Foto: Matea s Kitchn Stories
Dosta je mozganja

Špageti bolonjez s tjesteninom od oraha

Porcija: 4 osoba Priprema: 60 minuta Kuhanje: 40 minuta Spremno za: 100 minuta Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji
  • 2 žlice Letifico ulja od lješnjaka
  • 1 žlica maslaca
  • 1 sitno isjeckani luk
  • 1 sitno isjeckana mrkva
  • 1 sitno isjeckana stabljika celera
  • 250 g mljevenog mesa (miješano meso)
  • 75 g nadimljene slanine ili šunke (narezane na sitne kockice)
  • 2 žlice pirea od rajčice (može passata)
  • 1/2 žličice ribanog muškatnog oraščića
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 125 g punomasnog vrhnja
  • 450 g tjestenine od oraha
  • 2 žlice isjeckanog svježeg peršina
  • svježe ribani parmezan za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijte ulje od lješnjaka i maslac u loncu za pirjanje na umjerenoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i celer te pirjajte dok ne omekšaju. Nakon što omekšaju ja ih volim usitniti s blenderom.
  2. Dodajte mljeveno meso i slaninu i nastavite dok meso ne poprimi jednoličnu smeđu boju. Prema potrebi podlijevajte s temeljcem.
  3. Umiješajte pire (passata) od rajčice i pirjajte 2-3 minute. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Dodajte preostali temeljac, pričekajte da provre pa poklopite i pirjajte na laganoj vatri 40 tak minuta.
  4. Na kraju dodajte vrhnje i pirjajte u otklopljenoj posudi dok se ne zgusne.
  5. U drugoj posudi zagrijte blago zasoljenu vodu. Dodajte tjesteninu od oraha i kuhajte dok ne bude al dente. Procijedite i stavite u zagrijanu posudu za serviranje.
  6. Prelijte umak preko tjestenine, ukrasite peršinovim listom i parmezanom.

Savjet: Ako imate klince onda bi vam bilo idealno da povrće usitnite štapnim mikserom.

Linker
18. travanj 2024 10:05