Kada ste posljednji puta pojeli jednu od ovih namirnica?
 Foto: fancy-edibles.com
7 veličanstvenih

Superhrana kojom je dobro započeti dan

Pobrojali smo sedam namirnica koje će obogatiti vaš doručak, a ujedno učiniti čuda za vašu probavu te eventualni nedostatak energije...

Započeti dan s dobrom, odnosno zdravom namirnicom uvijek je dobar izbor. Razlog tome nije zato što nam to propovjedaju nutricionisti i liječnici, već iskustvo.

Naime, pojedete li nešto zdravo u ranu zoru osjećat ćete se bolje tijekom cijelog dana, nahranit ćete tijelo potrebnom energijom, a uz ovih sedam preporuka i izbjeći nadutost, u slučaju da od toga patite.

Također, ali ne i manje važno jest da ćete se vjerojatno kroz cijeli dan truditi jesti bolje (čitaj zdravije).

Stoga odbacite dosadašnje navike ukoliko su one uključivale tost ili bijeli kruh, salame i druge nareske te masne sireve. Umjesto toga posegnite za super hranom bogatom proteinima i mastima na biljnoj bazi jer će vas zasititi, ali i pružiti potrebnu dozu vitamina B.

1. Organska jaja

Foto: Martha Stewart/Facebook


Da ne bi bilo zabune, to su jaja koja nesu koke koje se hrane organskom hranom. Teško ih je pronaći, no na tržnicama s boljom ponudom sigurno ćete pronaći barem jednog uzgajivača. Razlika između njih i jaja koje možemo kupiti u trgovinama je u razini omega-3 masnih kiselina.

Jaja se inače smatraju dobrom namirnicom za početak dana jer žumance sadrži dobre masti i vitamin B, a bjelanjak je pun bjelančevina.

2. Bobičasto voće

Foto: Song Of Style/Facebook


Bobičasto voće jedno je od voća s nižim udjelom fruktoze, a bogato je i antioksidansima. To će pomoći vašim stanicama da ostanu zdrave i mlađe. Trudite se kupiti ih od malih proizvođača kako biste mogli provjeriti da nisu špricane pesticidima. Ono što će vas vjerojatno oduševiti je činjenica da nam dnevno treba tek 8 bobica. Dakle, iako kilogram ovog voća ima višu cijenu, ostatak možete zamrznuti i koristiti po potrebi.

3. Chia sjemenke

Foto: Healthy Life/Facebook


Ove male sjemenke toliko su bogate proteinima da će vas držati sitima kroz cijelo jutro. Najbolje od svega je što ih možete miješati uz baš sve, a ostavite li ih na nekoliko minuta u bilo kojoj tekućini (voda, mlijeko, sok, kaša, marmelada) - od nje će napraviti puding. Chia sjemneke možete dodati smjesi za kolače, kruh, njima posipati salate, smoothieje, frapee i kanapee.

Chia sjemenke bogate su esencijalnim masnim kiselinama, magnezijem, željezom i vitamina B skupine.

4. Banane

Foto: Živim / Hanza Media


Malo tko ne voli banane. A koliko znamo, vrlo je cijenjena namirnica među veganima i vegetarijancima. Bogata je kalijem i kao takva idealna za smanjenje krvnog tlaka i preventivu od moždanog udara. Vlakna banana pomažu kod zatvora. Osim toga, banana sadrži triptofan, protein koji pomaže serotoninu, a on je odgovoran za naše dobro raspoloženje. Započeti dan ovom namirnicom garantira sitost, ali i bolje raspoloženje kroz dan.

5. Papaja

Foto: Pimp My Bar/Facebook


Ovo tropsko voće bogato je enzinom koji se naziva papain koji je zaslužan za preradu proteina. Također, papaja je bogata vitaminom C, djeluje protuuplano i odlična je za one osobe koje imaju problema sa zatvorom.

6. Jogurt od kokosova mlijeka

Foto: fancy-edibles.com


Našem tijelu potrebne su zdrave bakterije. Naime, u našim crijevima krije se više od sto trilijuna bakterija. Da bi se uspostavila ravnoteža između dobrih i onih loših, svaki je dan potrebno jesti dobre bakterije. Jogurt od kokosova mlijeka odlična je ideja za vegane, vegetarijance, osobe intolerantne na kravlje mlijeko, ali i sve one kojima se sviđa okus kokosa. Ne treba prešutjeti i kako je bogat elektrolitima i vlaknima ako se radi s mesom od kokosa. Pojedete li ga s orašastim plodovima ili bobičastim voćem - odradit ćete 'odličan posao' već na početku dana.

7. Orašasti plodovi

Foto: Chef Pete Evans/Facebook


Orašasti plodovi kao što su bademi, lješnjaci, orasi, indijski i brazilski oraščići i sl. kompletan su protein. Bogati su mastima, ali i vitaminima i mineralima. Možete od njih napraviti granolu, ubaciti ih u mlijeko, voćnu salatu, dodati žitaricama koje jedete s mlijekom ili ih grickati ako ste u žurbi.

Linker
14. travanj 2024 19:33