Najzdravije su kuhane

Spremite rajčice za zimu po našim receptima

Ono što rajčici daje posebnu vrijednost je likopen, biljni pigment koji joj daje crvenu boju i jak je antioksidans. Njegova apsorpcija najbolja je kad se konzumira prerađena, uz dodatak ulja.

Rajčicama je trenutno glavna sezona. Zrele su i sočne, a od njih se može spremiti izuzetno ukusna zimnica. Rajčica je jedan od rijetkih plodova čije se nutritivne vrijednosti ne gube, nego naprotiv povećavaju kuhanjem, pasiranjem i sušenjem.

Ono što joj daje posebnu vrijednost je likopen, biljni pigment koji joj daje crvenu boju i koji je najjači antioksidans iz skupine karotenoida.

 

Istraživanja su pokazala da likopen štiti od raka inhibirajući rast stanica raka, kao i od bolesti srca i krvnih žila.

 

Čak 85 posto likopena iz hrane dolazi iz rajčice

Apsorpcija likopena najbolja je kad se konzumira prerađena rajčica, uz dodatak ulja, jer se u nekuhanoj rajčici likopen nalazi u spoju s drugim tvarima, što otežava njegovu dostupnost. Kuhanjem se ti spojevi razaraju, pa se na taj način povećava njegova dostupnost u organizmu.

 

Zbog toga su najbolji prirodni izvori likopena gusta juha od rajčice, kuhani umak od rajčice te pasterizirani sok od rajčice.

Redovita konzumacija rajčice povezuje se sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, oštećenja kože uslijed štetnog djelovanja UV zraka te se smatra da štiti od kognitivne disfunkcije. Čak 85 posto likopena iz hrane dolazi iz rajčice i proizvoda na bazi rajčice. Rajčica i obiluje vitaminom C, a u znatnim količinama sadrži i vitamine B, E i K, kao i kalij, natrij, magnezij, kalcij, bakar i željezo.

 

Plodovi za zimnicu moraju biti neoštećeni

Od 10 kilograma rajčice dobit ćete oko 5 litara ukuhane rajčice, ovisno koliko gusto ju napravite. Svaki plod prije pripreme treba dobro oprati, očistiti od peteljke i svih oštećenja na površini ploda, te ga narezati na četvrtine. Obratite pozornost i da unutrašnjost ploda bude zrela i zdrava.

 

Foto: iStock

Što se tiče posuda u koje ćete zimnicu spremiti, birajte neoštećene i čiste staklenke s metalnim poklopcima.

 

Staklenke i poklopce prije upotrebe operite i sterilizirajte u kipućoj vodi (oko 20-ak minuta) i osušite prije punjenja.

Staklenke možete sterilizirati i tako da ih nakon pranja stavite oko 5 minuta u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva ili desetak minuta na 150 stupnjeva.

Donosimo nekoliko provjerenih i ukusnih recepata za zimnicu od rajčice.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo