Može i sirovo, vjerujte Zelenariumu

Sirovi sushi

listovi sušene nori alge
tamari umak
wasabi

ZA NAMAZ:
1 šalica oraha (oko 2,5 dl)
1/2 avokada
1 crvena paprika
1 mali ljubičasti luk
1 žlica maslinova ulja
1 žlica limunova soka
1 žlica tamari umaka
1/2 žličice kurkume u prahu

ZA PUNJENJE:
mrkva
daikon
kupus
cikla
krastavac
paprika

PRIPREMA:

  1. Nasjeckajte avokado, crvenu papriku i ljubičasti luk.
  2. U multipraktik ubacite sve sastojke za namaz redoslijedom kojim su navedeni i miksajte dok ne dobijete ujednačenu, ali ne preglatku smjesu.
  3. Sve povrće za punjenje narežite na tanke trakice.
  4. List nori alge prerežite napola kao što je prikazano na slici. Položite ga na podlogu za izradu sushija koju ste prethodno omotali prozirnom plastičnom folijom, tako da list približite rubu podloge koji je bliži vama, s glatkom stranom alge prema dolje.
  5. Namaz nanesite u tankom sloju (0,5 cm), od sebe prema daljem rubu alge, ali tako da oko 2-3 cm gornjeg ruba alge ostane nepremazano.
  6. Po sredini namaza poslažite trakice povrća. Ako nemate sve navedeno povrće ili imate neko koje nisam navela, slobodno eksperimentirajte: klice, gljive, zelena salata, rikula, matovilac…
  7. Umočite prst u vodu te lagano navlažite nepremazani, gornji rub alge kako bi se na kraju dobro slijepilo.
  8. Presavinite algu od sebe prema gornjem rubu, prstima pritisnite gurajući punjenje prema sebi i prema dolje, tako da dobijete što čvršći smotuljak. Ako vam je slučajno na gornjem rubu izvirio namaz, uklonite sav višak, a ako ste pretjerali s količinom povrća, slobodno izbacite višak. U protivnom nećete moći zarolati, tj. nećete imati dovoljno ruba alge da sve slijepite.
  9. Za rezanje je ključan iznimno oštar nož kako biste dobili savršen rez. Razrežite napola pa od svake polovice izrežite tri komada.
  10. Ponovite postupke od 4. do 9. za svaku sljedeću rolu sushija, sve dok ne potrošite sastojke.
  11. Servirajte uz tamari umak i wasabi. Sojin umak ne koristim jer sadrži pšenicu.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo