Riječ je o krilcima mariniranima u kombinaciji meda, rižinog octa i sojinog umaka.
 Snimila: Andrea Cukrov
Dobitna kombinacija

Sočno i ukusno: Pileća krilca u pikantnoj marinadi

Da stvar bude još i bolja ona su i jeftin komad mesa, dostupan svim, koji uz malo mašte možete pretvoriti u vrhunski obrok.

Pileća krilca nisu komad mesa za koji bi se borila na obiteljskom nedjeljnom ručku. Niti su previše atraktivna, niti imaju puno mesa. Apsolutno uvijek su mi bila nezanimljiva.

Kako je među klincima uvijek vladala pomama za batacima, a njih je pak samo dva, onda je postojalo samo jedno rješenje mog problema – zavoljeti bijelo meso. I zavoljela sam ga, zavoljela sam ga toliko da mi se čini da je ono postalo okosnica naše prehrane.

Tek s godinama sam počela ponovno otkrivati tamno meso i istinski cijeniti batke i zabatke. Vjerujte mi da su curryji i umaci nemjerljivo ukusniji kad ih pripremate s fileom zabatka . Ipak moj put do ljubavi s krilcima je bio ponešto duži. Koliko god sam sklona eksperimentirati s mesom i kuhati manje atraktivne komade, krilca sam uvijek zaobilazila. Nisam im vidjela neku svrhu, niti sam o njima razmišljala, a onda sam polagano počela otkrivati američke recepte za sočna, ljepljiva, pikantna i aromatična krilca.

WOW – kakav divan novi svijet mi se tada otvorio.

Počela sam otkrivati američke recepte za sočna, ljepljiva, pikantna i aromatična krilca. (Snimila: Andrea Cukrov)

Dobitna kombinacija

Sada krilca relativno često pripremam i eksperimentiram s marinadama. Jedna od mojih klasičnih kombinacija je već objavljena na blogu i recept možete ovdje pročitati. Međutim, nakon dosta vremena i eksperimentiranja došla sam do, rekla bih, svoje dobitne kombinacije. To je kombinacija koju vam danas donosim.

Riječ je o krilcima mariniranima u kombinaciji meda, rižinog octa i sojinog umaka. Upravo ova kombinacija daje onaj pogođeni balans slanog, slatkog i kiselog te lagano orijentalni štih. Jako su jednostavna za pripremu, nema tu nikakvog ozbiljnog kuhanja i tehnika. Samo ih treba ostaviti preko noći u marinadu te sutradan ubaciti u pećnicu. Da stvar bude još i bolja ona su i jeftin komad mesa, dostupan svim, koji uz malo mašte možete pretvoriti u vrhunski obrok.

Jako su jednostavna za pripremu, nema tu nikakvog ozbiljnog kuhanja i tehnika. (Snimila: Andrea Cukrov)

Uz krilca volim napraviti i nekakav umak. Obično to bude nešto na bazi jogurta da unesem malo svježine. Danas vam predlažem kombinaciju jogurta i tahini paste, ali nećete pogriješiti ni s bilo kojom drugom kombinacijom. Dodajte još i neku sezonsku salatu i zbilja imate kompletan obrok koji je i poprilično low carb.

  • 1 kg pilećih krilca
  • sol
  • papar
  • 4 žlice sojinog umaka
  • 2 pune žlice meda
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 žličica đumbira u prahu ili naribanog
  • 2 režnja češnjaka naribana
  • 1 - 2 peperončina namrvljena

Za posipanje:

  • sezam i zeleni dijelovi mladog luka

Za umak:

  • 150 g grčkog jogurta
  • 2 žličice tahini paste
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Krilca očistite i odrežite im onaj najmanji dio - perca.
  2. Posipajte ih s malo soli i papra te i posložite u posudu s poklopcem.
  3. Pomiješajte sve sastojke za marinadu i time prelijte krilca, dobro promiješajte, poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći ili par sati.
  4. Sutradan obložite veliki lim za pečenje papirom te na njega posložite marinirana krilca. Preostalu marinadu sačuvajte.
  5. Krilca pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 - 40 minuta. Povremeno ih premažite s preostalom marinadom.
  6. Pečena krilca posipajte sa sezamom i narezanim zelenim dijelovima mladog luka.
Za umak:
  1. Pomiješajte grčki jogurt, sol i tahini pastu.
  2. Dobro ohladite i poslužite uz vruća krilca.

Linker
23. travanj 2024 19:48