Sve o supernamirnicama i njihovom djelovanju čitajte u novom Doktoru plus
 Istock
Zdravlje dolazi u bojama

Što šarenije, to bolje: ljubičastim namirnicama protiv raka, crvenim protiv starenja, a zelenim protiv debljine

Neka vaš tanjur svaki dan bude što šareniji. 

Zdravlje zaista dolazi u bojama. Ti prirodni pigmenti štite naš organizam i više nego što smo svjesni. Naime, prehrana temeljena na biljnim namirnicama pruža najviše hranjivih tvari koje su nam potrebne.


LJUBIČASTO ZA MOZAK I PROTIV RAKA

Borovnica, kupina, crni ribiz, aronija, šljiva, ljubičasti luk, smokva, crveno zelje, tamno grožđe, grožđice, ljubičasti krumpir, ljubičasta šparoga - sve voće i povrće s ljubičastim pigmentom sadrži flavonoide - antocijane koji su ključni u obrani organizma od raka, zaustavljaju rast i razvoj malignih stanica, usporavaju starenje stanica pa su iznimne namirnice za mozak i u borbi protiv kognitivnog propadanja i demencija, ali i kontroliraju krvni tlak, jačaju imunitet te štite mokraćne organe. Tamnoplavo voće poput grožđa sadrži i visoke razine resveratrola, za koji se vjeruje da smanjuje rizik od bolesti srca i raka, te druge važne vitamine i minerale koji također poboljšavaju pamćenje.


CRVENO ZA SRCE I PROTIV STARENJA

Crvena boja voća i povrća znači da je bogato antocijaninima i likopenom - moćnim antioksidansima koji štite srce, krvne žile, čuvaju pamćenje, smanjuju rizik od nekoliko vrsta raka i štite mokraćni sustav.

Crveno voće i povrće pridonosi mladosti i vitalnosti jer usporava proces starenja zahvaljujući bogatstvu vitamina C, moćnog zaštitnika stanica. Crvena paprika, na primjer, ima dvostruko više vitamina C od naranče.

U crvenom voću i povrću ima i selena, vitamina A i E. Podižu energiju i jačaju imunitet. Zato često jedite crvene jabuke, crvene paprike, trešnje, višnje, maline, šipak, rajčicu, lubenicu, rotkvice, rabarbaru, crveni radič...


ŽUTO I NARANČASTO ZA VID I IMUNITET

Voće i povrće ove boje sadrži obilje vitamina C, karotenoida i bioflavonoida koji štite srce, bore se protiv raka, čuvaju vid i zdravlje očiju te jačaju imunosni sustav pomažući mu da se obrani od viroza, prehlada i upala. Žuta boja dolazi od pigmenta beta-kriptoksantina iz skupine karotenoida, dok su alfa-karoten i beta-karoten zaslužni za narančastu boju. I ova skupina voća i povrća sadrži folate koji su posebno važni trudnicama u očuvanju zdrave trudnoće.

Prema podacima Nacionalnog instituta za rak u Rockvilleu, žuto i narančasto voće i povrće smanjuje rizik od raka mokraćnog mjehura. Jedite žute jabuke, naranče, limun, dinje, marelice, breskve, mango, nektarine, ananas, kukuruz, korabu, žutu rajčicu, mrkvu, žuti krumpir, buču...


ZELENO ZA ČIŠĆENJE ORGANIZMA

Zeleno povrće i voće obiluje luteinom i indolima, vitaminima i mineralima koji jačaju kosti, zube, pomažu protiv raka, održavaju tjelesnu težinu, pomažu čišćenju tijela od otrova, toksina, gljivica i loših bakterija. Zeleno lisnato povrće bogat je izvor prirodnog klorofila, koji također štiti od tumora. Zeleno je povrće bogato i folnom kiselinom, koja je iznimno važna za rast i regeneriranje stanica.


Ovo voće i povrće važno je u prehrani trudnica jer omogućuje zdrav i pravilan razvoj djetetova živčanog sustava. Zeleno jača imunitet i pogoduje zdravlju probavnih organa te smanjuje nervozu i razdražljivost.


Neka vam obrok nikada ne prođe bez zelenih namirnica, jedite špinat, blitvu, matovilac, brokulu, kelj, kivi, zelene jabuke, zelene mahune, krastavce, grašak, artičoke, šparoge, tikvice, jestive zelene klice i mikropovrće...

Sve o supernamirnicama i njihovom djelovanju čitajte u novom Doktoru plus - Hrana kao lijek.

Linker
19. travanj 2024 07:39