Jeste li počeli toliko pretjerivati sa slatkišima da ste razvili ovisnost o šećeru?
 Getty Images
ovisnost o šećeru

Što ako 'ne možete bez slatkog' - je li to faza ili ovisnost? Riješite naš test i saznajte...

Znanstvenici se uglavnom slažu oko tvrdnje kako pretjerivanje s konzumacijom šećera u stopu slijedi štetnost koju na organizam imaju zloupotreba alkohola i ovisnost o pušenju

Ako se iz škole nečega sjećamo sa satova biologije i kemije, to je piramida optimalnog unosa pojedinih namirnica u organizam. Piramida datira iz 1992., a od tad su nova istraživanja dovela do njezina opovrgavanja. Naime, u tablici su preporučivali čak četiri unosa namirnica iz skupine u kojoj su kruh, tjestenina i krumpir, što danas baš i nije preporučljivo.

Nakon desetljeća provođenja istraživanja otkriveno je kako rafinirano brašno ima umnogome negativan utjecaj na organizam, pa se danas zagovara unos namirnica poput cjelovitih žitarica. Tako su znanstvenici i unos povrća i voća ipak prometnuli u najvažniji.

No ono prema čemu se odnos nije promijenio već gotovo punih trideset godina su ulja, masti i - šećeri.


Opasna namirnica

Šećere se danas uzima kao podjednako opasnu namirnicu kao i alkohol, pa čak i cigarete. Unos šećera nećete više pronaći na preporučenoj tablici dnevnih doza, već kao nešto što biste trebali konzumirati tek nekoliko puta tjedno. Ako i toliko.

Ali iz nekog razlika naši okusni pupoljci baš vole okuse punjenih čokoladica, gumenih bombončića, torte s bogatim glazurama, sladolede s preljevom i sva čuda izmišljenih i proizvedenih šećernih poslastica koje imamo priliku svakodnevno probati. A onda ako na sve dodamo i sokove koje volimo više nego vodu, pa i alkohol koji je nerijetko šećerom bogat, dolazimo do toga da ga nam ga je teško izbjeći. Pogotovo kad kupimo proizvode sa "skrivenim" šećerima, jer se nismo sjetili dobro pročitati deklaraciju.

Jeste li među onima koji o poslastici iza ručka aktivno razmišljaju i sanjare, ili više među onom skupinom ljudi koji se slatkog zažele svakih nekoliko tjedana?

Možete li uzeti samo jednu kockicu ili samo jedan bombon? Mislite li da ste razvili određenu ovisnost o šećeru? Riješite naš test i otkrijte:

Linker
18. travanj 2024 18:21