Zdrava kuhaona

Skuhali smo tri jela s porilukom, zaljubili se i besramno oblizali tanjure

Djeca od njega većinom okreću glavu, a odrasli uživaju u specifičnom, nenametljivom okusu variva, složenaca, rižota, popečaka. Ovo povrće kojem se od davnina pripisuju brojna pozitivna svojstva na zdravlje, posebno na grlo i glas, pripada istoj porodici kao luk, češnjak i ljutika, ali je mnogo blažeg i nježnijeg okusa od svojih srodnika. Iako se može kupiti cijele godine, samonikli poriluk pravi je vjesnik proljeća pa je ovo idealno vrijeme da se u njemu uživa pripremljenom na bezbroj načina.

 

Naslušala sam se o varivu u kojem se sve nešto rasteže, koje se moralo jesti u vrtiću, a nije bilo fino. I tako je poriluk došao na zao glas.

Uvijek je veći izazov spremiti jelo s namirnicom koja se ne obožava na prvu. Mora biti fino da se razbije predrasuda, mora lijepo izgledati jer ipak sam ja prije svega fotografkinja i mora biti neki trenutak iznenađenja.

 

Što se ovog puta kuha

Znala sam da ću kuhati varivo, ali druga dva jela bila su upitna. Često kuham rižoto s porilukom pa mi se činilo da nije nešto. Jako volim i fritaju s porilukom, ali kći Lucija ne smije jaja, a u Kuhaoni moraju biti jela za obje. I tako je odluka pala na quiche, koji svi obožavamo: Lucijin najdraži je s raznim vrstama sira, moj omiljeni je losos i poriluk, dok Lucijin tata voli sve vrste.

 

Najbolja kombinacija

Tikvica, koja je vodenija, uz poriluk, koji je kremast, daje najbolju kombinaciju. A uz dimljenu ribu taj je okus još puniji. To spremam i kad nam dolaze gosti, uz čašu vina savršen je za večeru i druženje.

Za treće jelo inspirirao me moj kolega Damir, inače vrstan gljivar i odličan kuhar. Povela se priča o tome što kuham u ovom broju pa se iskristalizirao poriluk, na što je komentirao da bi ga htio puniti, ali nikad nije stigao jer je to jelo za strpljive. I tako je pala odluka. Moram priznati da je punjeni poriluk prefin i hvala za ideju. Osim toga, uza sve kuharice iz svih krajeva svijeta najsretnija sam s provjerenim receptom.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo