, osim glutena, nije smjela jesti ni jaja, ni mlijeko, agrume, orašaste plodove, ribu. Čak i ako bi ih namirnica sadržavala samo u tragovima. Trebalo je osmisliti pametna i zdrava jela bez tih alergena.

Otkrivanje novih namirnica

Priznajem, u početku nije bilo lako, ali bila sam dovedena pred zid. Što će jesti, kako će ići u vrtić, u školu, što ako joj netko u parku ponudi nešto što ne smije, kako će slaviti rođendane… pitanja je bilo milijun.
Nakon prvih dvojbi shvatila sam da moramo hrabro otkriti nove namirnice, presložiti ustaljene navike i jelovnike i složiti jela koja do tada nisam kuhala.

U našu kuhinju uselila se leća, proso, kus-kus, mlijeko od soje i zobi, brašno od pira…

U odnosu na svoje vršnjake, jela je zdravo i promišljeno: puno povrća i voća, bez grickalica, dodatnih šećera i sokova. Ali, kako je rasla, trebalo je razvijati i njezinu svijest o prehrani i naći načina da svoje alergije prihvati kao prednost.

Sladoledna "prevara"

Sladoled od rižinog mlijeka bio joj je omiljena poslastica, ali u to vrijeme još se nije mogao nabaviti kod nas i morali smo ga naručivati iz inozemstva. Ali sva su djeca ljeti u parku lizala sladoled, kako da se Lucija ne osjeća zakinuto? I dosjetili smo se: naručili smo veliko pakiranje, prepakirali ga u plastične kuglice i naša draga prijateljica Miranda u malom dučančiću potajno ga je stavila u škrinju. Tako je ona imala svoj sladoled, po koji je mogla kad god poželi. Istina, bilo joj je malo čudno što ga ne plaća, ali objasnili smo joj da mi odjednom podmirimo račun. Nije posumnjala u našu prevaru sve do neke osme godine.
Kako su alergije postupno prolazile, u šestoj godini smjela je probati čokoladu. Ja sam bila presretna, ali Lucija baš i nije bila oduševljena. Njezini su okusni pupoljci baždareni na neke druge okuse pa i danas radije pojede nešto slano umjesto slatkog.

Zajedno u kuhinji

Iako sam se pribojavala kako će u vrtiću, svi su se trudili da nam olakšaju i pomognu. “Opasni” dječji rođendani, druženja s drugom djecom, produženi boravak u školi sretno su iza nas. Danas je Lucija učenica šestog razreda, znatiželjna i puna interesa, bavi se sportom te nakon teakwondoa sada trenira i nogomet.
Od alergija su ostale još one na kikiriki i jaja, no to nam se sada više uopće ne čini kao problem. Lucija je uvijek vrlo jasno i otvoreno govorila o svojim alergijama, sa znatiželjom otkrivala kojim se namirnicama mogu zamijeniti njoj zabranjene i to joj je otvorilo vrata zdrave prehrane. Često zajedno kuhamo i veselimo se svakom jelu koje nije očekivano, a prođe naš kućni sud - tata Ivan je prvi kušač. Tako smo zajedno otkrile chia sjemenke, agar agar, tofu, integralnu tjesteninu, bademovo mlijeko, brašno od pira, đumbir.
U ovoj našoj maloj školi zdrave prehrane svima koji imaju sličan zdravstveni problem ili samo žele upoznati nove namirnice pomoći ćemo provjerenim jelima i idejama.

Kuhamo: TJESTENINU

Od kukuruza i riže, a bez glutena i jaja

Zagreb, 141015.
Zdrava kuhaonica Lucija Picek Posavec i Berislava Picek.
Prvo jelo Wok tjestenina s povrcem i piletinom.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Snimila: Berislava Picek/EPH
Lucija i Berislava tjesteninu uvijek pripremaju u woku

Bezglutenska tjestenina od cjelovitog zrna kukuruza i riže mnogo je zdravija varijanta od tjestenine kakvu smo navikli pripremati. Baš kao većina djece, i Lucija obožava tjesteninu, ali naša mora biti bez glutena i jaja.

  • Od kukuruznog i rižinog brašna, samo s dodatkom vode, ukusna je i pomalo slatkastog okusa, iako bez dodanog šećera.
  • Brzo se skuha, pristaje uz svaki umak, a naša omiljena kombinacija je s piletinom i povrćem.
  • Za jela s umacima ne treba ju ispirati, tako će se bolje povezati, dok ju je za salate bolje isprati.
  • Mi je pripremamo u woku, ali se može pripremiti i u običnoj posudi. Povrće možete kombinirati prema svom izboru, samo vodite računa da ga dodajete prema dužini termičke obrade, dakle prvo ono koje se najdlje priprema, a meso uvijek dođe na kraju.

  • 25 dag tjestenine
  • 1 poriluk
  • 1 tikvica
  • 1 mrkva
  • 20 dag pilećih prsa
  • 10 dag domaće šalše
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • soja umak
  • himalajska sol
  • čili
  • med
  • peršinov list
  • majčina dušica

Priprema:

  1. Sve povrće narežite na tanke trakice.
  2. U dobro zagrijanom woku na malo maslinova ulja popržite prvo crveni luk, zatim poriluk pa mrkvu i na kraju tikvice. Nakon nekoliko minuta dodajte šalšu.
  3. Posebno u posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu.
  4. Dok se povrće pirja, povremeno ga podlijevajte s malo vode u kojoj se kuha tjestenina. Dodajte nasjeckani peršin.
  5. U mužaru zdrobite češnjak i sol, dodajte maslinovo ulje, čili i med da dobijete pastu.
  6. Kad je povrće gotovo, izvadite ga iz woka i poklopite. Nakon toga u woku ispržite piletinu, također narezanu na trakice, koju ste prethodno marinirali u soja umaku.
  7. Na meso u wok vratite ispirjano povrće, dodajte ocijeđenu kuhanu tjesteninu i pastu iz mužara. Dosolite prema potrebi. Pospite majčinom dušicom i servirajte. Ovakva orijentalna tjestenina može se jesti i štapićima, bit će zanimljivije.

Linker
18. travanj 2024 03:24