eksplozija vitamina

Slatka kraljica ljeta koja pomlađuje kožu i štiti od raka debelog crijeva, prostate i pluća

Pogodna je i za dijabetičare jer je bogata vlaknima, a to znači da se ugljikohidrati progresivno apsorbiraju, izbjegavajući skokove šećera u krvi


Piše: Goranka Jelinčić


Breskve su naš veliki saveznik kada dođe ljeto. Ne samo da su osvježavajuće i ukusne, već nam pomažu i u održavanju zdravlja. Breskva je bogata vlaknima i vodom te ima visoki sadržaj karotena.

Breskva ima 39 kcal na 100 grama.Na svakih 100 grama breskve 89 grama je voda, 9 grama ugljikohidrati, 1,5 grama vlakna, 0,5 grama biljnih bjelančevina i sadržaj masti je praktično nula.

Od vitamina sadrži vitamin A, B1, B2, B6, C i E, kao i mnoštvo minerala poput kalcija, kalija, fosfora, sumpora, željeza, magnezija, mangana i bakra.

Bogata je i antioksidantima, beta-karotenom, jabučnom i limunskom kiselinom. Breskva je voće koje održava našu kožu mladom i odličan joj je saveznik u stvaranju kolagena. Kao izvor vitamina C pomaže nam u borbi protiv stvaranja slobodnih radikala.


Štiti srce

Breskva je pogodna i za dijabetičare jer je bogata vlaknima, a to znači da se ugljikohidrati progresivno apsorbiraju, izbjegavajući skokove šećera u krvi.

Također štiti i zdravlje srca zahvaljujući kaliju i vitaminu C čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Zbog velike količine antioksidanata i beta-karotena široko se koristi u kremama i kozmetičkim proizvodima.

Pulpa se koristi kao prirodni lijek za liječenje suhe kože, a nježni listovi služe za smanjenje nečistoće na koži kao što su prištići ili mrlje. Visoki sadržaj hranjivih sastojaka (vitamini A, C i E) sprječava nastanak bora i opuštenost kože.Breskva pruža, uz obilnu vodu, dobru dozu vlakana koja su korisna za crijevnu floru, pogotovo kod kroničnih opstipacija.

 

Osim toga, potiče proizvodnju želučanih sekreta, otvara apetit i doprinosi isušivanju jetrenih i žučnih kanala.

Povoljno djeluje kod upala bubrega, kod hematurija (prisutnost krvi u urinu) i u litijazi mokraće (pomaže u uklanjanju kamenca).

Zbog niskog unosa kalorija i sadržaja kalija koji pomaže u uklanjanju viška tekućine iz tijela, vrlo je prikladno voće u dijetama za mršavljenje. Selen i cink, vitamini koje sadrži i antioksidacijska tvar zvana klorogena kiselina čine breskvu zaštitnikom od degenerativnih bolesti poput raka, posebno debelog crijeva, prostate i pluća.

Breskva pomaže i u očuvanju vida. Prisutnost karotena i luteina pogoduje zdravlju oka, posebno mrežnice, jer pridonosi izbjegavanju nastanka katarakte. 


Simbol dugovječnosti

Drvo breskve, stablo iz porodice Rosaceae, dolazi iz Kine, gdje je simbol dugovječnosti. Kineski bog besmrtnosti i bogatstva, Zhongli Quan, obično je prikazan s breskvom u ruci. Iz Kine se stablo breskve proširilo Europom zahvaljujući Aleksandru Velikom i Putu svile. Dugo se vjerovalo da je, ustvari, rodom iz Perzije, što se odrazilo i na njegovo botaničko ime: Prunus persica.


Domaća hidratantna maska ​​s breskvom za kožu

Ova maska ​​koristi se za omekšavanje lica, ruku, ramena ili ruku.

Sastojci:

  • breskva
  • eko med 
  • prirodni jogurt
  • 16 grama maslinovog ulja

Postupak:

  1. Nasjeckajte voće (bez koštice) i pomiješajte s uljem, medom i pola jogurta.
  2. Nanesite smjesu na lice i držite 20 minuta
  3. Isperite mlakom vodom i osušite



Breskva u čajnom sirupu s pistacijama

Sastojci za 4 osobe:

  • 4 velike, čvrste breskve (ili 8 malih)
  • 4 žličice crvenog čaja
  • 100 g javorovog, agava ili sličnog sirupa
  • 60 g zelenih pistacija
  • 500 ml flaširane vode
  • 1 mali limun

 

Priprema (10 minuta i 25 minuta kuhanja)

  • Breskve dobro oprati
  • Blanširati nekoliko minuta i odmah staviti u hladnu vodu.
  • Narezati na veličinu po želji
  • Zagrijati  pola litre vode i ukuhati čaj
  • Ostaviti da odstoji 6 minuta
  • Procijediti i pržiti na laganoj vatri s medom ili sirupom dok se ne zgusne
  • Ulijte limunov sok i breskve kuhajte još 5 minuta te ostavite da se sve ohladi 
  • Poslužite sa sirupom, vrlo gustim, a na vrhu nasjeckanim pistacijama


Torta od breskvi s jogurtom

Sastojci:

  • 1/2 žlice praška za pecivo
  • 1/2 žlice sode bikarbone
  • 1/4 žlice soli
  • 1 šalica nemasnog grčkog jogurta
  • 1 šalica šećera
  • 3 jaja
  • 1/3 šalice ekstrakta vanilije
  • ekstrakt badema
  • 1 žlica maslaca
  • 2 komada breskve
  • 1 prstohvat šećera
  • 1/2 žlice soka od naranče
  • 1 šalica nemasnog grčkog jogurta
  • 2 šalice pšeničnog brašna
  • 1/2 žlice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica svježeg timijana


Način pripreme

  1. Zagrijte pećnicu na 180 ° C.
  2. Pomiješajte u zdjeli, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  3. U drugu posudu izlijte jogurt, šećer, jaje, ulje, ekstrakt badema i vaniliju i miješajte ​​dok ne dobijete homogenu masu.
  4. Pecite otprilike 45 minuta ili dok drveni štapić ne ispadne čist. Isključite pećnicu i kolač ostavite unutra oko 5 minuta; izvadite i ostavite da se ohladi
  5. U tavi zagrijte ulje, dodajte polovice breskvi i šećer te ih pecite do zlatne boje.
  6. Dodajte sok od naranče, smanjite i stavite timijan.
  7. Maknite s vatre.
  8. Tortu ukrasite tako da površinu prekrijete jogurtom i u sredinu stavite zdrobljene breskve. 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo