Recept za ovu slasnu tortu od malina i borovnica moći ćete uskoro pronaći baš kod nas!
 Snimila: Maja Brekalo
O njoj pišu i u svijetu

„Smoothie Queen“ pridružila se našem timu

Od idućeg tjedna na Živim čitajte slasne recepte Maje Brekalo, učite o zdravoj prehrani i širite vidike na namirnice koje do sada možda niste koristili.

Ona je Maja Brekalo, blogerica, instagramerica, foodie od malih nogu, učiteljica zdravog kuhanja te majka, supruga i stjuardesa sa zagrebačkom adresom... Postala je popularna svojim Instagram profilom Delicious & Healthy by Maya, a ja se moram složiti s tvrdnjom I Thrive magazina kako je kraljica smoothieja među instagramerima.
Upravo je I Thrive magazine, za neupućene, jedan od najnovijih američkih časopisa o prehrani namirnicama biljnog podrijetla te zdravom lifestyleu, objavio članak posvećen Maji. Prije toga to su već učinili i oni s dužom tradicijom - Bustle te legendarni The Chalkboard.

Blog od kojeg rastu zazubice

Kada sam prije nekoliko mjeseci i sama nabasala na Instagram profil Maje Brekalo, zadržala sam se, vjerujte, sigurno pola sata „pasući oči“ na njezinim fotografijama, a to je u mom životu poprilično vremena za surfanje koje nema veze s poslom (ili barem tada nije imalo). Klik po klik, srčeko po srčeko u znak „lajkanja“ njezinih Instagram fotografija i našla sam se na njezinom blogu dhmaya.com. Ufff, koja ljepota. "Mogla bih isprobati ovo. Ne, ne, ovaj chia puding bi mi sad bolje „sjeo“... Jao, kako dobro, pa mogu napraviti i svoje mlijeko! Ajmeee, cure mi sline na ovu čokoladnu tortu s bademima. A tek kremasta juha od bundeve s đumbirom i slanutkom..." I tako mi je prošlo sigurno dva sata vremena.

Snimila: Maja Brekalo
Fotografija poput ove, na kojoj je čokoladni puding s chia sjemenkama, Maji svakodnevno na Instagramu donose više tisuća "lajkova" i to najviše iz Amerike i Australije


Odlučila sam - nazvat ću je, Maja je definitivno netko tko Živi, Jede, Voli i Diše (otkrila mi je i da Vježba, te svakodnevno Uči) i tko se savršeno uklapa u našu priču. Ona će zasigurno znati na jednostavan način svima nam približiti zdrav način prehrane. A njezini recepti i fotografije obogatit će našu svakodnevicu.
Prvo mail, pa telefonski poziv, a zatim i prva kava. Uslijedilo je snimanje pa druga kava i dogovor je pao. „Smoothie Queen“, kako ju je nazvao I Thrive magazine, pristala je postati dio našeg tima!

Zagreb, 010316.
Studio EPH.
Na fotografiji: takozvana foodie blogerica Maja Brekalo.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Snimio: Darko Tomas/EPH
Maja ističe kako ona uvijek kuha s ljubavlju, voli sezonske namirnice, a jako joj je stalo i do toga da širi svijest da je zdrava hrana ukusna i fina te da ne mora biti ni jako skupa, ni komplicirana.

Što možete očekivati

Iako u njezinoj prehrani nećete pronaći meso, Maja se grozi etiketiranja.
„Često me pitaju kako se zove moj način prehrane. Iskreno, ne želim se etiketirati niti to mogu. Nisam ni vegan, ni vegetarijanac, ni makrobiotičar. Tek LCHF i HCLF etikete ne ljubim. Najtočniji naziv bio bi "plantbased" tj. baziran na namirnicama biljnog podrijetla, i to sezonskim (ok, sa iznimkama) uz sezonski način kuhanja i korištenje nerafinirnih namirnica.“ objasnila je Maja.
Da, dobro zaključujete, „smoothie kraljica“ ne muti samo smoothieje, vješta je ona u svim jelima. A jedino načelo kojega se pridržava jest voljeti finu i zdravu hranu, kreirati jednostavne recepte (jer tko ima danas vremena provoditi sate u kuhinji?!) te eksperimentirati.
No, to ćete, na naše i vaše zadovoljstvo, imati prilike vidjeti i u njezinim receptima na našem portalu. Majo, dobro nam došla!


1 žlica chia sjemenki

3 žlice heljdinih pahuljica

1 žličica sjemenki zlatnog lana

prstohvat praha vanilije (nije obavezno)

sok jedne naranče i grejpa + vode da zajedno bude 1 šalica tekućine

1 šalica sojinog jogurta

Za umak:

1 šalica bobičastog voća, zamrznutog ili svježeg

1 žlica javorovog ili agavinog sirupa

prstohvat praha vanilije (nije obavezno)

Tostirani bademi i kokos za posip (po želji)

Priprema:

  1. Dobro izmiješajte chia sjemenke, heljdie pahuljice i lan s tekućinom te prahom od vanilije. Ostavite preko noći da se namače na sobnoj temperaturi.
  2. U dobivenu smjesu ujutro dodajte 1 do 2 žlice jogurta.
  3. Za pripremu umaka, pirjajte bobičasto voće sa sirupom i prstohvatom vanilije dok ne postane kašasto (oko 5 minuta).
  4. Složite doručak u čaši: stavite umak na dno čaše, onda smjesu od heljde, zatim jogurt, još umaka i pospite bademe i kokos na vrh.

Linker
19. travanj 2024 23:48