Uz malo mašte, zobena kaša može postati prava kulinarska umjetnost.
 Foto: Istock
zobena kaša ne mora biti dosadna

Supermoći jedne žitarice: štiti od bolesti srca, raka i dijebetesa, a skida i kile

Kada govorimo o zobenoj kaši, eksperimentiranje je itekako poželjno. Postoje brojni zdravi dodaci koji će je učiniti još ukusnijom i zdravijom te vam takva kaša ne može dosaditi.

Iako nam odmalena govore kako doručak ne smijemo preskakati, užurbani način života ‘natjerao’ nas je upravo na to. No, priprema doručka ne mora oduzimati puno vremena i krajnje je vrijeme da ovu zdravu naviku počnemo prakticirati. I to u najboljem mogućem obliku. S ‘dobrom starom’ zobenom kašom definitivno nećete pogriješiti.

Ne samo da će vam dati potrebnu energiju, već će vas opskrbiti dobrim ugljikohidratima, bjelančevinama i antioksidansima. Ono što je odlično kod zobene kaše jest da je mogu jesti i oni koji pokušavaju izgubiti koji kilogram.

Naime, hranjivi sastojci u kaši ne samo da ubrzavaju metabolizam već i sprječavaju nakupljanje masnoća i toksina u tijelu.

Što biste više mogli poželjeti od hrane za doručak?

1. Izvrstan izvor vlakana

U samo pola šalice kaše nalazi se oko 4 grama vlakana koja imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje. Ne samo da smanjuju rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa, već i pomažu da dulje ostanete siti. Unatoč svim tim prednostima, većina nas ne dobiva dovoljno vlakana. Žene bi trebale unositi najmanje 25 grama, a muškarci 38 grama vlakana dnevno.

2. Jača imunološki sustav

Beta-glukan koji se nalazi u zobi pomaže u jačanju krvnih stanica koje se bore protiv infekcija. Zob također sadrži selen i cink, dvije važne hranjive tvari koje pomažu u jačanju imuniteta i zahvaljujući kojima ćete izbjeći sezonske prehlade.

3. Odlična je za kožu

Zobena kaša idealna je za liječenje upalnih stanja, poput ekcema ili iritacije. Njena jedinstvena svojstva proizlaze iz prisutnosti širokog raspona hranjivih tvari. Cink pomaže očistiti kožu i ukloniti toksine i druge štetne spojeve. Također učinkovito sužava pore i pomlađuje kožu.

4. Osigurava dobar san

Zob sadrži melatonin koji opušta tijelo i pomaže vam da brže zaspite, a ima i dovoljno ugljikohidrata da se oslobodi serotonin koji će vas umiriti.

5. Pomaže regulirati šećer u krvi

Zahvaljujući topljivim vlaknima i niskim glikemijskim indeksom kaša vam može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi.

Foto: Istock
Iako se najčešće jede za doručak, zobena kaša može vam pomoći i kod spavanja.

6. Snižava krvni tlak

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Family Practice otkrilo je da se konzumacijom zobene kaše znatno smanjuje sistolički i dijastolički tlak kod osoba koje boluju od hipertenzije. Beta-glukan, koji se nalazi u zobi, igra važnu ulogu u zdravlju srca te prirodno snižava kolesterol.

7. Smanjuje rizik od raka debelog crijeva

Studija objavljena u časopisu British Medical Journal kaže kako zobena kaša može smanjiti i rizik od raka debelog crijeva.

8. Pomaže u kontroliranju tjelesne težine

Dnevna konzumacija zobene kaše poboljšat će metabolizam, ubrzavajući gubitak težine. Hranjivi sastojci ne samo da ubrzavaju metabolizam, nego također sprječavaju nakupljanje masnoća i toksina u tijelu, te sprječavaju prejedanje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition pokazalo je kako zobena kaša uspješnije kontrolira apetit od žitnih pahuljica na bazi zobi unatoč tome što oba obroka imaju istu energetsku vrijednost. U istraživanju je sudjelovalo 48 ljudi koji su za doručak jeli ili zobenu kašu ili žitne pahuljice od zobi. Rezultati su pokazali kako je ukupni kalorijski unos te unos proteina i masti bio značajno niži kod onih koji su jeli zobenu kašu.

Pokazalo se kako zobena kaša značajno povećava osjećaj sitosti, umanjuje potrebu za unosom hrane te čak može smanjiti unos kalorija za vrijeme ručka.

Vjeruje se da je to zbog beta-glukana koji se nalazi u zobi, a koji zahvaljujući velikoj sposobnosti vezanja vode doprinosi stvaranju osjećaja sitosti.

Foto: Istock
Znamo da su banana i kokos odlilčna kombinacija, a sa zobenom kašom čine jedan ukusan i zdrav doručak.

Zobena kaša vam neće dosaditi

Kada govorimo o zobenoj kaši, eksperimentiranje je itekako poželjno. Usprkos svim navedenim stavkama zbog kojih je (zobena) kaša zaista supermoćna, brzo vam može dosaditi ako je jedete svaki dan na isti način.

Postoje brojni zdravi dodaci koji će je učiniti još ukusnijom i takva kaša vam ne može dosaditi. Potrebno je samo malo mašte.

Zaigrajte se

U kašu možete dodati suho voće poput grožđica, brusnica, marelica. Grožđice najbolje čuvaju srce i krvne žile, a također pridonose osjećaju sitosti. S brusnicama također ne možete pogriješiti. Znanstvena istraživanja sugeriraju kako one pomaže u sprečavanju raka debelog crijeva i leukemije te štite od bolesti srca. Brusnice pomažu i u zaštiti od gripe te njeni antioksidansi jačaju naš imunološki sustav. Ono što je odlično jest da ovo bobičasto voće ima vrlo malo šećera što pogoduje i dijabetičarima. Marelice su također izvrstan niskokalorični dodatak. Bogate su vitaminima A, B2, B3 i C te sadrže 10 puta više magnezija od ostalog voća.

Nemojte štedjeti ni na orašastim plodovima te chia i lan sjemenkama koje pozitivno utječu na imunitet i živčani sustav.

TREBATE PROMJENU?

Ukusnim i zdravim doručkom također se smatra i kvinoja koja je bogata bjelančevinama, vitaminima B i E. Možete je kombinirati sa svim omiljenim dodacima, od cimeta, muškatnog oraščića, svježeg voća do orašastih plodova. I što je odlično, ovu kašu mogu jesti i osobe koje su osjetljive na gluten.

Zdravstveni benefiti kvinoje su:

  • Bogata je hranjivim tvarima (željezo, folat, magnezij, mangan…)
  • Ima niski glikemijski indeks, a to je dobro jer se šećer u krvi drži pod kontrolom
  • Pomaže kod gubitka kilograma
  • Smanjuje razinu kolesterola

Ništa bez čokolade

Za zagrižene sladokusce tu je tamna čokolada. Samo 15 grama tamne čokolade ujutro pomoći će vam da se razbudite i napunite energijom. Čokolada je zdravija što je tamnija, odnosno što je u njoj veći udio kakaa. Tamna čokolada sadrži obilje željeza, vitamina K, magnezija, fosfora, kalija, cinka, bakra i mangana te je jedan od najboljih izvora antioksidanasa koji su nam potrebni za sprječavanje propadanja stanica.

Zobena kaša odlično ide i uz cimet, muškatni oraščić, đumbir, kardamom…

Sad zaista više nemate izgovor za preskakanje doručka.

Ako ste često u žurbi, uvijek možete kupiti Dr. Oetker Super kašu plus koja je gotovo za svega nekoliko minuta (zdravo, ukusno i brzo).

Powered by Dr. Oetker

Linker
16. travanj 2024 03:55