Snimila: Maja Brekalo
Delicious & healthy by Maya

Smoothie od lješnjaka, čokolade i vanilije

Za jednu veliku porciju

pola do 2/3 šalice zobenih pahuljica

pola žličice jabučnog octa

1/3 do pola šalice vode

1 šalica vode

pola šalice lješnjaka

prstohvat soli (himalajske)

2-4 datulje

prstohvat praha vanilije

1 banana

1 žličica maca praha

1 žličica soka od limuna

2 žličice sirovog kakaa

Priprema:

  1. Namočite zobene pahuljice s vodom i octom preko noći. Ne, ocat se neće osjetiti ;-)
  2. Stavite u blender sve sastojke osim kakaa i blendajte dok ne postane potpuno kremasto i glatko. Ako nemate jaki blender, prvo sameljite lješnjake.
  3. Sad možete odliti pola i u drugu polovicu dodati kakao, ili možete jednostavno ići na samo čokoladnu verziju pa kakao staviti odmah.

I ovo je jako važno!
  • Ja sam koristila datulje, ali možete ih zamijeniti grožđicama ili suhim šljivama. Količinu sami odredite, ovisno o tome koliko želite da bude slatko.
  • Lješnjake možete zamijeniti bademima, orasima ili indijskim oraščićima.
  • Ako vam se tekućina zagrijava pri blendanju, sobodno možete dodati malo leda ili koristite zamrznutu bananu - ovdje je jako važno da zamrzavate samo prezrele banane jer biste inače mogli uništiti blender. Kada se smrznu, nezrele banane su tvrde kao kamenje dok se jako zrele mogu bez problema prerezati nožem.
  • Nemojte brinuti da će maca prah pokvariti okus smoothija. U malim količinama pomiješana sa slatkom hranom uopće se ne osjeti, ali možete je i preskočiti.
  • Možete dodati još neko slatko voće blagog okusa poput jabuke ili kruške.
  • Možete dodati i žličicu chia sjemenki ili pola žličice lana da obogatite smoothie dobrim masnoćama (omega 3 masnim kiselinama) i potaknete probavu.
  • Vjerojatno se pitate zašto sam dodala sok od limuna u ovakav čoko-lješnjak smoothie. Kako su sastojci u njemu uglavnom slatki i blagi, malo kiseline iz limuna "izvući" će, odnosno naglasiti okuse.
Linker
15. travanj 2024 10:20