Antocijanin iz jagoda i borovnica smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka i omogućuje bolji protok krvi.
 Foto: Istock
Većinu imate kod kuće

Super namirnice koje su odlične za srce. Još su i jeftine!

Često zaboravljamo koliko je važno zdravlje... Nemojte da vam to pređe u naviku!

Cikla

Cikla je puna spojeva protiv upala, poput antocijana, betaina i luteina, a neka istraživanja čak sugeriraju da betain može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ako volite sok od cikle, studije su pokazale da nitrati u sokovima mogu smanjiti krvni tlak.

Agrumi

Nedavna studija pokazala je da su osobe s prekomjernom tjelesnom težinom koje su redovito jele grejp osjetile značajno smanjenje krvnog tlaka. Druga istraživanja pokazuju da žene koje svakodnevno jedu agrume mogu značajno smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ako imate sokovnik, ubacite u njega cijelu naranču kako biste iskoristili prednosti antioksidanta hesperidina, koja se nalazi samo u kori.

Smrznuto šumsko voće

Jedna studija pokazala je da žene koje jedu više od tri porcije šumskog voća tjedno mogu imati do 34 posto niži rizik od razvoja bolesti srca od onih koje to ne rade.

Prednosti šumskog voća:

  • Štiti od prehlade
  • Čuva srce i krvne žile
  • Pomaže u mršavljenju
  • Opskrbljuje tijelo vitaminima C i K
  • Ublažava kašalj
  • Ublažava probavne probleme
  • Koža će zablistati
  • Zdraviji imunološki sustav

Kelj

Uz značajne razine vitamina A, B6, K, C, mangana, kalcija, bakra, vlakana, kalija i magnezija, kelj je jedan od hranjivih vrsta lisnatog povrća. I ima svega 35 kalorija po šalici. Istraživanje je također povezalo konzumaciju kelja sa smanjenim kolesterolom. U velikim količinama u kelju su antioksidansi kvercetin i kaempferol za koje je dokazano da pomažu u sprečavanju oksidativnih oštećenja stanica, razoružavaju slobodne radikale koji su uzročnici mnogih bolesti.

Pokazalo se da su ovi antioksidansi dobri u borbi protiv raka, kaempferol štiti srce, snižava razinu šećera u krvi, jača kosti i smanjuje upale u organizmu.

Mahunarke

Pune su bjelančevina, vlakana i ostalih hranjivih tvari, poput folata, željeza i kalija. Istraživanja su pokazala da mahunarke mogu smanjiti kolesterol i krvni tlak, te pomoći pri upravljanju tjelesnom težinom.

Banane

Banana je najbolji prirodni lijek za krvni tlak. Banane naime smanjuju visoki krvni tlak zahvaljujući činjenici da sadrže oko 420 mg kalija.

Kao dodatna prednost, specifična topiva vlakna prisutna u bananama su povezane sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

Linker
16. travanj 2024 06:50