Zdrava kuhaona

Šljive - toliko zdrave da ih možemo i trebamo jesti svaki dan. Znamo i kako!

Pravo obilje vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i prirodnih šećera. Svježi plod šljive u 100 grama sadrži 87 g vode, 11 g ugljikohidrata, 1,4 g vlakana i 0,7 g bjelančevina. Od vitamina ima najviše beta-karotena, vitamina C i E, folne kiseline, niacina i vitamina B6 te obilje minerala. Šljiva sadrži i topiva prehrambena vlakna koja pozitivno djeluju na snižavanje kolesterola, a zbog vlakana šljiva ima i laksativno djelovanje. Jedino treba biti oprezan s košticama jer one mogu oslobađati otrovnu kiselinu.

 

Ono što su smokve na moru, to su u mojoj Slavoniji šljive - voćka svakog dvorišta i voćnjaka. Zato šljiva i nije slučajno bila jedna od prvih voćki na koju sam se penjala, prvi džem i marmelada koje sam kušala. Još su i danas moje obožavane palačinke one s džemom od šljiva. I ne sjećam se da smo knedle ikada radili s marelicama.

Najvažniji trenutak bio je prepoznati kada su šljive dovoljno slatke, a opet još tvrde.

A jedino nepisano pravilo za nas djecu tada bilo je da kad šljivu otvorimo i izvadimo košticu, ne gledamo ima li crva, jer u ekološkom voću oni su uobičajeni sustanari. Odrastajući uz takvo obilje voća, nisam bila ni svjesna koliko je to bogatstvo. Zato danas prepoznam svaku dobru šljivu i znam koje su slatke i sočne a da ih i ne probam.

A za džem i marmeladu šljive, kao i svako drugo voće, moraju biti zrele i slatke, inače okus nije potpun. Šljiva zapravo ima još od lipnja, kad kreću one žuto-crvene i okrugle, da bi završetak ljeta obilježile ljubičastoplave, koje su ove godine rekordno rodile.

Kad je moja Lucija bila mala, radila sam džem već od tih prvih ringlov šljiva. To je stara sorta žuto-crvenih plodova, kiselkasta i sočna, koja se može kombinirati s ostalim ranim voćem, a divna je u kombinaciji s breskvama. Godinama je Lucija mislila da je džem samo takav i drugi joj okusi nisu bili po volji. Prava je šteta što ta sorta, koja je prirodno otporna i zdrava, kod nas nije omiljena samo zato što na prvu nema očekivani okus šljive.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo