I kuhanje opušta, zar ne?
 Getty Images
ostajem doma i kuham

Šest najpopularnijih recepata koji se u izolaciji kuhaju na veliko! Možda je sad pravo vrijeme da ih savladamo

Izabrali smo pet slanih jela prepunih okusa i jednostavni desert koji se jede topao

Novi koronavirus zatvorio nas je u kuće, pa mnogi, više nego ikada, vrijeme korisno krate kuhanjem. HuffPost Taste izdvojio je nekoliko kulinarskih recepata koji su posljednjih dana na njihovom instagramskom računu iskočili kao najpopularniji. Lista će se vjerojatno često mijenjati, ali nije loše pogledati što predlažu internetske kuharice i kuhari, možda vas inspiriraju za neki sličan recept, s nekim drugim (raspoloživim) sastojcima. Dobar tek!


Tjestenina s pestom od kelja

Autorica hvali recept kao jednostavan i pun okusa. Prvo treba pripremiti pesto od kelja koji prije toga ne treba blanširati. Očišćene i oprane listove toskanskog kelja (ravniji su), svježi bosiljak, parmezan, maslinovo ulje, mljeveni crveni papar i sol ubacite u blender ili procesor hrane da se stopi u glatku smjesu. Skuhajte tjesteninu prema uputi. Prikladniji su kraći oblici, poput školjki, ali vodite se svojim ukusom ili onime što imate.

Dok se tjestenina kuha, zažutite malo maslaca. Za to vam treba samo nekoliko minuta, a obroku će dati sasvim drugačiju dimenziju. Na maslacu zazlatite očišćene polovice oraha, pa ih izvadite. Potom u maslac dodajte malo češnjaka, zatim skuhanu tjesteninu i pesto od kelja i sve pomiješajte. Možete dodati i sok svježeg limuna i svježi bosiljak, zatim ide burrata (kremasti talijanski sir), a na vrh orasi zazlaćeni na maslacu. Jednostavno, puno boja i okusa.

Ako vam nešto ostane, idući dan možete podgrijati za večeru, može i uz malo piletine.

HALF BAKED HARVEST


Hrskava riža (tahdig) sa slanutkom

Za početak, skuhajte rižu al dente, što traje oko šest minuta. Neka bude dosta slana. Ocijedite je i isperite hladnom vodom.

Slijedi ključni korak – odvojite dio riže i pomiješajte je s malo običnog jogurta. U tavi od lijevanog željeza ili onoj s neljepljivim slojem otopite malo maslaca u malo ulja. Rasporedite rižu s jogurtom u tankom ujednačenom sloju, pa povrh rasporedite preostalu rižu. Pržite na srednjoj vatri, a ujednačenu zlaćanu koricu dobit ćete ako okrenete tavu za četvrtinu kruga svakih nekoliko minuta. Nakon 15-ak minuta smanjite na laganu vatru i pržite, opet okrećući tavu, još 15-ak minuta. Zlaćana korica sad bi se već trebala vidjeti uz rubove na gornjoj površini. Tada okrenite posudu i izvrnite rižu – ispod debele zlatne korice bit će kremasta savršeno slana riža. Ne uzrujavajte se ako vam oblik ne ispadne savršen, ipak je najvažniji okus.

Dok radite rižu, napravite i slanutak. Autorica predlaže na pirjani luk baciti kuhani slanutak (može i iz konzerve) te sve pomiješati sa svježim listovima špinata i poslužiti uz rižu.

HALF BAKED HARVEST


Mediteranska salata od slanutka

Vrlo jednostavan recept koji možete mijenjati i dotjerivati prema vlastitoj volji i ukusu, pa će svatko imati svoju mediteransku salatu od slanutka.

Potrebni su vam kuhani i ocijeđeni slanutak (može i iz konzerve), crvena slatka paprika, svježi peršin, žuti luk, celer, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sok limuna, češnjak, sol i papar. Stavite slanutak u zdjelu, dodajte sve ostale usitnjene sastojke i preljev od maslinovog ulja i limunovog soka. Promiješajte i - to je to.

Ovakvu salatu možete čuvati u hladnjaku do četiri dana. Prije ponovnog posluživanja dobro je promiješajte.

FOODIE CRUSH


Brza meksička piletina s rižom

Popržite sitnije narezanu piletinu, puretinu ili junetinu, što volite i imate. Začinite meso (paprika, kim, čili...), pa ga prelijte omiljenim umakom za enchiladu (može i kupovnim) i vodom. Dodajte rižu, poklopite i sve zajedno kuhajte desetak minuta.

Stavite u lim za pećnicu, pospite slojem sira, pa rasporedite tortilla čips, završite s još sira. Stavite u pećnicu i pecite dok se sir ne rastopi, a umak ne postane pjenušav. Sa strane možete dodati ukiseljeni luk ili drugi prilog prema ukusu.

HALF BAKED HARVEST


Kremasti špinat sa sirom i tjesteninom

Ovo jelo može biti prilog, ali toliko je puno okusa da odlično funkcionira i kao glavno jelo.

Sastojci su:

  • 300 grama kratke tjestenine, skuhane prema uputama
  • 4 jušne žlice neslanog maslaca
  • 1 narezani crveni luk
  • 3 ustinjena češnja češnjaka
  • 4 jušne žlice soli
  • 1/4 čajne žličice naribanog muškatnog oraščića
  • dvije i pol šalice mlijeka
  • oko 300 grama listova svježeg mladog špinata
  • 300 grama naribanog polutvrdog sira
  • 150 grama naribanog bijelog cheddar sira,
  • 50 grama naribanog parmezana, sol i papar
  • pola šalice prženog, hrskavog luka ili krušnih mrvica.

Skuhajte tjesteninu, ocijedite je i prelijte s malo maslinovog ulja da se ne zalijepi međusobno. Pomiješajte u posebnoj posudi sve tri vrste sira.

Pećnicu zagrijte na 180°C. U njoj malo ugrijte veliki lim za pečenje, pa u njega stavite maslac da se polako otopi.

U međuvremenu propirjajte, često miješajući, luk s češnjakom i s malo papra i soli. Dodajte luku brašno i napravite zapršku – kuhajte dvije do tri minute da pozlati i počne orašasto mirisati. Polako ulijevajte mlijeko stalno miješajući. Smjesa će se početi zgušnjavati. Umiješajte i naribani muškatni oraščić.

Sada dodajte očišćene listove špinata, isprva će se učiniti da ga je previše, no brzo će smanjiti kuhanjem. Kuhajte dok ne omekša.

Dodajte špinatu veći dio sira i kuhanu tjesteninu. Promiješajte da se sve dobro prožme i stavite u lim za pečenje. Pospite ostatkom sira, pa prženim lukom ili krušnim mrvicama. Pecite 30 do 35 minuta, da dobije zlatnu boju.

HOW SWEET EATS


Topli čokoladni kolač iz zdjelice

Na vrhu liste je čokoladni desert koji se najbolje slaže sa sladoledom od vanilije. Kremast i hrskav istodobno, jede se topao.

Za dvije osobe treba vam:

  • 3 jušne žlice otopljenog maslaca
  • trećina šalice smeđeg šećera
  • 1 žumance
  • pola čajne žličice vanilije
  • četvrt šalice brašna i još dvije jušne žlice brašna
  • osmina čajne žličice soli i isto toliko sode bikarbone,
  • četvrt šalice čokoladnih komadića.

Zagrijte pećnicu na 160°C. Izmiksajte maslac sa šećerom, pa dodajte žumance i vaniliju. Potom umiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu, na kraju i čokoladne komadiće. Podijelite u dva kalupa ili keramičke zdjelice koji mogu u pećnicu. Nježno pritisnite i poravnajte smjesu.

Pecite 18 minuta ako želite manje pečeno, 20 minuta želite li srednje pečeno, odnosno 22 minute za gotovo potpuno pečeno. Pustite da se ohladi samo koju minutu, da se malo stisne, i navalite na topao desert kojem ste, ako je sve idealno, dodali sladoled od vanilije.

PINCH OF YUM



Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
16. travanj 2024 16:12