O slanom i slatkom: o svemu

Šalša - puno više od pukog umaka od rajčice

Šalša je svo bogatsvo i svo siromaštvo na jednom mjestu. Zajedništvo i toplina. Šalša je ljeto u tanjuru. A to ljeto oduvijek želimo što duže sačuvati u nama.

 

Nema boljeg vremena od ovog sad, usred kolovoške žege, za kuhanje fine šalše od pomidora. Tako se ovo slasno jelo zove u nas u Dalmaciji. Ja nisam iz Dalmacije, niti sam igdje s mora, ali kao da jesam. Zaljubljena oduvijek u more, njegove dubine i blagodati, njegove stijene i priče. U njegove mirise i okuse. U ribu, u maslinovo ulje, u laganu spizu, u lešo. U šalšu od poma. I zeru kruva kojom mažem dno tanjura, da ne kažem, pjata.

 

Ljeto u tanjuru

Šalša je puno više od pukog umaka od rajčice. Šalša je svo bogatsvo i svo siromaštvo na jednom mjestu. Zajedništvo i toplina. Šalša je ljeto u tanjuru. A to ljeto oduvijek želimo što duže sačuvati u nama.

Zato ljeti kuhamo šalšu u velikim količinama, zamrzavamo je u porcije i nosimo sa sobom, s raznih lokacija, u zagrebačke zamrzivače. Pa je odmrzavamo, prelijevamo njome svježe kuhanu tjesteninu, dodajemo je u variva, služimo s rižom ili krumpirom kao prilog mesu.

Koristimo je kao umak za pizzu. Ili jednostavno u nju razbijemo par jaja na oko i zapečemo ( i na taj način dobijemo izraelsko jelo zvano shakshuka.

Ja sam svoje rajčice tržila u dolini Neretve, po povratku iz Dubrovnika. Jednostavno sam se zaustavila uz cestu, na jednom od brojnih štandova prepunih neretvanskih blagodati - rajčica, smokava, lubenica, paprika, nektarina i drugog slasnog voća - i kupila punu kašetu rajčica, sorte šljivar, duguljaste, čvrste i mesnate, najbolje za šalšu.

Da sam kojim slučajem tako putovala Italijom, kupila bih kašetu-dvije San Marzano rajčica, onih koje mi u narodu zovemo pelati (iako pelati nisu sorta rajčica, već derivat rajčice, uglavnom konzervirani, koji se sastoji od oguljenih duguljastih sorti rajčica, kojima se dodaje polukoncentrirani sok od rajčica).

 

Šalša je svo bogatsvo i svo siromaštvo na jednom mjestu. (Snimila: Sandra Rončević)

 

Šalšu sam spremala i kuhala zajedno s mamom, u hladovini podruma, pijuckajući maminu svježe pripremljenu višnjevaču. Kuhala se na tihoj vatri, bogami dobra 3 sata, ako ne i više. Uz stalno miješanje, u staroj bakinoj rajngli, odnosno, loncu, sve dok se skroz nije reducirala tekućina.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo