Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli kruh ne sadrži vlakna koja su potrebna za normalan rad crijeva i probavu.
 Getty Images/iStockphoto
ZNAMO DA JE LOŠ ZA ZDRAVLJE, ALI...

Što će se to točno dogoditi tijelu ako napokon prestanemo jesti bijeli kruh?

Svi smo već čuli i zapamtili kako bismo trebali izbjegavati tri bijele opasnosti - šećer, sol i brašno! Ipak, svi znamo, ponekad je teško odoljeti. Možda vas ovi razlozi "natjeraju" da budete ustrajniji u odluci...

Kruh je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti nijedan obrok. Rado ga sami pečemo, od njega radimo tost, zapečemo ga u pećnici s češnjakom i maslacem ili maslinovim uljem ili od njega radimo prženice. Nekima je on bolji prilog uz meso i ribu od bilo kojeg priloga koji serviramo. I, istini na volju, nekad baš prija zagristi tu hrskavu koricu...

Ipak, količina ugljikohidrata često kruh čini nezdravom namirnicom, a pogotovo ako govorimo o bijelom kruhu, onom spravljenim od bijelog brašna - jedne od tri bijele prehrambene opasnosti.

Ako ste ljubitelj bijelog kruha, evo razloga zbog kojih je poželjno izbacite s jelovnika.


Izgubit ćete kilograme izazvane zadržavanjem vode

Kruh je pun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrane na tijelu se primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Nije riječ o instant mršavljenju, nego o gubitku vode koja se sakuplja u tijelu. Tijelo, naime, skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.


Više nećete stalno biti gladni

Prerađeni ugljikohidrati, kakvih je bijeli kruh pun, u organizmu izazivaju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.

To ne znači da iz prehrane morate u potpunosti izbaciti kruh, već da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.


Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli kruh ne sadrži vlakna koja su potrebna za normalan rad crijeva i probavu. Takva hrana izaziva zatvor i druge probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli kruh iz svakodnevne prehrane i umjesto njega uvedete ritual konzumiranja cjelovitih žitarica, probava se normalizira.

Ako to nisu dovoljno dobri razlozi da napokon napravite nešto dobro za svoje zdravlje, onda stvarno...

Linker
16. travanj 2024 10:40